Se apropie o comemorare trista. 27 de ani de la Revolutia populara din ’89, pe care abia acum au unii curajul sa o rosteasca ca lovitura de stat in gura mare! 27 de ani in care romanii in loc de Craciun isi aduc mai degraba aminte de carnagiul ala de la Targoviste cand un tovaras cu consoarta lui au fost ciuruiti in urma unui proces sumar care nu facea decat sa pregateasca locul pentru nenorocirea care a urmat.
Nu vreau acum sa o dau prea mult in istorie, insa ca tot se apropie alegerile, am sa enumar cateva plagi de campanie care au motivat si manipulat voturi de’a lungul vremii …
- teroristii … nici pana in ziua de azi stiuti, au fost cei de frica carora care a fost pus primul guvern democratic dupa ’89;
- nu ne vindem tara … un slogan cu care s’au castigat primele alegeri de dupa ’89. Orice era impotriva sistemului nou instituit era un dusman al tarii. Partea buna e ca pana la urma nu ne’am vandut’o dar am reusit performanta sa o dam degeaba;
- minerii si mineriadele … au fost dusmanii nr.1 ai tarii, BauBaul de care s’au folosit in toate campaniile
onanisteidreptei chiar pana prin 2009 cand in Vale mai erau lucrau o mana de mineri, imi aduc si acum aminte ca prin Bucuresti inca tronau afise cu: vreti sa vina din nou minerii?! - comunistii … nici dupa 27 de ani nu am scapat de baubaul asta, asocierile idioate ale multora si mai ales ale celor care nici macar nu au trait in vremurile alea, merg doar si numai inspre PSD de parca in MARELE PARTID DE DREAPTA nu sunt tot EI, ba chiar avand in frunte un venerabil presedinte de o
rnoare ale carui dosare de operativ in securitate de la CNSAS umplu o camera mai mica, in vremea in care pe la altii isi fac de cap diverse personaje ce au fost la putere si atunci si acum; - rusii – arhiprezenti, omniprezenti si vesnic actuali, motiv ideal de campanie oricand, oriunde … cand nu mai ai ce zice … il faci pe alalaltu iubitori de rusi si aia e;
- mogulii/baronii locali – hai sa ii arestam pe ailalti ca sa putem sa ne punem noi pe ai nostrii …totul Pentru o Romanie
furatacuratacuratata!; - ne luam tara inapoi – inca aici nu e clara treaba: care tara, de la cine si mai ales cui o dam dupa. Ambigua treaba, dar probabil ca treaba asta imbina armonios cam tot ce e mai sus;
- DNA, coruptia si coruptii – zdranganitul de catuse in campaniile electorale a ajuns ca un soi de imn al acestora in care nici macar unul usturoi nu a mancat nici gura nu’i miroase. Circul de la TV mai pune cateva voturi in urne, cum zicea o mare si blonda matroana a politicii romanesti din ultimii ani: „cine are catusele are si puterea!” democratic obtinuta, evident;
- Soros si fundatiile – hehheeeeee …. in sfarsit am ajuns si aici! Soros asta, un neica miliardar american cu ceva nume de ungur, e dusmanul de clasa numarul 1 acum, un soi de superminer, superterorist, megamogul si ultrabaron. El e de vina pentru tot si toate si nu idioatii care lasa fundatiile alea demonice sa isi faca de cap. Tot el e de vina si ca voturile sunt manipulate si nu idiotii care le dau mai ceva ca laiku! Pe mine unul a inceput sa ma plictiseasca oricum toata povestea asta care nu justifica cu nimic faptul ca prostia unora ar trebui sa fie ilegala!
Cam astea ar fi dragilor principalele plagi de campanie de care ne scapau/salvau unii sau altii sau tot EI de’a lungul timpului. Daca ne uitam peste ele, ajungem la concluzia ca suntem un popor prost in ciuda laudei supreme cu cei mai tari IT’sti de pe planeta si dincolo de ea! Suntem un popor care inca mai crede in BauBau, Zana Maseluta si mai ales MESIA in toate formele posibile si imposibile ale unui politic mizerabil nascut din focul si sangele nevinovat varsat in ’89 ca mai apoi sa calce unii pe alte cadavre prin iarna lui 2015 pentru ca azi sa ne ranjeasca din aceleasi locuri unde o sa ii reinstituim … democratic fireste … maine/poimaine. Ne doare la bascheti ca murim de foame, ca economia e in cap in ciuda cresterii din pix, ca maine poimaine nu mai sunt banii de pensii ca nu o sa mai fie nimeni sa le plateasca, ca toti banii se scurg pe cai mai mult sau mai putin ilicite, ca ne fura astia de ne lasa in p0|@ goala si nu avem viitor pentru copii nostri … important pentru noi sunt cei care ne salveaza de plagile astea … ce se tot repeta prin campanii din patru in cinci ani si tot in baza lor se si voteaza fara numar, fara numar cate un MESIA ce mai apoi il injura toti si cam atat.
In tara lucrului bine facut unde traim bine, nu numai coruptia ucide, ci mai ales prostia, dragii mei!
Voi la care plagi de campanie puneti botul? De ce va e mai frica si pentru ce ati da un vot? Cine e salvatorul vostru de alegerile astea?
Așa mi-ar place intr-adevăr sa cred și sa mă raliez unei doctrine politice,sa fiu naivul cel iremediabil care Votează din convingere,fiind convins ca de mâine inevitabil va fi bine…însă nu pot sa nu remarc cum toți sunt o apa ș-un pământ,trași la indigo(vorba cântecului).
Eu nu cred in manipulări ordinare de tipul „cine nu-i cu noi e împotriva noastră” când spun ca eu aleg sa nu-mi exercit dreptul constituțional la vot.Eu aleg sa nu aleg.Imi asum lucrul asta cu toate consecințele de rigoare.Mi-am pierdut încrederea definitiv.
s-a gasit rezolvarea la tot si toate .. un ministru tehnocrat reglementeaza cate teme au voie sa lucreze elevii dupa ore .. ne-am prins in sfarsit cu totii ca prostia ucide, dar si ca invatatura te tampeste .. suntem o colonie misto , pe bune .. la munca, la colhozul corporatist cu totii, nu mai frecati menta pe bloguri, tovarasi.
Intrebarea e, de ce drecu le e frica la toti de comunisti? In general au fost patrioti in felul lor, au condus tara asta amarata 40 de ani, bine jumate au condus-o rusi… rus bad , deci raman vreo 20 pe bune, asa!? Acum cine conduce, pardon e democratie, , conduce toti da nu raspunde nimeni
AS vrea 6 luni de comunism, da’ numa pentru aia nascuti dupa 89′ asa ca o tabara tematica
„Ne doare la bascheti ca murim de foame, ca economia e in cap in ciuda cresterii din pix, ca maine poimaine nu mai sunt banii de pensii ca nu o sa mai fie nimeni sa le plateasca, ca toti banii se scurg pe cai mai mult sau mai putin ilicite, ca ne fura astia de ne lasa in p0|@ goala si nu avem viitor pentru copii nostri”
Asta este o chestiune de alegere.
Ca nație, poți să încetezi să subvenționezi sau permiți subvenționarea cursului valutar prin credite de consum în valută acordate cetățenilor și firmelor românești pe teritoriul țării și să permiți oamenilor să declare faliment și să scape de datorii la bănci (ca să poată scăpa de datoria de a plăti înapoi credite de consum în valută; creditul de consum este orice credit ce nu este folosit pentru achiziționarea de mijloace de producție; deci inclusiv creditele imobiliare, auto sau de nevoi personale) fără să ajungă în stradă și poți să renaționalizezi privilegiul de a emite moneda țării sau poți să te complaci, ca națiune și popor, în situația asta și deznodământul inevitabil.
Mofeta asta cu „nu sunt bani de pensii” e o marotă de dreapta. Banii se emit din nimic în fiecare zi, prin credite bancare.
Fiecare credit bancar este o emisiune monetară, de bani noi, ex nihilo.
Banii din orice economie au fost introduși în circulație prin și pentru finanțarea de credite bancare. Atunci când băncile acordă credite emit bani noi din nimic.
Creditele nu se acordă din depozite. Depozitele bancare provin din credite bancare angajate de alții decât beneficiarii de plăți ce au constituit acele depozite.
Problema e că oamenii (inclusiv autorul acestui blog) habar nu au cum funcționează de fapt sistemul monetar și economia și se tot tânguie de grija drobului de sare.
1. Banii nu sunt rari.
2. Banii nu „se produc” prin muncă. Se produc din nimic cu practic 0 efort (cel puțin raportat la puterea lor de cumpărare) prin simpla acordare de credite de către bănci populației și firmelor sau chiar statului.
3. Banii nu au valoare intrinsecă. Valoarea lor este dată de puterea lor de cumpărare. Iar puterea lor de cumpărare este dată de productivitatea economiei (sau ale economiilor de la care se importă bunuri, servicii și/sau energie). Degeaba ai bani dacă nu ai pe ce îi cheltui (energie, bunuri servicii).
Chiar și banii din secole trecute, care erau monezi ștanțate în metal prețios, aveau o componentă pur arbitrară a valorii lor întrucât puteau achiziționa mai mult, chiar și din metalul prețios din care erau confecționate, decât fusese necesar pentru confecționarea lor.
În ziua de astăzi diferența dintre puterea de cumpărare a banilor și costul de producție sau generare a acestora este incomparabil mai mare.
4. Când masa monetară crește mai repede decât cantitatea de bunuri, servicii sau energie disponibilă spre vânzare în economie în unitatea de timp are loc creșterea generalizată a prețurilor.
5. Banii nu sunt de unică folosință. Faptul că ai deficit bugetar nu înseamnă că banii ăia dispar în neant. Și oricum, banii nu sunt rari și sunt practic gratis de produs (dacă nu ți-au privatizat, ca țară, dreptul de emisiune monetară băncilor).
6. Nu vom rămâne niciodată fără bani decât dacă asta alegem, colectiv – ca națiune, indiferent dacă în cunoștiință de cauză sau nu.
7. Masa monetară a oricărei monezi / valute crește geometric de secole și n-a venit sfârșitul lumii.
8. Există 2 tipuri de bani : banii fizici (numerarul și monezile, bani emiși în circulație exclusiv de către băncile centrale) și banii noționali / de evidență contabilă / electronici / numerarul imaginar, care este emis din nimic de oricare și fiecare bancă atunci când acordă un credit.
9. Banii se emit ex nihilo sau aproape ex nihilo (costul creării lor e neglijabil, cel puțin raportat la puterea lor de cumpărare).
10. Valoarea banilor nu e aceeași sau uniformă. Nici în timp și nici în spațiu.
11. Inflația este un fenomen monetar și nu unul economic. Inflația este rezultatul creșterii masei monetare mai repede decât productivitatea (aia reală, măsurată în produse fabricate, energie generată și servicii esențiale prestate, și nu cea imaginară, care e un indicator al sau conex vitezei de circulație a banilor în economie).
12. Emisiunea monetară este o formă de redistribuire de avere și putere de cumpărare în societate. Google efectul Cantillon.
13. Economiile de piață nu pot funcționa pe termen lung fără o masă monetară în creștere perpetuă. Asta pentru că nu au de unde să provină profitul și cheltuielile firmelor către alte firme. Acestea pot proveni doar din creșterea masei monetare sau din pierderile altei firme sau a unor persoane juridice, chiar dacă acele pierderi nu se înregistrează în același timp sau loc.
14. Datorită faptului că masa monetară trebuie să crească mereu pentru ca economia să continue să funcționeze, ritmul de creștere trebuie să crească și el. Altfel va tinde asimptotic către 0% raportat la masa monetară deja existentă / ce a fost emisă deja în economie.
De aia masa monetară crește (și trebuie să crească) supraliniar.
15. Economia mondială are nevoie de persoane fizice care să își ia credite de consum. Fără credite de consum nu crește masa monetară. Fără creștere a masei monetare nu au de unde să provină banii pentru cheltuielile de funcționare ale firmelor către alte firme precum și profitul firmelor.
Asta fără să luăm măcar în calcul faptul că banii deja aflați în existență trebuie plătiți înapoi băncilor cu dobândă și dacă, pe măsură ce creditele vechi sunt achitate treptat, nu se acordă noi credite, ceteris paribus, asta duce la o contracție a masei monetare.
Lucru care produce penurie de bani. Care ridică probleme pentru firme în găsirea banilor necesari pentru profit sau chiar și doar acoperirea cheltuielilor (de funcționare și/sau de afaceri) către alte firme.
16. Cu excepția băncilor și altor instituții sau întreprinderi cărora le este permis să emită bani noi (ex nihilo) în economie, firmele, per total – ca și clasă de agent economic, încasează mai mulți bani de la persoane fizice în unitatea de timp decât plătesc persoanelor fizice în aceeași unitate de timp, direct sau indirect.
De asta creditul de consum acordat persoanelor fizice este fundamentul economiei mondiale. Acoperă deficitul ăsta de putere de cumpărare intrinsec economiilor de piață.
17. Toată activitatea economică are ca scop final generarea de energie, producerea de bunuri (sau imobile) și prestarea de servicii destinate vânzării persoanelor fizice. Toate activitățile economice întreprinse de către firme pentru alte firme și toate tranzacțiile între firme sunt doar pași intermediari necesari ce vizează acest scop final.
Puterea colectivă de cumpărare a persoanelor fizice este baza și fundamentul piramidei economice și susține tot eșafodajul economic.
18. Dacă se emit bani noi din nimic și se distribuie în mod egal populației, asta are ca efect însărăcirea oamenilor mai bogați (în bani) decât media (care vor primi mai puțin bani în plus decât vor fi pierdut putere de cumpărare datorită inflației pentru că avuția lor în bani va crește procentual mai încet decât masa monetară) decât oamenii mai săraci (în bani decât media) ale căror venituri vor crește procentual mai repede decât masa monetară.
Deci dacă banii nou introduși în economie ar fi distribuiți în mod egal populației, asta ar avea un efect egalizator asupra bunăstării în societate.
Dar când e vorba de pensii, ajutoare sociale, ajutoare de șomaj, asistență medicală și educație gratuită, alocații etc,opa! Nu avem (sau nu mai avem) bani! Nu ne putem permite! Nu avem cum! Trebuie să tăiem astea. Sau alocarea de bani pentru așa ceva ar crea inflație (deși nu e adevărat și inflația în sine nu e neapărat ceva rău; e chiar necesară în economiile de piață)
Sau baubaul de dreapta, deficitul bugetar. Îți dai seama, rămânem fără bani, chestiile alea de se emit din nimic aproape gratis dacă ești bancă.
Nu e ca și cum masa monetară a tuturor monezilor / valutelor crește geometric de secole.
Cumva trebuie să ne fie teamă că o să rămânem fără bani. Asta ca să facem ce ne zice dreapta și să implementăm pseudodarwinism social și să revenim la feudalism.
Stimabile Laur, o lectie buna, comentul merita a fi un articol 😉
Eu perioada cand se fac banii , nu am timp sa te combat, dar sper ca ai lamurit pe toata lumea!