Cronica unui weekend II – Salina Turda/Cluj Napoca

Pentru ca vremea frumoasa, inca ne permite sa iesim din cotidianul absurd pe care uneori il putem ignora, alteori nu, si pentru ca viata asta merita traita si nu irosita … incepand de astazi, voi relua (daca se poate spune asa) de la 1 incolo, cronicile de weekend ce le lasasem undeva in urma mea, pentru a incepe sa le rescriu candva …

Intamplator sau nu reincep scrierea lor … in ziua in care s’a stins cineva care avea partea lui in sufletul meu … invatandu’ma inca odata (daca mai era nevoie), ca pana la urma ce conteaza nu este cum traiesti, ci cum mori … valoarea ta ca suflet fiind vazuta doar de cei ce au ochii sa il vada, iar a ta de om, repede uitata … ca in final tot o mana de tarana suntem. La fel cum nu am ales sa imi irosesc viata alergand dupa iluzii efemere … dar netraind nimic pana acum … nu o voi face nici de acum inainte … si voi prefera sa adun comori de suflet in sufletul meu … fotografii si amintiri dragi … din care ma voi hranii, atunci cand se va sparge borcanul cu iluzii … Vor ramane vii si scrise pentru totdeauana acolo unde le’am scris si pe restul … iar cei carora le’am daruit sau le voi darui isi vor aduce aminte de mine ca cel cu care le’au trait si nu risipit …

Incheind aceasta scurta introducere … a carei utilitate nu o stiu … dar am simtit nevoia sa o scriu … voi trece la fapte concrete! smile

Asadar, Salina Turda:

Istorie

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271. In trecut exploatarea era organizata in asa numitele Camari de Sare care erau de doua tipuri: unele care faceau exploatare, depozitare si transport pana la apa iar altele efectuau transportul pe apa si vanzarea sarii. Ulterior in anul 1786 exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat dar incep sa apara unele probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situatii se construieste incepand cu 1853 galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf. Salina Turda este inchisa in 1932.

Geologie

Depozitul de sare apartine sedimentarului transilvan ce se afla pe toata rama vestica a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafata doar in zonele anticlinale. Acest zacamant s-a format in urma cu 18 milioane de ani si se intinde din Depresiunea Maramures pana la Ocna Sibiului incluzand si Turda si Ocna Mures. Zacamantul de la Turda este situat in nord-estul orasului fiind intinsa sub forma unei perne alungite pe o suprafata de 45 kmp si are o adancime de 1200 m. Continutul de NaCl se situeaza in jurul valorii de 99% iar intregul zacamant este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafata zacamantului sarea este pura, cristalizata cu granule mari iar mai jos are unele intercalatii de sisturi argiloase si nisip fin alaturi de pietris.

Structura Salinei Turda

Salina Turda este compusa din:

Mina Rudolf

Mina Rudolf are o forma de sala trapezoidala numita in termeni tehnici abataj in talpa. Aceasta a fost inceputa in anul 1867 si are o latime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adancimea este de 40 de m. Scarile coboara de a lungul a 13 etaje fiecare avand marcat anul in care a fost sapat. Datorita infiltratiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteza de crestere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrarilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotata cu o serie de elemente noi care sunt destinate turistilor: sala de concerte, teren de sport, gondola, minigolf, bowling. A fost montat si un lift pentru a usura accesul in mina.

Mina Ghizela

Mina Ghizela a fost deschisa in 1857 si urma sa fie o mina similara minei Rudolf insa s-au executat doar lucrarile pregatitoare, lucrarea fiind abandonata. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsa sala octogonala.

Mina Terezia

Mina Terezia este o mina de tip clopot cu o adancime de 90 m in a carei vatra s-a format un lac subteran cu adancimea de 5-8 metri si un diametru in jur de 70 m. Mina a fost exploatata inca din 1690. Aici se afla celebra cascada de sare pe peretele nordic al minei, cascada ce s-a format prin depunerea sarii din solutia salina ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu barci pe lacul subteran din Mina Terezia si o zona de promenada deosebita prin arhitectura elementelor ce o compun.

Galeria Franz Josef

Pentru a facilita si mai mult exploatarea sarii intre 1853 si 1870 este construita o galerie orizontala pentru transportul sarii la suprafata. Aceasta galerie avea initial 780 m insa a fost prelungita astfel incat acum are 917 m. Un aspect interesant ce merita mentionat este ca intre 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de branza.

Accesul in Salina Turda

Se realizeaza pe noua intrare din zona Durgau data in functiune odata cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge in zona Durgau trebuie sa intrati in centru iar la sensul giratoriu (cea cu „lebede”) o luati la stanga. Dinspre Cluj, urcati serpentinele, iar la coama dealului o virati la stanga si o luati pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.

Sursa: ropedia.ro

Dupa acest scurt istoric si descriere, va pot spune ca dupa un drum destul de aglomerat, am reusit sa ajungem la salina in cauza, unde spre supriza noastra, am gasit o parcare arhiplina. Intr’un final, am reusit sa parchez masina pe undeva si sa ating obiectivul propus. Intrarea in salina se face prin cele doua puncte de acces, cel dinspre Turda Noua (intrarea clasica) sau cel dinspre Durgau (intrarea modernizata). Am ales intrarea clasica, pentru farmecul timpurilor trecute ce il pastra, inaintand printr’un tunel de 250m pana la zona in care se face accesul spre minele propriu zise. In interiorul minelor, o sa gasiti atat utilaje de extractie din epoci demult trecute cat si o zona speciala destinata tratamentelor. Accesul inspre cea mai de jos parte a salinei (Mina Terezia) se face fie pe scari (90 de metrii coborare … cam cat 3 blocuri turn cu 10 etaje laugh ) fie cu lifturile ce au fost montate pentru a facilita accesul. Am ales … scarile laugh … atat la urcare cat si la coborare … din 2 motive:

1. Pentru a gusta cat mai mult din partea clasica.
2. Pentru ca la lifturi era o coada imensa, atat la coborare cat si la urcare (max 7 persoane la primul lift, 4 la al doilea)

In interiorul modernizat al salinei, se pot practica diverse sporturi de relaxare … (bowling, minigolf, biliard), sau poti alege o „plimbare” cu roata mare, care iti ofera o vedere panoramica a salinei. In mina Terezia, pe lacul format, se pot inchiria barcute, purtarea castilor de protectie fiind obligatorie (in principiu).

Tarife:

bowling, minigolf, biliard – 10 lei/30 minute
barcute: 10 lei/ 20 de minute
roata mare: 5 lei/10 minute

Din pacate, datorita aglomeratiei destul de mari (imaginati’va ca era coada pana si la scari, iar pe scari se creiau adevarate ambuteiaje intre cei ce urcau sau coborau, datorita latimii destul de mici a lor), am preferat sa stau deoparte si sa ii las pe altii sa se bucure de aceste sporturi, iar eu sa fac fotografii (atat cat am putut, ca misunau berbecii peste tot laugh ) si sa ma bucur de naturalul si aerul din interiorul salinei. Nu va recomand sa mergeti in weekend pentru ca o sa dati peste toti berbecii pamantului, care pe langa pozele ce le fac peste tot, in cele mai penibile pozitii, pentru a le pune pe haicincifaif (HI5) sau bucicuc (Facebook), tin neaparat sa isi lase urmele treceri lor pe tot ce gasesc, fie cu pixuri fie cu ce au la indemana (ana + vasile = love) mai si misuna peste tot ca niste apucatii, de la facerea lumii, fara a intelege mare lucru din ce ii inconjoara, dar fericiti ca fac parte din turma.

Din ce am cules eu, va las acum si pe voi sa va bucurati privirea:

Cronica unui weekend – Salina Turda

Informatii utile:

Adresa: Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.

Telefon: 0264-311690, 0364-260940

Program de vizitare:

in perioada 1 mai – 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)

in perioada 1 noiembrie – 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare).

Salina Turda este deschisa de luni pana duminica!

Se recomanda imbracaminte adecvata (pt 10-12 grade)
Este utila o sursa de lumina mobila cu toate ca mina este iluminata integral

Pret:

15 lei bilet intreg si 8 lei bilet cu reducere pt copiii de la 3 ani pana la student care dovedeste calitatea cu un act. Se fac abonamente cu plata anticipata pe minim 7 zile. In zona Durgau unde este intrarea noua in salina, exista un strand cu 2 lacuri sarate unde se va putea face baie.

Cum usor se poate vedea in colajul de fotografii … de aici am pornit inspre Cluj Napoca … un oras pe care l’am regasit dupa 3 ani si de care cred ca imi era dor laugh Un oras frumos, ce merita a fi vizitat, mai ales daca ai acolo si un prieten drag, de aceia pe aceasta cale vreau doar sa il salut pe Cristea, prietenul de la bere … cu care din pacate nu am putut bea o bere, sofer fiind, dar cu care printre picarurile vietii asteia aglomerate si plina de frustrari, am reusit sa furam cateva minute, in care sa ne revedem si sa povestim una alta, lasand putin amarul si gustand din bucuria revederii dupa ceva vreme.

In final … as vrea doar sa dedic acest post bunicului meu … care a trait cat de bine a putut … promitand ca voi face la fel … chiar daca alergarea lui dupa efemer … a fost una ce la finalul vietii lui i’a adus singuratatea mortii … pentru ca nu a stiut sa ramana sau sa tina langa el, oameni care il iubeau … crezand pana in ultima clipa ca cel ce el i’a iubit vor fi totusi langa el … si nu au fost. O lectie dura … ce nu am sa o uit … de aceia … ii dedic macar acest weekend pe care l’am trait eu pentru el … fara ca macar sa stiu … ca va fi ultimul al lui pe acest pamant.

4 comentarii la „Cronica unui weekend II – Salina Turda/Cluj Napoca”

  1. Condoleante … cuvintele sunt de prisos … dar ma bucur ca ai ales sa traiesti frumos pentru cei ce nu mai sunt langa tine … indiferent de forma!
    Te imbratisez.
    Ramona.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura