Dezbaterile de azi si de ieri din Camera Comunelor a Parlamentului britanic s-au inchis chiar acum cateva minute cu retragerea de catre primul ministru Theresa May a propunerii de acord cu UE vizand Brexitul, doarece devenise destul de clar ca va suferi o grava infrangere la vot si ar fi fost nevoita se demisioneze.
Un gest necugetat, spun multi analisti, deoarece arunca tara intr-o criza aparent de nerezolvat altfel decat prin caderea cabinetului sau.
De la Bruxelles semnalele au fost desebit de clare si dure astazi: nu va mai exista nicio concesie , iar frontiera cu Irlanda trebuie sa ramana in parametrii acordurilor de pace semnate sub auspiciile UE, ONU si SUA de Vinerea Mare in 1997, altfel se va deschide posibilitatea unui referendum pentru separarea Irlandei de Nord de Marea Britanie si reunificarea cu Republica Irlanda, referendum care, aproape toata lumea este de acord, se va solda cu o Irlanda unita, votantii catolicii devenind de anul acesta majoritari in toate cele 6 comitate din Ulster!
In aceste conditii si cu o motiune de neincredere planand in aer, May a preferat sa sacrifice un acord obtinut dupa 2 ani de negocieri decat sa se sacrifice pe sine.
Insa este posibil ca maine May sa fie doborata de opozantii sai politici, repectiv partidul laburist, in alianta cu liberalii democrati si parlamentarii scotieni si o parte a conservatorilor proeuropeni.
Iata declaratie unui aliat politic, primul ministru al Tarii Galilor, o voce a ratiunii, care ne arata haosul de azi:
„Shambles is too polite a word for what we have seen today from the prime minister.
The future economic security of this country is being sacrificed on the altar of her party’s needs. This cannot carry on.
If the prime minister cannot bring forward a deal that commands the support of Parliament, there needs to be a general election.
If there isn’t a general election, there needs to be a people’s vote on the terms on which the UK leaves – or if the country wishes to remain.”
„Slabiciune totala este un cuvant prea politicos fata de ceea ce am trait astazi din partea dnei prim ministru. Viitorul economic al tarii este sacrificat pe altarul partidului sau. Acest lucru nu poate continua. Daca primul ministru nu poate propune un acord cu UE care sa intruneasca acordul Parlamentului, atunci trebuie sa aiba loc alegeri generale; in lipsa acestora, trebuie sa existe un nou vot al cetatenilor asupra termenilor in care va avea loc plecarea sau, in ceasul al 12 lea, tara vrea sa ramana in UE”.
Lucrurile sunt foarte grave economic intr-adevar: bursele sunt in scadere, iar lira a inregistrat azi cea mai joasa cotatie fata de dolarul SUA in ultimele douazeci de luni; liderii din domeniul afacerilor sunt extrem de furiosi ca dupa aproape 3 ani nu exista nicio claritate, nicio viziune asupra viitorul.
Opinia mea de 2 lei: Marea Britanie este efectiv pe marginea prapastiei. Daca tara nu retrage cererea bazta pe articolul 50 al tratatului UE – poate sa o faca unilateral per decizia de azi a Curtii Uniune Europene – parerea mea este ca in cativa ani Marea Britanie se poate dizolva in 3 state: Anglia, Tara Galilor, Scotia, Irlanad redevenind un stat unitar.
Cameron, asa e ca e rau sa fi prost? Da rau de tot, nu gluma!
aci gresesti .. vedem in 2 ani .. si mai discutam atunci ..
Ce gresesc? Ca ies sau ca raman? Ca varianta cu raman e din ce in ce mai atragatoare….
Cred ca se referea Cola la faptul ca au facut o alegere inspirata sa iasa la timp din UE. Cred.
Cam toate puterile Europei sunt in Criza.. UK, Franta trece printr-o perioada de proteste si violenta. Italia e un fel de Grecia 2, Germania s-a dat tare de tot la fund.. 2019 va fi un an de liniste… poate chiar si 2020.
Radu, UK este un rechin. UK e un stat suveran care a fost privilegiat pe principiul lui ” să- i dăm Cezarului… ” ca membru UE, a se vedea când au acceptat ei români la muncă/ studii față de alte state ale UE și faza că au rămas la liră. Acestea fiind două exemple la prima strigare. Teoretic acordul de ieșire îl fac cu niște birocrați ai UE, din start nivelul de discuții este ca de la judecător la…avocat. Problema nu e că acordul e prost, problema lor e că doresc ( în continuare ) partea leului, să i se acorde o felie cât mai mare și să se țină cont de cine e UK. Adică să rămână cu aceleași privilegii și zero consecințele pe care le trag celălalte state rămase ( indiferent de viteze ) în uniune.
Cred că comparația cu judecătorul și avocatul nu a fost tocmai suficient de lămuritoare. Mai degrabă s- ar potrivi în ceea ce privește negocierile dintre guvernul UK ( stat suveran ) și funcționărimea UE ( construct precum o șaormă cu de toate ) comparația cu negocieri între the real thing și niște holograme. Și acum cu mutter în retragere și un macaron dat de toți pereții, hologramelor li se cam feștelesc acumulatorii. Sigur sigur nu se vor tăvăli englezii de foame, dar de ce să lase halca din care s- a înfruptat atâția ani bine merci?
May e o ticaloasa si o cretina. Asta doar daca joaca un teatru dement in care se sacrifica pentru ca nu a obtinut concesii de la UE, iar UK ramane. Ma indoiesc profund.
Nu stiu care e mecanismul necesar ca ceilalti sa ramina in UE, dar sigur o vor face si se vor rupe de Anglia. O sansa istorica. In Scotia au fost framintari, chiar referendum, dar au ales sa ramina. Nu in orice conditii, insa.
Din pacate, toata nebunia cu Brexitul, cu agitatiile din Franta si altele de acelasi fel sunt rodul actiunilor Moscovei. Iar astea, impreuna cu porcaria islamista din Germania, Suedia, Franta etc. au drept cauza faptul ca politicienii sunt complet decuplati de problemele populatiei si refuza sa infrunte raul si sa-l stirpeasca de la radacina, pentru ca asta e greu si necesita multa implicare; or ei doar care alearga dupa niste sinecuri, dupa joburi cu program scurt platite imparateste cu excursii si conferinte, nu-si doresc sa gestioneze un razboi care inseamna multa determinare si implicare.
Imi amintesc de grupul statuar de pe Insula Trandafirilor, din Herastrau cu cei 12 membri fondatori ai Uniunii Europene. Ce oameni! Ce vointa! Cit de ridicol arata astia din ziua de azi pe linga aia!
Marine, bine ai venit pe aici!
Foarte interesanta opinie, ai punctat foarte bine niste lucuri! In ce priveste insa razmerita de prin EU, in ce priveste Franta cel putin eu unul as pune pariu pe amestecul USA, cu stransa legatura in ce privesc imprudentele afirmatii ale lui Micron in legatura cu o armata UE in detrimentul NATO, plus zeflemeaua dat in stil de politruc la adresa politicilor lui Trump! Ce vedem azi nu e nimic altceva decat rezultatul a 20 de ani de cretinism politic bruxellez cot la cot cu niste lideri ale natiilor fondatoare care a dus UE de rapa! Nu poti merge in felul asta nicaieri, cu politici de genul aberatiilor cu doua viteze si multe altele, care au lovit si lovesc crancen mai ales in patura de jos, am scris mult saptamana asta pe teme externe, cauta te rog in arhiva si alte lucuri pe subiectul asta.