Din categoria: citeste si te rog da mai departe pentru ca viata cuiva poate depinde de aceste informatii!
Pe vremuri se punea un mare accent pe prevenire atat in scoli cat si la locul de munca, unde eram invatati cum se foloseste un extinctor in functie de natura incendiului. In scoli aveau loc anual alarme de incendiu sau alte calamitatii care te instruiau destul de clar si la obiect ce ai de facut in asemenea cazuri. Dupa o vreme toate astea iti intrau in instinct si fiindu’ti repetate mereu in constiinta personala si colectiva, iar in felul asta putea fi oricand evitate pe cat posibil prin instruirea preventiei dezastrele ce puteau sa apara la un moment dat.
Ce este un extinctor si de cate tipuri sunt?
In cateva cuvinte in postarea care urmeaza voi incerca sa le prezint pe cele mai intalnire. Incercati sa va alocati 5 minute din timpul vostru liber pentru a va informa cu atentie asupra acestui aspect de care s’ar putea ca la un moment dat sa depinda viata voastra si a celor din jur!
Ce tipuri de extintoare exista si la ce tipuri de foc se folosesc?
Pentru a nu risca accidentari colaterale trebuie sa stiti foarte bine sa indentificati atat tipul de incendiu cat si tipul de stingator recomandat. In cazul unui incendiu de natura electrica niciodata nu se va utiliza un stingator cu spuna carbonica de exemplu, riscul de electrocutare fiind unul urias. Pentru acest tip de incendiu se folosesc stingatoarele cu praf inert.
Toate tipurilor de stingatoare si la ce tip de incendiu se folosesc gasiti in descrierea amanuntita a fiecarui stingator de aici.
Cum se foloseste efectiv un stingator?
In functie de natura sa, fiecare stingator are un al mod de utilizare. Mai jos va pot fi de folos cateva filmulete facute in acest sens:
⇒Utilizare Stingator cu dioxid de carbon CO2:
⇒Utilizare Stingator cu pulbere
Nu am extinctor la indemana, ce alte metode pot folosi in cazul unui inceput de incendiu?
Tot in functie de natura incendiului exista si cateva metode alternative pentru stingerea unui inceput mic de incendiu. In cazul unui incendiu al unor materiale inflamabile solide cea mai utilizata resursa in acest sens este apa pe care o puteti cara la locul incendiului cu ce aveti la indemana. De asemenea de un real folos va poate fi nisipul sau chiar o patura cu care sa incercati sa stingeti incendiul prin suprimarea oxigenului necesar arderii. In cazul unui incendiu de natura electrica sau in care au luat foc niste materiale inflamabile lichide (vopsele, grasime, combustibili etc.) evitati utilizarea apei pentru ca pe langa inutilitatea folosiri ei, nu va face decat sa inteteasca focul existand chiar pericolul unei explozii. In acest caz, solutiile de suprimare a oxigenului prin orice metode sunt cele recomandate, nisipul sau orice alt material inert fiind cel mai potrivit.
Evident, metodele de mai sus sunt dedicate pentru incercarea de stingere a unui inceput mic de incendiu … in cazul unuia de proportii prima regula pentru supravietuire este parasirea de urgenta a zonei la o distanta cat se poate de mare pentru ca incendiile pot fi urmate de explozii datorate supraincalzirii unor recipiente sub presiune, sau explozii de gaz metan.
Ce trebuie sa fac daca ma aflu intr’o cladire cuprinsa de un incendiu?
In cazul in care va aflati intr’o cladire cuprinsa de flacari, primul lucru vital este sa incercati pe cat posibil sa va pastrati calmul. De asemenea incercati sa indentificati si sa folositi pe cat posibil doar iesirile de urgenta si sa nu spargeti geamurile/usile pentru ca acest lucru va duce la alimentarea suplimentara cu oxigen a incendiului. In tot acest timp incercati sa va acoperiti parul si hainele cu ajutorul unor materiale textile pe care sa le udati cu multa apa inainte. Evitati materialele de genul celor sintetice care sunt extrem de inflamabile. De asemenea pentru a respira, folositi o batista sau prosop care in prealabil a fost inmuiat in multa apa cu care sa va acoperiti atat gura cat si nasul pentru a evita pe cat posibil inhalarea de CO2 si aer fierbinte! Incercati in tot acest timp sa luati legatura prin orice metoda cu pompierii prezenti la fata locului si sa le urmati cu strictete instructiunile pe care le primiti pana cand reusesc sa va ghideze sau chiar sa va scoata in siguranta.
La final
Ma opresc aici pentru a nu lungi prea mult cele cateva lucruri care sper sa nu fie nimanui necesare niciodata, dar din tot sufletul mi’as dori sa le fie de folos in cazul unei urgente! Incercati sa tineti cont de aceste cateva sfaturi si sa va informati cat de mult se poate in rest pentru ca aceste cateva lucruri aparent banale pot face diferenta intre viata si moarte!
Va doresc multa sanatate si Dumnezeu sa ajute ca de ferit puteti si singuri!
Orice comentarii, intrebari si mai ales completari sunt mai mult decat binevenite!
Later edit:
Si o ultima regula adaptata pentru zilele pe care le traim:
In caz de incendiu. renuntati la selfie si la postarea evenimentului pe facebook/twitter/google+ si fugiti cat va tin picioarele ancestrale ascultandu’va instinctele!
Sfaturi foarte utile si bune, multumim. Dupa cum ziceai si tu: sper ca niciodata sa nu fie nevoie sa le pui in aplicare.
O mica completare as face: atunci cand te deplasezi printr-o cladire in flacari, ar fi o idee buna sa mergi ghemuit, cu capul cat mai jos. Caldura si fumul se acumuleaza in partea de sus a incaperilor, jos s-ar putea sa fie mai mult oxigen si/sau mai putin aer fierbinte sau fum. Si asta poate face diferenta intre a lesina sau a ramane constient suficient timp ca sa poti iesi afara.
Absolut corecta afirmatia si completarea ta! In cazul unui incendiu, datorita faptului ca fumul este foarte cald se va ridica si acumula cat mai aproape de nivelul tavanului cladirii. Datorita acestui principiu de fizica basica, cel mai bun loc unde va puteti afla este cat mai aproape de nivelul solului unde asa cum spui si aerul poate fi mult mai curat si rece decat cel de sus. Cu ajutorul unei batiste inmuiate in apa si urmand aceasta regula, sanse de supravietuire cresc considerabil.
Multumesc pentru completarea mai mult decat binvenita! Imi sarise din vedere!