Blackphone – smartphone’ul ce promite ca nu poate fi interceptat

Blackphone este creatia lui Phil Zimmermann, fondator al companiei Silent Circle, care se ocupa cu criptarea datelor pentru diversi parteneri pe plan mondial. Conform spuselor lui, acest model de telefon ce va fi produs in colaborare cu firma spaniola Geeksphone (creatori ai primelor telefoane care ruleaza Firefox OS), va rula o varianta de Android denumita PrivateOS ce nu va putea fi accesat din exterior si nici nu va transmite date necriptate atunci cand este utilizat.

Pe Vimeo a aparut deja un clip de prezentare …

Nu s’a facut public inca un pret pentru un asemenea terminal si nici cand va aparea pe piata la utilizatorul final, insa eu unul sunt si voi ramane sceptic in ce privesc aceste promisiuni deoarece oricand o agentie de securitate poate invoca ca prin detinerea unui astfel de telefon se atenteaza la securitatea nationala a cine stie carei tari, iar creatori lui vor fi obligati de lege sa puna la dispozitia agentiilor de securitate codul sursa pentru decriptare … si asta daca nu cumva vor reusi ei sa il sparga inainte. Mai are rost sa pune in discutie si ca oricand se poate interzice vanzarea acestui terminal in diverse tari in baza aceluiasi posibil atentat la securitatea nationala?!

Sunt totusi curios in ce priveste evolutia acestui terminal.

Updated 26.02.2014:

Telefonul a fost lansat la MWC 2014, desfasurat la Barcelona:

5 comentarii la „Blackphone – smartphone’ul ce promite ca nu poate fi interceptat”

  1. Telefoanele mobile nu se interceptează, deşi e relativ uşor din punct de vedere tehnic.

    Pur şi simplu autorităţile îi cer lui Vodafone, Orange sau Cosmote înregistrările pentru perioada XXX ale numărului YYY. Şi le primesc.

    Răspunde
  2. Asta pe langa faptul ca pot fi foarte usor interceptate … fie ca avem de a face cu o conexiune de voce fie ca avem de a face cu o conexiune de date. Partea proasta nu se opreste numai aici … interceptarea se poate face asupra intregului continut din telefon cum ar fi numeroase date personale reprezentate de fotografii, filmulete, muzica, parole de acces si alte alea. Practic, orice smartphone cu Android sau iOS transmite date in timp real … chipurile anonime. Asta incearca baietii astia sa elimine sau cel putin sa limiteze prin criptarea respectivelor date, astfel ca si daca cineva reuseste totusi sa preia controlul asupra telefonului, acele date extrase sa fie pur si simplu inutilizabile datorita unui algoritm de criptare. O tentativa de genul au avut si celebrele BlackBarry.

    Răspunde
  3. Petre – saracile marmote sunt somere de cand cu ambalajele alea care le deschizi si inchizi la loc iar staniolul a fost eliminat! laugh Pana si pe ele saracele le’a scos tehnologia din joc.

    Amirale – te dadusem disparut pe mare! laugh Bine ai revenit! 😉

    Pai dintr’un telefon simplu ce date ai putea sa furi in afara de cateva numere de telefon care nu te ajuta cu nimic si eventual o mica arhiva de mesaje/fotografii?! laugh Daca mergem pe teoria conspiratiei am putea spune ca zbaterea de a oferi oricui un smartphone fie si gratuit nu a fost chiar inutila! laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura