Despre cand polarizarea excesiva ia locul polemicii argumentate

Find implicat intr’un mic proiect de investitii, nu am mai avut atat de mult timp (cat mi’as fi dorit) nici sa scriu si nici sa citesc, dar atat cat gasesc timp, mai arunc un ochi pe ici, pe colo si mai ales pe prin locurile pe unde candva se purtau dezbateri interesante pe care le urmaream fara a ma implica mereu cu o opine, subiectele fiind diverse si in mare parte altceva decat cotidian, polemicile create fiind relaxate si in general sustinute, chiar daca de multe ori nu se intrunea si consensul, pana la urma cam asta e frumusetea unor discutii si nu neaparat gasirea unui consens al vreunui adevar absolut.

Despre cand polarizarea excesiva ia locul polemicii argumentate

Treptat insa aceste locuri ce erau candva mici Agore ale dezbaterilor libere, au inceput sa nu mai fie chiar asa, polarizarea excesiva pe subiectele din viata de zi cu zi a inceput sa infesteze si aceste locuri, oamenii incepand si pe acolo sa se imparta ba intre mascati si nemascati, ba intre vaccinati si nevaccinati, ba intre prosti si destepti, pana cand usor, usor s’a dus dracului orice dezbatere si polemica sustinuta si relaxata, subiectele interesante de altadata disparand rand pe rand, locul argumentatiei fiind luat de diverse manipularile, de oricare fel ar fi ele.

Oare ne mai facem bine?

Dupa astia doi ani de presiune psihologica si toata mizeria pe care am fost nevoiti sa o inghitim ad-hoc in vremea in care vietile tuturor au fost date peste cap intr’o mai mica sau mare masura, impresia mea este ca nu ne mai facem bine prea curand! Presupunand ca se va sfarsi vreodata si cu pandemia asta si o sa se revina la o oarecare normalitate (atat cat a mai ramas din ea), din punct de vedere sociologic nu prea vad cum se vor rezolva multe din faliile uriase create intre oamenii, falii sociale ce probabil ca se vor adanci in perioada urmatoare datorita numeroaselor provocari care ne asteapta ca societate functionala care este sustinuta de niste piloni tot mai subrezi.

Dar, vorba poetului …

Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi şi nouă toate;
Ce e rău şi ce e bine
Tu te-ntreabă şi socoate;
Nu spera şi nu ai teamă,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă,
Tu rămâi la toate rece.

Multe trec pe dinainte,
În auz ne sună multe,
Cine ţine toate minte
Şi ar sta să le asculte?…
Tu aşează-te deoparte,
Regăsindu-te pe tine,
Când cu zgomote deşarte
Vreme trece, vreme vine.

Nici încline a ei limbă
Recea cumpăn-a gândirii
Înspre clipa ce se schimbă
Pentru masca fericirii,
Ce din moartea ei se naşte
Şi o clipă ţine poate;
Pentru cine o cunoaşte
Toate-s vechi şi nouă toate.

Glossa (fragment) – Mihai Eminescu, poetul

11 comentarii la „Despre cand polarizarea excesiva ia locul polemicii argumentate”

 1. Gheorghe și Piperea, avocat și profesor, publicist și om al agorei cred că a sintetizat bine:
  „Îmi pare rău să observ că se creează un curent de opinie a persoanelor care au refuzat injectarea cu serul experimental contra celor care l-au acceptat. Dacă au fost unii extremiști în rândul celor care s-au conformat cerințelor măreței “lupte” contra plandemiei nu înseamnă că sunt toți astfel. În plus, noi suntem tabăra bună. Zic că trebuie să ne concentrăm pe responsabilizarea celor cu adevărat vinovați, pe gravele chestiuni economice și sociale care ne împresoară și, mai ales, să fim concilianți. Ne așteaptă zile grele. …”
  punish

  Răspunde
  • Cred că Sir William ar cere măsură pentru măsură ( pân’ la cel cu barba sură laugh ) . Conciliant poți fi când ai cu cine. Avem?

   Răspunde
   • LE: și contează al naibii ca punțile să nu fie in flacări. Cam greu de trecut peste decedații îngropați la sac pe repede înainte, bolnavii cronici ținuți la ușile spitalelor eroilor și multe alte orori, știi tu, acele similitudini care nu îți lasă loc de îndoieli… părerile de rău ar trebui să vină de la alții ( backing vocalists included ) , nu de la dl Piperea. Ori de acolo nada, nula, blank, dureri profunde în dorsale…
    Asta ca să nu mai ne ciocnim de similitudini în viitor…

    Răspunde
     • Au fost, au fost și la noi, dar pe aici au fost înăbușite, de obicei cu ajutor din interior…de la un fel de stră…stră…bunicii tefeliștilor. pardon Pentru acum există niște explicații, cum ar fi că unora li s- a urât cu binele.
      Cui pe cui se scoate. wink

    • Dacă i- ar vedea cum ” negociază ” amu nea, și- ar mânca manualul master Will. Și nici măcar nu sunt la prima ispravă. Într- un interviu, Soros a afirmat senin că a ales să fie el ca să nu fie altul în locul lui.
     Să ne întoarcem la oile noastre blum și să avem așteptări realiste, zic. Nici Dumnezeu nu cere de unde nu- i.

     Răspunde
 2. În urmă cu niște ani avertizam în bula în care polemizam, că se va ajunge la radicalizarea inclusiv a oamenilor care sunt așezați de felul lor. Mă refeream în special la corectitudinea politică care pe atunci încă se manifesta major doar în spațiile universitare. Acum aștept să treacă valul și mă rog să fim cât mai puțini înghițiți de el, eventual să n- am dreptate și să nu vină peste noi și- un război. sad ( caz în care am în minte niște personaje temerare potrivite pentru prima linie- Radu autostradu cu fratele lui, Gâdea, gen cool )

  Răspunde
  • Doamne fereste de vre’un razbel, ca nu are cine dracului sa mai puna mana pe vreo arma, motivatia fiind inexistenta intr’o tara care anulata cum a ajuns Romania. hi

   Răspunde
   • Are, n- are, nu interesează pe nimeni, vor fi motivați cei de un leat cu tine și toți care au mai făcut armata dacă au rămas pe aici și sunt în putere. dash În ei sigur mai bate o inimă pentru țara asta. sad
    Dar da, avem toate șansele să fim mâncați.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura