Seria scrierilor universitarului modern continua cu un episod cel putin la fel de interesant ca si primul:
Astazi voi vorbi despre management. Management universitar inchistat, lipsit de viziune, elaborat de rectori pensionari si generatori de probleme aproape insurmontabile pentru viitori manageri universitari. Ani de zile deciziile importante pentru universitati au fost luate de persoane care nu aveau sa sufere de pe urma consecintelor lor si, din pacate, asa s-a intamplat si la Universitatea din Petrosani. De aici a rezultat un sistem managerial sub-optimal, in primul rand, din cauza unui displacement of goals.
Intrebat fiind de colegi din alte centre universitare de rectorii pensionari de la UPET, am raspuns mereu facand referire la personalitati ce au peste 80 de ani si impresioneaza prin tot ceea ce fac. Extraordinarul Neagu Djuvara, in varsta de 98 de ani, academicianul Constantin Balaceanu – Stolnici, in varsta de 91 de ani, academicianul Solomon Marcus in varsta de 90 de ani sau academicianul Dinu C. Giurescu in varsta de 88 de ani.
Suntem o Universitate care a sarbatorit de curand fara prea mare fast 65 de ani existenta. Facand o paralela cu varsta actuala a celor 3 fosti rectori, deducem ca domniile lor sunt absolventi ai promotiilor anilor ’60 sau ’70, promotii memorabile pentru istoria Vaii Jiului si ale mineritului romanesc. Au trecut de atunci mai bine de 45 ani si spuneam in editorialul trecut ca 25 de ani reprezinta o ruptura pentru generatii, deci cu atat mai mult 45.
Astfel, profesorul Nicolae Ilias I. (n.1935) astazi in varsta de 80 de ani, rector al Universitatii din Petrosani in perioada 1990 – 2004 si-a incheiat mandatul la varsta de 69 de ani, profesorul Dima Nicolae (n.1939) astazi in varsta de 76 de ani, rector al Universitatii din Petrosani in perioada 2004 – 2008 si-a incheiat mandatul la varsta de 69 de ani si profesorul Pop Emil (n.1943) astazi in varsta de 72 de ani, rector al Universitatii din Petrosani in perioada 2008 – 2012 si-a incheiat mandatul la varsta de 69 de ani.
Este o intamplare, un semn sau o dorinta de conservare daca fiecare din cei trei si-au inceput cei patru ani de mandate, avand 65 de ani, deci varsta pensionarii. Acest lucru nu a fost ilegal, legea permitand acest lucru, existand in Romania numeroase astfel de exemple, dar este oare normal sa se intample asa ceva? Astazi, mare parte dintre rectorii din Romania, ultimii ministrii ai Educatiei, presedintii, vicepresedintii si secretarul Consiliului National al Rectorilor au mai putin de 50 de ani.
Varsta medie a corpului didactic al Universitatii din Petrosani este in acest moment de aproximativ 47 de ani, existand patru categorii de varsta aproximativ egale numeric cuprinzand respectiv circa 40-45 de cadre didactice. (peste 60 de ani, intre 50 si 60 de ani, intre 40 si 50 de ani si respectiv sub 40 de ani).