De cateva zile prin spatiul public a fost lansata o scrisoare, publicata de Chirila si semnata de mai multi artisti, in care acestia cer ajutor de la stat pe fondul pandemiei Covid19, respectiv ca anul asta nu si’au prea putut sustine diversele programe cultural-artistice pentru mase, ratand si doua campanii electorale ce candva le umpleau buzunarele.
„Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri. Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural”
se arată în scrisoarea deschisa, semnata de 90 de artisti.
Sa zicem ca inteleg demersul lor si pentru ca sunt crestin le inteleg si durerea, dar pe de alta parte acum nu asistam decat la ceea ce pare defapt o reinterpretare a baladei „Greierele si furnica”, multi dintre semnatarii acelei scrisori huzurind de bine, unii dintre ei fiind chiar milionari in euro, in vremea in care altii probabil ca muritori de foame.
Cererea lor este justa, sau nu?
Dupa cum se stie foarte bine situatia, dar mereu a fost tinuta palmata, in lumea asta, a artistilor mioritici, evaziunea fiscala este la ea acasa avand in vedere faptul ca cea mai mare parte a banilor castigati de multi din artistii astia, sunt „bani la plic”, adica bani netaxati, folosindu’se in acest sens si numeroase „inginerii”. Anii la randul, multi dintre artistii astia care azi se plang la Orban, au fost dedicati doctrinei progresiste #dedreapta, desi asa cum scriam mai sus, dedicarea asta a lor era pana la taxe, pe care mai mereu le ocoleau cu un talent de multe ori mai mare decat ala de pe scena! Si uite asa, unii dintre ei, au ajuns pana la performanta de a fi milionari in euro, tarifele pentru 10-15 minute de behait/playback pe la vreo zi a oraselor sau alte paranghelii organizate cu generozitate din bani publici, ajungand pentru unii la niste sume fabuloase, uneori chiar demne de o vedeta internationala, la partea de taxe insa, departe de cum sunt taxate vedetele alea, astia ai nostrii platind in cel mai bun caz taxe cat pentru un salar minim pe economie.
Ce nu au inteles, sau nu vor sa inteleaga artistii astia de pe la noi este faptul ca si in Romania se va termina treptat cu haiducia artistica, respectiv ca daca pana acum fiecare era de capul lui si isi facea banii cum ii dadea mai bine la plic si ce mai ramanea trecut ca drepturi de autor pe un PFA, de acum inainte, ca tot sunt progresiti #dedreapta, trebuie sa progreseze si sa treaca la o alta forma juridica de organizare, cum ar fi cele prin asociere, care pe viitor sa poata fi mult mai usor controlat ca venituri si taxele aferente, procesul fiind inceput de Teodorovici inca din iulie 2019 prin lansarea acelui registru de evidenta, pandemia nefacand decat sa accelereze implementarea acestor masuri.
De ce in loc sa scrie scrisori, nu se inscriu in Registrul Sectorului Cultural
Pentru a beneficia de vreo schema de ajutor de stat pentru care au fost puse la bataie 100 de milioane de euro, inca din iulie 2019 s’a deschis Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturala (INCFC), institutie in subordinea Ministerului Culturii, in care toti artistii sunt obligati sa se inscrie daca vor sa beneficieze de ajutor de la stat sau alte facilitati fiscale.
Potrivit Ministerului Culturii, schema de ajutor de stat vizează 5 masuri, iar beneficiarii eligibili sunt entitati de drept privat: organizatii neguvernamentale si societati comerciale (atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari) care au desfasurat activitati in ultimii 2 ani, conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului, in unul dintre urmatoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzica, dans), artele vizuale (pictura, sculptura, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educatie culturala, conform hotnews.ro.
„Există două tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixă de 4000 de euro și granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Pentru a beneficia de aceste granturi, toate entitățile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural”
a declarat Raluca Turcan.
Asadar, in loc sa lanseze o scrisoare lacrimogena adresata milei lui Orban , de ce nu se inscriu in acest registru pentru a beneficia de ajutor?
Raspunsul este unul destul de simplu: Inscrierea in registrul respectiv reprezinta si o capcana de care s’au prins destul de repede cantaciosii de pe la noi, respectiv ca odata cu acea inscriere in acel registru, cei inscrisi trebuie sa o faca intr’o alta formula juridica in afara de PFA, formula juridica ce va intra automat intr’o evidenta care pe viitor le va monitoriza si raporta la ANAF veniturile obtinute din activitatea artistica! Pe langa asta, mai exista o mare problema dureroasa pentru multi dintre ei, respectiv cea reprezentata de faptul ca pentru a beneficia de vreun ajutor trebuie sa depuna un raport de activitate pe ultimi doi ani, asumat de reprezentantul legal al solicitantului, sau pe pe romaneste zis, trebuie sa isi declare toate veniturile din ultimi doi ani ca acestea sa fie analizate si in functie de aceste venituri sa se stabileasca daca iau sau poate ca dau bani la stat, in urma observarii unor eventuale venituri care nu au fost taxate!
Si cu asta, probabil ca am lamurit si treaba asta, de acum inainte fiecare din baietii astia avand de ales daca raman tot greieri cu stomacul gol, sau furnici cu ce le mai ramane pentru stomac, dupa ce platesc si niste taxe pe la statul pe care au multi obiceiul sa il critice in actele lor artistice, in vremea in care insa nu s’au prea omorat sa il sustina ca toti muritorii de rand. Pentru restul, in loc de cersit masuri #destanga, ca varianta de avarie cred ca nu i’ar durea asa rau daca si’ar cauta un loc de munca, unde, eventual, pot sa intretina si atmosfera in vremea in care dau din maini! Doar zic.
Ce semeni aia culegi… Mai poți să vânezi și să culegi, dar nu prea ai cum sa trăiești din activități sezoniere.
Vorbeam cu Marius Cucu, la el și mă acuză că sunt cu să moară și capra vecinului… Dar eu sunt pentru echitabilitate. De ce unii să aibă beneficii și privilegii și restul să moară în țărână după ce ii suge statul de seva.
Amu, no, Cucu ii mai socialist asa, desi o da pe dreapta, desi culmea e ca ii critica pe aia cu ajutoare sociale. Pai cu ce difera astea? Daca dai pomana la cantacios, nu’i tot pomana ca la maturatorul de strada, sau? Pe de alta parte, nah, Cucu a fost afectat direct, lucrand si cu cantaciosi da’stia ….apai no, ce sa’i facem, eu la aia nu le pot plange de mila, am expus in postare motivele, plus ca si eu sunt pe principiul, fiecare se descurca, mie cand nu mi’a mai mers firma ca scazuse cererea si am considerat ca e vremea sa fac altceva, nu am scancit, am pus lacatul si m’am apucat de alta munca. Aia e ..
Nu, nu, anul asta am fost mai eficient in lucru decat anii trecuti, dar am multi colegi care sunt nasol
Voi plecati de la premisa ca toti sunt naspa si ilegali. Dar deh, eu de aia am zis in lockdown ca si-au luat-o grav tocmai pentru ca nu au avut forme legale. Eu am vorbit de oamenii care lucreaza legal, dar oameni care se bat cap in cap cu ceea ce vrea Pato, prin simplul fapt ca in pretul inclus sunt si taxele spre stat
Dar mai avem mult de muncit pana schimbam mentalitati si intelegem ca trebuie sa platim cu totii taxe
Sa nu ma repet, in vremea in care il sustin pe Pato:
Bonus pe aceiasi idee:
Q.E.D.
Dar eu plătesc taxe. Am făcut cu contract firește , banii i-am transmis prin transfer bancar. Nu este vorba că nu înțeleg chestiile astea, le înțeleg dar mi-ar placea sa fie servicii mai accesibile.
Doi dacă au forme legale înseamnă că au și beneficii că toți ceilalți. Nu? E problema mea că omul a ales sa nu abia angajați pe firma și să scoată toți banii din firma cu taxe cat mai mici, eu…aici suporți consecințele deciziei de business. Eu așa gândesc. Cei care lucrează la negru, sunt oportuniști…s-a închis trendul, ai închis taraba, nu te plângi.
Faza cu ia x vedetă bani și își plătește colaboratorii, asta nu mi se pare fair. Cine știe dacă banii sunt distribuiți, echitabil.
PATO, ai pus degetul pe rana! Fix aia am zis in postare, vremea haiduciei si in lumea asta a cam trecut, de amu probabil ca trebuie sa se readapteze la vremurile pe care le traiam. Eu stiu foarte bine cum era in lumea asta … era evident ca o sa se gate la un moment dat … atat ca ei nu s’au prins la timp de asta si acum trag ponoasele. O suna a rautate, dar nu e …. cum am zis, si eu cand am vazut ca afacerea pe care o aveam de 16 ani a ajuns la capat de drum, am schimbat macazul. Nimic nu e vesnic, la inceputul pandemiei am scris eu niste articole legate de schimbarile astea, din pacate atunci multi se asteptau ca in 2-3 luni de zile sa revina la viata dinainte si ma persiflau pe mine ca sunt ala pesimistul care vede lucrurile in negru. Eh … din pacate, eu niciodaa nu ma insel, e un blestem al meu. Urmeaza sa scriu ceva azi, maine pe tema asta … sa vad cum imi fac timp si chef ca am altele acum pe cap, dar o sa scriu la un moment dat.
????cum sună asta : „Cucu ii mai socialist asa, desi o da pe dreapta, desi culmea e ca ii critica pe aia cu ajutoare sociale”??????mor de râs , nu alta !!!! E ceva de genu’: avem şi noi hoți/corupți dar nu-s ca ai voştri , ai voştri-s mai răi, că-s … ai voştri ???.
Mda , asta e , nu e prima oară când constat că unora le lipseşte complet , OGLINDA . Adică instrumentul ăla în care priveşti şi îți auto-analizezi „la sânge” , toată viața , clipă de clipă , obiectiv , nu aşa , ca să te afli în treabă. Numai că 98-99% dintre noi , vegetează , nu trăiesc . Au impresia că totul se reduce la anii „de țărână” şi că după asta nu mai există nimic şi li se pare că pot călca pe cadavre fără să existe consecințe . He , he , ce surprize vor avea !!!!!????
Amu, no … stii cum e … fiecare vede cat ii e dat sa vada, sau cat vrea sa vada. Idea este ca dpmdv orice om are nevoie de o reevaluare constanta … nu poti dormi pe o ureche si dupa aia sa te plangi ca te’a lovit valul. Dar nah, traim in lumea iluziilor … multi inca nici macar acum nu s’au trezit … trist.
Scrisoarea aia este pentru ochii cretinilor care s- au uitat în gura lui Chirilă și au prestat ca backing vocals la #rezist pe vremea când tanti Firea îi miluia din pușculița ciumei roșii. Nu toți au norocul lui Chirilă de a fi vedetă pro-te-ve. Ăsta nu e flămând, e doar un lup prefăcut.
Le recomand să cântăcească la altă masă, poate la Vocea Chinei?