Cronica de pe frontul din Ucraina

Despre desfasurarea contraofensivei ucrainene, din partea Ucrainei avem foarte putin informatii, relatarile din presa occidentala bazandu’se pe informatiile publicate de jurnalisti independenti prezenti pe front si informatiile oficiale publicate de rusi, informatii conform carora lucrurile merg de la foarte prost in sus pentru Ucraina, ucraineni inregistrand pierderi uriase de oameni si tehnica militara donata de occident, fara insa a inainta semnificativ sau a obtine vreo mica victorie notabila.

Tot din partea rusilor, incep sa apara si informatii de pe front cu privire la desfasurarea contraofensivei in cele patru zile ale ei, o relatare si analiza find scrisa de expertul militar rus, Boris Rojin, pe contul lui de Telegram,  pe care o voi publica si eu aici, ca varianta alternativa la putinele informatii din partea ucraineana.

Trupele ucrainene angajează acțiuni ofensive pentru a patra zi, dar este încă prematur să spunem că luptele au atins apogeul.

Este deja o ofensivă sau tot o operațiune de recunoaștere prin luptă?

De regulă, formațiunile de luptă ale trupelor sunt protejate de forțele de apărare aeriană. Pentru Forțele Armate ale Ucrainei, ca pentru o armată de tip post-sovietic, unde forțele terestre au o importanță decisivă, protecția trupelor de către forțele de apărare aeriană reprezintă garanția succesului operațiunilor desfășurate atât în apărare, cât și în atac. De altfel, dislocarea sistemelor de apărare aeriană a devenit unul dintre semnele clare de pregătire a ofensivei. În ultimele câteva săptămâni, sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune model sovietic (de exemplu, Osa-AKM) au fost puse în mișcare. Ceva mai târziu, în zona de front a fost observată apariția (și distrusă ulterioor cu drone și avioane) a sistemelor de apărare aeriană cu rază medie de acțiune S-300.

Chiar înainte de ofensivă, pe front au apărut și armele mai moderne ale NATO. Pe 6 iunie, nu departe de linia frontului (la aproximativ 25 km de linia de contact de luptă), a fost distrus un sistem german de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, trimis în Ucraina pentru a organiza apărarea aeriană deasupra Kievului.

Raza de lansare a rachetelor acestui sistem de apărare aeriană este de aproximativ 40 km, ceea ce înseamnă că, pentru a controla cel puțin o parte din spațiul aerian de deasupra pozițiilor Forțelor Armate ale Rusiei, trupele ucrainene l-au desfășurat în imediata apropiere de linia frontului. Dislocarea sistemului de apărare aeriană și desfășurarea acestuia au fost observate din aer și imediat, practic, dronele ”Lanțet” au lovit direct sistemul german de apărare aeriană.

Ce este neobișnuit la această ofensivă?

O parte semnificativă a tehnicii de luptă, inclusiv tancurile Leopard 2A4 și Leopard 2A6, este folosită pe direcția Zaporojie într-un mod extrem de ciudat și prost gândit. Forțele Armate ale Ucrainei acționează împrăștiat, în grupuri mici blindate cu componență mixtă. Într-o serie de cazuri, tehnica blindată pe roți (MRAP, transportoare blindate de militari) merg la atac fără sprijinul artileriei sau al tancurilor; au fost observate grupuri, unde raportul dintre tehnica blindată pe roți și tancuri este de 10 la 1.

În același timp, în componența grupurilor mecanizate ale Forțelor Armate ale Ucrainei nu intră echipamente inginerești de deminare, iar tancurile Leopard în sine au fost, de la bun început, furnizate armatei Ucrainei fără traule de mine, de o importanță critică în timpul unei ofensive.

Într-o serie de cazuri, Forțele Armate ale Ucrainei reușesc să străpungă doar un coridor îngust, la intrarea căruia se concentrează circa opt până la zece unități de tehnică de luptă. O țintă de asemenea dimensiuni și vizibilă fără probleme din aer este lovită, practic, imediat, de artilerie, de rachetele antitanc ghidate sau de elicopterele Ka-52 ale aviației militare.

În plus, se știe că grupurile blindate ale inamicului preferă să se deplaseze pe drumuri, ceea ce le limitează manevrabilitatea și le face o țintă ușoară pentru artilerie și aviația militară.

Potrivit datelor preliminare, din cauza lipsei de echipamente inginerești și pentru că nu se procedează, înainte de ofensivă, la o recunoaștere inginerească, în patru zile pierderile de tehnica de luptă ucraineană depășesc 300 de unități.

Ce concluzie se poate trage?

Nu întâmplător a fost inventată de către Statul Major General și generalul Surovkin linia defensivă formată din câteva zeci de linii. Ea funcționează și funcționează bine. În același timp, o mare parte din trupele ucrainene implicate până în prezent fie au fost redislocate din alte sectoare, fie sunt formate din cei mobilizați. Motivația unor astfel de unități, ca să ne exprimăm frumos, nu este ridicată, ceea ce afectează direct rezultatul ofensivei.

S-au depus eforturi colosale pe partea de comunicații. Unitățile Forțelor Armate ale Rusiei dispun de comunicații, în timp ce inamicul s-a confruntat cu probleme serioase din primele zile. Se pierd semnalele GPS, se blochează canalele de control ale aparatelor de zbor fără pilot.

La planificarea operațiunii, Forțele Armate ale Ucrainei au sperat în mod evident să treacă repede peste câmpurile minate și să rupă linia de apărare, folosind rezervele. Ruperea nu le-a ieșit, iar acum comandamentul ucrainean trebuie să improvizeze.

Unul dintre rezultatele unei astfel de improvizații a fost încercarea de a utiliza sistemele reactive M142 HIMARS în zonele fortificate avansate ale Forțelor Armate ale Rusiei. Judecând după toate probabilitățile, sistemele de rachete costisitoare sunt utilizate în unele cazuri din lipsa artileriei reactive cu rază lungă de acțiune de concepție sovietică, fapt ce indică indirect dificultăți legate de muniție și de aprovizionarea operațiunii ofensive în ansamblul ei.

Patrick Lancaster, corespondenta de pe front

2 comentarii la „Cronica de pe frontul din Ucraina”

  1. M-am săturat de ‘experții militari’ cu experiență în jocurile de război de pe computer și de generali care au luptat doar cu hârțoagele.. orice imbecil știe că o putere nucleară nu va pierde niciodată un război convențional.. e ca si cum îți închipui că unul cu un pistol în mână, acceptă să fie bătut măr de altcineva doar cu pumnii, că se gândește că nu e frumos să folosească un pistol dacă adversarul nu are unul.. știu și generalii NATO asta, ăia pe bune, nu politrucii aciuați lângă putere.. dar calculul e cinic – mai golim de populație țări inutile, gen Ucraina, Polonia, Romania , doar pentru scopul de a-i enerva pe ruși și de a mai actualiza manualele de tactică militară .. câtuși de curând ne vine rândul la tocătorul de carne, că ucrainenii sunt pe terminate ( ăia care nu au fugit și sunt în stare să țină o pușcă în mână ) ..

    Răspunde
    • Tocmai de aia incerc sa vin si cu o perspectiva diferita, o alternativa la ce mizeriile propagandistice duduie si sunt vehiculate zi si noapte prin cocinile media, care au ridiculizat si minimizat idea de razboi pana la stadiul la care pare o joaca de copiii si nu orarea care este in fapt! Sa ne fereasca Dumnezeu sa avem de a face cu razboiul in mod direct, pentru ca multi vor avea o surpriza, una horor, cand vor pricepe ca razboiul nu e ca in filme, cu iadul produs de om pe pamant!

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura