Cyberbullying cunoscut si ca hartuirea online a copiilor, un flagel complet ignorat

Pe langa analfabetismul digital al tinerelor generatii, scoala online sau mai bine zis improvizatia care ii tine locul, a mai scos la suprafata inca o problema crancena si total ignorata pana acum, respectiv Cyberbullying, cunoscut pe la noi si ca hartuire in mediul online. Aceasta problema din nefericire este una despre care nu se discuta aproape deloc, insa este o problema traumatizanta pentru tot mai multi copii, care odata cu popularizarea tot mai agresiva si accesul iresponsabil si necontrolat la retelele sociale, a devenit un adevarat flagel pandemic!

Cum sunt hartuiti copiii in mediul online si de catre cine

Odata cu popularizarea retelelor sociale la care au avut si au acces tot mai multi copii, expunerea lor a fost permisa ba chiar incurajata de catre proprii parinti fara ca acestia sa fie nici macar o secunda constienti de faptul ca mediul online poate sa fie cel putin la fel de periculos ca si mediul offline! Odata cu aceasta expunere necontrolata in mediul online a copiilor, au inceput sa apara si problemele, cyberbullying’ul fiind in crestere, aceasta hartuire fiind practicata atat de copiii de varsta lor (colegi de clasa, sau scoala) cat si de tot soiul de personaje dubioase printre care si pedofilii care au vazut in aceasta expunere ocazia perfecta pentru a incerca racolarea acestor copii.

Cum au ajuns copiii sa fie expusi la cyberbullying

Inca inainte de pandemia COVID19, fenomenul cyberbulling era in crestere peste tot in lume, principala problema fiind legata de expunerea excesiva a acestor copii, multi parinti facand greseala de a posta pe retelele de socializare fotografii cu copiii lor in diverse ipostaze, ca mai apoi acest lucru sa fie incurajat, tot de ei, pe propriile conturi de pe retelele de socializare pe care tot ei le’au facut cu mana lor acestor copii. Practic, in loc sa fie ingrijorati de aceasta expunere excesiva, nu a facut decat sa o incurajeze, cei mici primind in acest sens suport hardware din partea parintilor trandus prin telefoane performante, tablete, laptopuri sau chiar kit’uri de vlogging pentru ca activitatile lor online sa fie cat se poate de publice! La fel cum drumul spre iad este pavat cu intentii bune, tot asa si aici expunerea la hartuire online a fost incurajata fix de cei care ar fi trebuit sa inteleaga care sunt riscurile si sa faca tot posibilul ca acest lucru sa nu se intample! De aici inainte, pentru multi din copii a inceput un real drum spre iad, multi dintre ei incepand sa fie agresati online si sa sufere crancene traume psihologice ce se vor vedea mai tarziu, dar din frica de a le fi suspendata aceasta „libertate” au ales sa nu spuna nimic parintilor in legatura cu acest aspect, fapt destul de caracteristic si in ce priveste bulling’ul tot mai prezent si in scolile de la noi.

De ce a crescut incidenta cyberbullying odata cu scoala online

Desi nu exista date clare cu privire la acest aspect pentru ca pe absolut nimeni nu intereseaza acest lucru si nici nu da bine celor care iau decizii, conform unor date vehiculate de surse independente, incidenta cyberbulling in randul copiilor odata cu scoala online aproape ca s’a dublat! Explicatia este una cumva simpla, respectiv ca odata cu obligatia de participare la cursuri online a crescut, acest lucru s’a petrecut exponential cu cresterea expunerii si celor care pana mai ieri inca erau feriti pe cat posibil de acest risc! Pe de alta parte, lipsa unei platforme comune securizate si accesarea unor aplicatii gratuite pentru a participa la aceste cursuri, a dus automat la cresterea incidentei expunerii la cyberbullying, odata ce profilele respectivilor copii au devenit publice si accesibile oricui.

De este cyberbullying poate sa fie mai periculos decat bulling

Raspunsul la aceasta intrebare este unul destul de simplu si se rezuma la faptul ca expunerea in mediul online este una mult mai mare decat in mediul offline care in general se reduce la o mica bula in care traim fiecare dintre noi! In acelasi timp, o alta carateristica ingrijoratoare este aceea ca cyberbullying spre deosebire de bulling poate sa fie mult, mult mai agresiv, cei care practica genul asta de hartuire fiindu’le mult mai usor sa o faca sub protectia anonimatului si a faptului ca o asemenea infractiune este cu mult mai greu de dovedit decat una in offline!

Cum va puteti proteja copiii sa nu ajunga victimele cyberbullying

Nu am sa indraznesc niciodata sa dau sfaturi cuiva cum sa isi creasca copilul si nici sa ma dau ala destept care detine adevarul absolut, insa din perspectiva unui parinte care a experimentat ceva de genul asta, desi lucrez de aproape 25 de ani in domeniul IT&C, am sa incerc doar sa ofer in continuare cateva indrumari simple si utile pentru a incerca sa preveniti ca si copilul vostru sa ajunga victima acestui flagel care ia proportii, ce poate ca macar o sa va dea de gandit! Asadar:

  • evitati sa postati pe retele sociale (public sau pentru prieteni) pe cat posibil poze sau imagini video care sa includa copilul vostru minor, indiferent de cat de buna este intentia!
  • evitati sa le faceti conturi pe retele de socializare copiilor vostri daca nu sunteti siguri ca acele conturi sunt monitorizate atent de catre voi, iar pe ele sa nu apara informatii de genul audio/video cu copiii vostri!
  • pentru conexiunea la internet asigurati’va ca ati cumparat un router care are optiunea „Parentting control” si accesati’o cu incredere! Routerele recomandate de mine ⇒aici au aceasta optiune, pentru a ajunge la ea, cititi instructiunile din cartea de instructiuni care insoteste routerul si faceti setarile necesare!
  • nu lasati setata parola default la router si nici la conexiunea WiFi, schimbati aceasta parola cu ajutorul instructiunilor din cartea care insoteste fiecare router!
  • in setarile de la „Parental control” puteti oferi sau taia accesul catre anumite site’uri prin niste setari destul de simpliste sau, la routerele mai avansate, puteti seta anumite ore in care pot fi accesate respectivele site’uri, in cazul copiilor minori asigurati’va ca ii supravegheati atent si aveti idee ce fac pe internet!
  • vorbiti des cu copilul vostru, pastrati o legatura de incredere cu el, implicati’va in activitatile lui online!
  • incurajati copilul vostru pe cat posibil ca in online sa aiba preocupari creative, incurajati’l pe cat posibil sa dezvolte aceasta latura, o tableta grafica pentru desen poate fi una din idei!
  • in cazul accesarii de acasa al unui dispozitiv pentru scoala online, incercati pe cat posibil ca acel dispozitiv, cum ar fi un laptop sau tableta, sa fie restrictionat din router pentru a avea accces strict pentru aplicatiile dedicate acestei activitati!
  • in cazul unui telefon mobil, evitati un pachet mare sau chiar nelimitat de acces la date, sau limitati acest lucru din setarile telefonului mobil!

Desi poate ce am scris mai sus, par masuri comuniste/invechite, inainte sa ajungeti la concluzia asta, trageti putin aer in piept si gaditi’va ca ai vostri prunci nu au discernamantul necesar iar lumea online este o jungla! La fel cum aveti grija de pericolele la care este expus in lumea offline, micutul vostru a devenit expus la pericolele din lumea online pentru ca ce traim azi este o lume intergrata ce contine aproape in egala masura cele doua parti!

Concluzie

Dincolo de orice recomandari tehnice, nu uitati sa vorbiti cat mai mult cu copilul vostru, care poate fi chiar in secunda in care cititi aceste randuri o victima a cyberbullying si habar sa nu aveti! Ascultati’l, ajutati’l, alegeti sa ii hraniti creativitatea si productivitatea digitala, fara a il expune insa direct si incercati mereu sa ii explicati care sunt riscurile! Din propria experienta va spun ca al meu copil ce azi e mare, dar a avut de cand s’a nascut acces la tehnologie, acest acces nu a fost la liber, orice note mici la scoala aducandu’i „pedeapsa” limitarii din router a orice consideram nociv si in acelasi timp un permanet control discret din partea mea, desi mereu am lasat loc generos de intimitate! Nu exagerati nici in cazul dat si nici nu o luati cu capra paranoiei, ci doar incercati sa fiti parinti, prietenii lor cei mai buni, mai ales in aceste vremuri complicate cand provocarile omenirii sunt fara precedent!

Orice intrebari, sugestii, critici, completari …. sunt bine venite la comentarii!

Update: Conf. univ. dr. Ionela Roxana Urea de la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, a declarat că fenomenul de cyberbullying a crescut exponenţial în ultima perioadă şi din cauza faptului că s-a diversificat ca formule de prezentare.

9 comentarii la „Cyberbullying cunoscut si ca hartuirea online a copiilor, un flagel complet ignorat”

  1. Foarte utile informatiile. Pe langa tot ce ai scris, nu stiu daca exista si cadru legislativ la noi care sa combata cyberbullying.Sa nu uitam si ca o parte dintre parinti, mai ales in mediul rural, suntd depaşiti de situatie si nu stiu nici macar sa identifice problema.

    Răspunde
    • Multumesc, Misha, nu am incercat decat sa ofer ceva din experienta mea ce poate fi de ajutor cuiva! In ce priveste cadrul legislativ, din pacate nici la noi si niciunde in lume acesta nu exista, pentru ca aceste probleme sunt in continuare ignorate deoarece ar afecta direct afacerile marilor companii din domeniul tehnologiei care evita orice responsabilizare printr’o lege a internetului de prin ’95, care i’a pus la adapost de orice raspundere si eventuale probleme juridice, si tocmai de aia mai bine sunt bagate sub pres! Singurele legi care se aplica sunt cele ale hartuirii clasice, doar ca aici este mult mai complicat pentru ca dovezile sunt mult mai greu de adunat si mai ales sustinut in instanta, in principiu cel care haruieste trebuie surprins facand acest lucru si pentru ca dovada sa fie acceptata in instatanta aceasta trebuie sa rezulte dintr’o perchezitie informatica! Avand in vedere faptul ca este un lucru destul de complicat care are nevoie de specialisti ce la noi lipsesc (aproape) cu desavarsire, actiunea e moarta inainte de a incepe! In cazul scolii online cei care trebuiau sa se implice si sa aiba in sarcina crearea unei platforme securizate sunt cei de la STS/SRI (aia platiti cu banii grei la fiecare rectificare bugetara) dar cum sunt mult prea ocupati cu alegerile si alte interese politice si de grup, n’au avut timp si de asa ceva, tovarasul presedinte „Romania educata” negasind timp si nici oportuna convocarea unui sedinta CSAT in acest sens, invatamantul fiind o problema de siguranta nationala.

      In concluzie, fiind singuri pe lume tot ce putem face este sa ne protejam, pe cat putem, singuri copiii prin masuri la indemana, cele recomandate mai sus putand fii prim linie de aparare. Exista si anumite softuri prin care putem face asta, insa presupun o cheltuiala in plus si sunt mai greu de pus in aplicare, tocmai de aia m’am axat pe recomandari (dupa stiinta) pe ceva la indemana tuturor!

      Bine ai venit pe aici si multam de comentariu si problemele supuse discutiei! good

      Răspunde
    • Ai tot timpul din lume, mai ales dupa 6 decembrie cand probabil o sa luam iara o pauza de #staiacasa pentru urmatoarele 2-3 luni! laugh

      Răspunde
  2. Sper ca acest articol să fie vizualizat de cât mai mulți părinți!
    Eu am comentat deja despre hibele școlii online stabilite printr- o decizie a…nici nu știu exact cui, da’ chiar, cine își asumă geniala idee? crazy O decizie și atât, căci cele câteva tablete strecurate printre degetele guvernului au valoarea unei lipituri făcute cu gumă de mestecat.
    Am văzut pe un nenea care afirma că acum profesorii mai vor un spor deoarece prestează online multe ore ( tot atâtea cât copiii cool ), deci radiații și dioptrii. pardon Trai pe vătrai în pandemie pe bugetari, începând cu moulinex!

    Răspunde
    • Si eu sper Tiana, se poate distribui de oricine, tot ce sper este sa existe interes si pentru informatii ce pot fi de folos in afara de mizeriile care se distribuie toata ziua, peste tot! Fenomenul asta e unul bine ascuns, invizibil aproape, dar care face ravagii in randul copiiilor si asta se va vedea in viitorul apropiat! sad

      In rest … pai nu asa se iau deciziile la noi? Fara cap, fara coada, fara studii, fara norme, fara responsabilitatea nimanui, ca la noi gunoaiele astea au invatat sa nu isi asume absolut nimic, aratand mereu cu degetul pe altii, iar idiotii care au de suferit sa faca acelasi lucru in loc sa le sara in cap? Asta’i tara … asta’i croiala … iar de profitat, da, or sa profite o gramada de pe urma nenorocirilor astora si al unui invatamant care nu mai exista, nici macar atat cat mai era, rupand pe genunchi orice idee a unei egalitati de sansa … trist, dar cui ii pasa?! Nimanui ..

      Răspunde
      • Eu una am încercat să vorbesc acolo unde era cazul să o fac. Am văzut că n- am cu cine și mi- am văzut de trebi. Capul face, capul trage și fiecare cu plodul lui. Acum încep să scârțâie pe rând, mă doare fix în cot. Profesorii pretind securizarea orelor pentru ei, deci știu foarte bine să își vadă interesul, vorbesc despre interdicția de a înregistra orele. În schimb nu au niciun fel de problemă dacă o fac ei, dacă înregistrează, sau dacă minorii nu întrunesc condițiile de vârstă pentru a utiliza anumite aplicații, unde sunt specificate clar. Părinți gaga vor fi cât o să mai fie lume pe pământ, dar o instituție publică de stat, școala, să impună încălcarea acelor prevederi legale este de noaptea minții.

        Răspunde
        • Pe mine nu ma mai mira absolut nimic cand vad ce le fac astia si cum isi bat joc de ei si copii lor, fara ca macar sa cracneasca in vreun fel, ridica din umeri si o baga p’aia cu: „asta e, n’avem ce sa facem” … dar la ce naiba sa te astepti cand multi sunt din generatia aia care acum 1-2-3 ani isi foloseau de buna voie copii ca scuturi la protestele despre nimic?! Trist pentru bietii copiii aia nevinovati si generatiile astea sacrificate de mizeria societatii si indolenta propriilor parinti, primi responsabili de viitorul lor.

          Răspunde
          • Apropo de cum își bat unii joc de proprii copii, mi- am adus aminte de o observație pe care am vrut să o fac. Îți lipsește piesa de rezistență din poză: TikTok-ul. Care copil nu are cont acolo, e fraier. Am văzut o mogâldeață de grădi filmată de maică- sa în timp ce ” dansa” pentru TikTok. dash Madonna poate muri împăcată. crazy
            Că era termenul de capitalism sălbatic. Cam așa e și școala online, o digitalizare sălbatică. wacko Unii au scăpat ca vaca- n trifoi ca să își țină orele. Ce- s copiii lor cei pe care îi expun?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura