Unic in tara, Muzeul de Istorie a farmaciei din Sibiu, desi micut si discret, este un obiectiv ce trebuie vizitat daca ajungeti in Sibiu!
Inaugurat în anul 1972 în clădirea-monument istoric şi de arhitectură datat din 1568-o casă cu loggie deschisă la parter, situată în Piaţa Mică nr. 26, Muzeul de Istorie a Farmaciei fiinţează în spaţiul în care, timp de trei secole, începând din 1600, a funcţionat farmacia “La Ursul Negru”. O legendă spune că, deasupra intrării în imobil se găsea un bolovan imens susţinut doar de o pânză de păianjen, acesta urmând a se prăvăli peste cel neîncrezător în efectele benefice ale locaţiei unde, sute de ani s-au desfăcut doar leacuri.
Secţie a Muzeului de Istorie Naturală şi parte componentă a Muzeului Naţional Brukenthal, locaţia este alcătuită pe fundalul unei farmacii clasice, expoziţia prezentând, în cele trei încăperi ale sale (oficina, laboratorul şi expoziţia homeopatică) cele mai valoroase piese folosite în farmaciile din secolele XVI-XIX (vase de ceramică, sticlă, porţelan, lemn, flacoane, truse farmaceutice şi medicale) , dar şi o valoroasă colecţie de tratate de specialitate, de la Farmacopeea Română, apărută la Bucureşti în anul 1862, la Codex Medicamentorius, editat la Paris în 1866.
Muzeul dispune şi de o importantă colecţie homeopatică, având în vedere că aici a lucrat, timp de un an, creatorul homeopatiei, Cristian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843) în calitate de secretar al baronului Samuel von Brukenthal. Colecţiile muzeului reunesc peste 6. 600 de piese ce provin din 67 de surse, respectiv farmacii, oficii farmaceutiuce, instituţii medicale şi persoane particulare din 32 de localităţi din ţară.
Oficina este un element tradiţional în configuraţia farmaciilor, având funcţia de prezentare a produselor medicamentoase. Încăperea şi decorul aduc aminte de vremurile trecute şi de specificul spiţeriilor de atunci. Inclusiv mobilierul are o vechime de peste un secol. El a fost executat la Viena în 1902, special pentru farmacia care funcţiona în acele timpuri şi care îşi schimbase denumirea în “La vulturul negru”. Dintre instrumentele prezentate în această încăpere reţine atenţia un mojar din bronz datat 1597, cea mai veche piesă din colecţie, folosit în operatiile preliminare de preparare a medicamentelor.
Înainte de cea de-a doua încăpere, într-un coridor îngust, se află expuse instrumente medicale şi câteva truse chirurgicale, foarfeci şi microscoape precum şi diverse ilustraţii preluate din documente şi publicaţii vechi.
Spaţiul afectat laboratorului farmaceutiuc ilustrează complexitatea proceselor de elaborare a medicamentelor şi evoluţia acestora în strânsă concordanţă cu evoluţia concepţiilor medicale şi farmaceutice. Sunt prezentate aici balanţe de diferite tipuri, mojare, dispozitive pentru zdrobirea şi măcinarea materiilor prime, filtre, distilatoare, recipiente, etc.
Ultima dintre încăperi este rezervată homeopatiei, practică ce s-a bucurat, la noi de o mare popularitate. Colecţia homeopatică a muzeului reuneşte 2. 900 de piese respectiv truse şi flacoane cu preparate homeopatice, majoritatea preluate de la vechea farmacie “La Îngerul”.
sibiul.ro
A fost fascinant sa patrundem in tainele farmaciei din vremurile medievale, plimbandu’ne printre rafturile pline cu mojare de toate dimensiunile; cazane de distilare; prese folosite pentru prelucrarea plantelor; intrumente pentru fabricarea supozitoarelor sau chiar pastilelor din plante; truse de trepanatie/chirurgie/ginecologie si o multime de alte vase folosite pentru fabricarea medicamentelor homeopatice. In vitrine se pot gasi retetare originale de pe la 1600, frumos scrise si in perfecta stare de conservare.
Locatie: Transilvania, Sibiu, Romania
Adresa: Piata Mica Nr. 26
Telefon: +40 269 218191
Orar de vizitare:
Marti – Duminica: 10 – 18
Luni si prima zi de marti din fiecare luna: închis
Pret bilet: adulti 6 lei, copii nu platesc.
Multumesc pentru informatii! 😉