Eminescu luat in colimatorul Cancel Culture

Anul asta s’a vorbit mai mult despre Eminescu, mai mult decat in alti ani, lucru care teoretic ar trebui sa fie unul bun, insa din pacate se pare ca usor, usor si discret duhoarea fenomenului Cancel Culture incepe sa se simta si pe la noi, unii straduindu’se in toata incultura lor sa il reduca pe Eminescu la un banal poet, irelevant si cvasi necunoscut in cultura europeana, readucand in discutie inclusiv bolile mintale de care a fost acuzat in epoca ca suferind, desi subiectul este unul mai mult decat controversat, la bazele lui stand mai mult zvonurile decat realitatea faptic dovedita.

Eminescu luat in colimatorul Cancel Culture

Sa il intelegi pe Eminescu, ar trebui in primul rand sa il cunosti pe Eminescu, reducerea aportului sau uman si cultural la un banal scrib de poezie e prima dovada a inculturii pe care cel care exprima asemenea opinie, o are! Dincolo de poezia despre care multi doar au auzit ca ar fi scris’o Eminescu si aducerea aminte a 2-3 versuri din „Luceafarul” ca materie obligatorie de Bac, Eminescu a fost o personalitate complexa, atat poet cat si prozator, atat jurnalist cat si publicist, atat tanar dezinvolt si pasional cat si un mare patriot national. Cea ce trebuie stiut insa este faptul ca in istoria cunoscuta a vietii lui Eminescu, din pacate au intervenit brutal diverse alte personalitati ale culturii romanesti, care s’au dezbracat de haina intelectualilor si au imbracat haina morometelui barfitor si pizmas din Poiana lui Iocan.

Eminescu nu e singurul luat in colimatorul Cancel Culture

In ultimi ani nu doar Eminescu a fost luat in colimatorul Cancel Culture, ci mai multe personaje ale Istoriei Nationale a Romaniei, astfel ca treptat au fost promovate diverse teorii prin care „am aflat” ca nici Mihai Viteazul nu a fost chiar atat de viteaz, nici Stefan cel Mare chiar atat de mare, nici Ion Antonescu chiar atat de maresal, nici Ferdinand chiar atat de intregitor, nici Mihai I de Romania chiar atat de rege si tavalugul asta s’a tot rostogolit prin constiintele goale de cultura si continut, pana cand cunoasterea istoriei si cultura au ajuns sa fie considerate o „inchinare la morti” de decreteii ajunsi acum la rotatia generatiilor, oamenii noi ai comunismului ce isi impartasesc duhoarea lipsei de cultura si educatie, noilor generatii care se afla in fara unui nou tavalug al marxism-comunismului promovat ca si calea spre „lumina”.

Opinie personala

Nimic nu scuza si iarta oamenii din tara asta pentru faptul ca noi ca natie nu dam doi bani pe reinstituirea istoriei milienare a acestui popor acolo unde ii este locul. Nimic nu ne ofera scuza ca in loc sa pretuim si sa promovam cunoasterea istoriei, arta si cultura nationala bogata a acestui popor ce sa fie puntea de legatura intre generatii, importam tot ce se poate importa de la alte popoare si nu pentru a ne imbogati cultural, cum ar fi normal, ci pentru a ne anula! E abject sa vezi ca faruri calauzitoare pe cai ce ne duc la pierzanie ca natie sunt multi din cei care ar trebui sa se ingrijeasca ca acest lucru sa nu se intample.

Si cum toate’s vechi si noi is toate, iar ce e val ca valul trece…

Ai noştri tineri la Paris învaţă
La gât cravata cum se leagă, nodul,
Ş’apoi ni vin de fericesc norodul
Cu chipul lor isteţ de oaie creaţă.

La ei îşi cască ochii săi nerodul
Că-i vede – în birje răsucind mustaţă,
Ducând în dinţi ţigara lungăreaţă…
Ei toată ziua bat de-a lungul Podul.

Vorbesc pe nas, ca s-alti-mbănci se strâmbă:
Stâlpi de bordel, de crâşme, cafenele,
Şi viaţa lor nu şi-o muncesc şi-o plimbă.

Ş’aceste mărfuri fade, uşurele,
Ce au uitat pân’ şi a noastră limbă,
Pretind a fi pe cerul ţării: stele.

Ai noştri tineri – Mihai Eminescu, poetul

Eminescu luat in colimatorul Cancel culture
Eminescu luat in colimatorul Cancel culture

21 de comentarii la „Eminescu luat in colimatorul Cancel Culture”

  1. Cand i-au daramat casa lui Eminescu nu i-a interesat , banul primeaza pentru ei si pe data de 15 nici o autoritate nu a depus o coroana de flori la mormantul lui Eminescu .

    Răspunde
    • @Perfu Lasa omule ca si-asa era o daramatura ! Poate poti face precizarea , cand vreo autoritate romaneasca , a depus macar o jerba de flori la mormantul lui Eminescu in astia…treizeci de ani de la momentul 1990 ?!

      Răspunde
      • Chiar daca era o daramatura , trebuia sa ramana acolo in memoria unui om cu care ne mandrim peste tot in lume

        Nu stiu cand au depus ultima oara autoritatiile noastre o coroana , dar e trist

        Răspunde
        • Ma mandresc eu, te mandresti tu si alti cativa, tot mai putini si in curand nimeni dintre tineri ca in scoli va prima „educatia” pa clima, lgbtq++++ si alte d’astea! smile

          Răspunde
  2. Am citit Eminescu in adolescenta si pot sa spun ca mi-a marcat gandirea pentru toata viata mea. A fost un fenomen pe care nu il inteleg multi nici macar in ziua de azi. E pacat, dar e cumva si in gena noastra de a nu aprecia nimic la justa valoare, nici macar atunci cand primim o mostenire.

    Răspunde
  3. Cel mai bun agent pentru ‘cancel culture’ la noi, este prostia, Ice.. argumentul ăsta, că oricum nu ne interesează ce au scris, gândit, descoperit unii care acum nu mai sunt vii, l-am tot întâlnit în ultimii ani.. un maț legat la niște fălci poate asimila o shaormă, în niciun caz cultură sau știință..

    Răspunde
    • Îhî, izact !! ??
      Iar catalizatorul perfect pentru prostie este însuși sistemul de învățământ care a ascultat de toate loazele care și-au dat cu părerea despre programa școlară și s-au produs modificări-la modificări-la modificări-la… încât și elevii care mai aveau vreo dorință de a învăța, au fost bulversați și s-au rătăcit în jungla sistemului. Lumea ne-a vrut proști ca să devenim sclavii ideali, nu oameni cu cultură generală și logică. Eh, fix asta s-a obținut, proști…cu diplome! Halal!

      Răspunde
  4. Ice4you , nu mai departe de ieri mi-au venit niste loaze d e nepoti sa ma firitiseasca cu ocazia faptului c-am mai facut un pas spre cimitir . Nu asta conteaza , oricum cu ei sau fara …tot faceam acel pas insa , stiind ca tipi-s liceeni , i-am intrebat daca nu vor sa-si aleaga niste carti din biblioteca si sa le ia acasa la ei . Raspunsul…” tataie , nu mai suntem dupa razboiul din 1877 , azi avem SMART FONE ” . Intrebarea care s-ar impune ar fi…mai citeste careva in tara asta , ceva scris de Mihail Eminescu ? Las de o parte faptul ca azi poetul nepereche ar avea mari probleme existentiale fie si daca ar indraznii sa gandeasca ceva in genul acelui ” Bulgaroi cu ceafa groasa, grcotei cu nas subtire; Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman, Toata greco-bulgarimea e nepoata lui Traian! ” din Scrisoarea a III a . Chiar ma mira faptul ca , abia azi dupa atatzia ani , s-au hotarat aia de la ” Cultura ” sa-l ia in colimator si probabil sa-l anuleze , sa-l stearga total din gandul si constiinta neamului romanesc . Mai bine mai tarziu decat niciodata . Urmatorul pe lista , probabil ca este Mihai Viteazu care , se stie c-a legat taranii de glie . O mai dura mult pana cand s-o trezii careva sa-i darame statuile ? Bravo ice4you exact genul de postare pe care-o asteptam : RESPECT OMULE !

    Răspunde
    • In primul rand, La Multi Ani cu sanatate!
      In al doilea rand, ce povestesti tu nu e ceva izolat din pacate! Interesant este faptul ca internetul ar fi trebuit sa reprezinte urmatorul salt cultural inainte dupa tiparnita lui Gutenberg, avand in vedere faptul ca este si va ramane ca una dintre cele mai mari descoperiri ale umanitatii care ar fi trebuit sa hraneasca pofta de cunoastere a oricui prin diversitatea si mai ales accesibilitatea informatiei care este la un click distanta. Din nefericire, aceasta uriasa inovatie a ajuns sa fie prost inteleasa si la fel de prost exploatata, de castigat din ea treptat ajungand sa castige doar cei care au ales sa foloseasca acest intrument pentru control si manipularea in masa, dorinta de informatie si dezvoltare personala reducandu’se, paradoxal, odata ce accesul a devenit tot mai la indemana. Probabil ca o sa dezvolt candva o analiza a acestui fenomen si paradoxul lui.
      Multumesc de aprecieri si ca citesti pe aici! Toate cele bune si tie! smile

      Răspunde
      • De ce răsucești cuțitul în os? Ia intră matale pe siteurile cu manuale online și vezi cuprinsul manualelor de limba și literatura română I- VIII, textele literare, la gramatică îi julește cu cât de mult au de parcurs copiii dinainte să eclozeze! Nici eu n- aș fi citit porcăriile alea searbăde, nici dacă nu aveam smartorice cu net nelimitat. bad

        Răspunde
          • Am postat aiurea răspunsul. Locul lui era la discuția despre Păturicii zilei care dăunează poftei de a citi. Mea culpa! Dar ai dreptate, cred că sunt printre puținele persoane deranjate de manualele școlare… sad Profesioniștii ar fi trebuit să fie furioși, ca sa nu mai spun că ar fi trebuit să împiedice pe orice cale ca aceste manuale să nu existe în forma actuală, programa included…

  5. ”…
    Doamna Ileana Negrea a câștigat „Premiul Național de Poezie Eminescu.” Remarcabil a fost versul „Pizda mea e o mașinărie războinică care vrea să își facă dreptate.” Eu nu mă scandalizez. În urmă cu 90 de ani, avangardiștii noștri au scos publicația „P…” (organul sexual masculin scris argotic) și pe frontispiciu puteai citi „Revista de P… modernă sau organ universal”. A apărut în 13 exemplare și unul i-a fost trimis lui Nicolae Iorga cu dedicația „Tu ai? N-ai!” Revenind la versurile „pizda mea e o mașinărie războinică care vrea să își facă dreptate”, precizez că nu mă interesează instalația doamnei, dar limba română a poetizdei e neepilată. Cacofonia „războinică care” e mai obscenă decât orice pornografie. Sunt curios cine a fost în comisia de masturbare care „i-a făcut dreptate” distinsei proprietare a „mașinii războinice”.”
    https://www.national.ro/editorial/razvan-ioan-boanchis/230-de-centre-de-diagnostic-si-tratament-pentru-infarct-brusc-asa-ca-infarctul-749300.html
    aggressive

    Răspunde
    • Eu inca il astept pe Cacarascu, acest model al tinerelor generatii, sa castige Nobelul pentru literatura, ca an de an e „nominalizat” si tot an de an „il pierde”.

      Un mic crapei de traire artistica, by Cacarascu:

      „Poema chiuvetei

      într-o zi chiuveta căzu în dragoste
      iubi o mică stea galbenă din colţul geamului de la bucătărie
      se confesă muşamalei şi borcanului de muştar
      se plânse tacâmurilor ude.
      în altă zi chiuveta îşi mărturisi dragostea:
      – stea mică, nu scânteia peste fabrica de pâine şi moara dâmboviţa
      dă-te jos, căci ele nu au nevoie de tine
      ele au la subsol centrale electrice şi sunt pline de becuri
      te risipeşti punându-ţi auriul pe acoperişuri
      şi paratrăznete.
      stea mică, nichelul meu te doreşte, sifonul meu a bolborosit
      tot felul de cântece pentru tine, cum se pricepe şi el
      vasele cu resturi de conservă de peşte
      te-au şi îndrăgit.
      vino, şi ai să scânteiezi toată noaptea deasupra regatului de linoleum
      crăiasă a gândacilor de bucătărie.”

      Răspunde
  6. Vezi ca pe dom maresal il chema Ion, Mihai era slugoiul lui…nicio legatura de rudenie…dar au sfarsit amandoi la Jilava, la stalp…

    Răspunde
  7. Sincer, nu prea am urmărit ”știrile culturale” în preajma zilei de cincisprezece, însă n-am auzit de niciun ”cancel culture” care să fi venit tăvălug peste moștenirea eminesciană (cel puțin, nu anul ăsta). Am văzut (îmi amintesc vag, totuși) în alți ani niscaiva dezbateri, controverse și alte asemenea aliș-verișuri demne de milă, mai ales că nu făceau nimic altceva decât reluau pătimaș și nenuanțat, vrând să desființeze otova opera marelui spirit, aceleași acuze de xenofobie și antisemitism (îndreptățite, dar necesar a fi contextualizate și, în niciun caz, gata de folosit drept pretexte pentru ”revocarea” din temelii a întregii opere).
    Așa că întreb: a apărut ceva ”special în meniu” anul ăsta și am ratat eu?

    Răspunde
    • Atat prin mainstream media cat si social media au aparut tot mai multe voci care au ajuns sa il reduca pana si pe Eminescu la un banal scrib de poezie, ba chiar sa ii ostracizeze pe cei care indraznesc sa vorbeasca despre mostenirea lui ca patriotul Mihai Eminescu care este pusa in lumina xenofobiei si a antisemitismului si nu e singurul, sa ne amintim de scandalul de anul trecut al statuii lui Octavian Goga de la Iasi. Deocamdata totul e inca destul de subtil insa se lucreaza intens la un soi de „demitizare” a lui alaturi de restul personalitatilor istorice ale Romaniei, prin scoli practicandu’se o spalare intensa pe micile creiere al pruncilor care maine-poimaine habar nu vor avea nici macar ca a existat Mihai Eminescu, decat eventual ca un antisemit si xenofob.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura