De ce nu imi pot instala o centrala termica individuala pe gaz in Bucuresti

De’a lungul verii m’am mai plans pe ici pe colo de SPA’ul suedez de care am avut parte in Bucuresti, respectiv sauna afara si dusuri reci in casa, aproape de fiecare data fiind intrebat de ce nu imi montez o centrala termica individuala pe gaz in Bucuresti, intrebare adresata mai ales de cei din provincie, care nu inteleg de ce Bucuresti este in continuare dependent de sistemul centralizat de incalzire in vremea in care prin tot mai multe localitati din tara acesta a fost de multa vreme abandonat in favoarea centralelor individuale pe gaz.

Ca tot am inceput o discutie pe la Marius in legatura cu acest subiect, voi incerca sa il dezvolt in continuare aici, pentru a lamuri niste lucruri in legatura cu acest subiect si a nu mai fi nevoit sa explic fiecaruia in parte de ce Bucuresti este mai special in sensul asta si de ce centrala termica individuala pe gaz sunt o solutie greu de pus in practica si deloc fezabila ca viitor pentru Bucuresti, mai ales ca prin UE se pune in discutie interzicerea dupa 2030 a utilizarii acestor centrale termice individuale pe gaz, in urma unui acord „Grean Deal” care in momentul asta se afla doar in faza incipienta de proiect, dar care poate reprezenta o problema pe viitor.

De ce nu iti poti monta o centrala termica pe gaz in Bucuresti

  1. Foarte multe din locuintele din Bucuresti sunt conectate la sistemul centralizat de incalzire termica, gazul fiind utilizat doar pentru prepararea hranei, racordarea acestuia la fiecare locuinta fiind facuta in baza unei conducte comune cu un singur foc, gazul nefiind controrizat individual ci cu un singur contor de scara, plata gazului facandu’se la modul pausal, adica se imparte printr’o formula empirica bazata pe impartirea la numarul de apartamente si locatarii din fiecare apartament. Pentru a iti putea monta o centrala termica individuala pe gaz ai avea nevoie de autorizarea unui al doilea foc si montarea unui contor individual, ca sa faci treaba asta ar trebui sa iti poti face si un contract la gaz separat de restul locatarilor, lucru ce este imposibil de realizat deoarece in Bucuresti la blocurile mari, furnizorii incheie doar si numai contracte cu asociatiile de localtari si nu cu persoanele fizice. Lucrul asta le convine de minune furnizorilor pentru ca scapa in mare parte de orice batai de cap cu mentenanta ulterioara si au siguranta ca vor incasa banii pentru facturi, adica, avem de a face cu o reducere importanta de costuri din partea furnizorilor si mult mai putina bataie de cap.
  2. Pentru a te deconecta de la sistemul de incalzire centralizata, conform cu Legea nr. 325/2006, pentru a te deconecta trebuie sa obtii acordul vecinilor de apartament, atat pe orizontala cat si pe verticala, precum si acordul scris al asociatiei de proprietari, exprimat prin hotararea adunarii generale, asupra intentiei de realizare a unui sistem individual de incalzire, lucruri pe care nu il vei obtine nicidoata, pentru ca asta ar insemna sa dai peste cap intregul sistem de incalzire centralizata din imobilul respectiv. Presupunad ca totusi, printr’un miracol, ai obtine acele acorduri, asta nu inseamna ca ai si rezolvat problema si ca de maine iti poti monta o centrala termica individuala pe gaz, decizia finala e tot la furnizorul sistemului centralizat de incalzire care poate sa decida ca nu te poti deconecta, acesta avand „dreptul sa stabileasca conditiile tehnice de bransare sau de debransare a utilizatorilor de energie termica la instalatiile aflate în administrarea lor, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare si a reglementarilor emise de A.N.R.S.C” iar de aici incepe un adevarat circ, incepand de la o autorizatie de constructie pentru noul circuit de incalzire (tevi, calorifere, evacuarea gazelor de ardere), bonus peste toate astea trebuie „să existe acceptul scris al proprietarilor spatiilor cu destinatie de locuintă sau cu altă destinatie cu care cel care doreste debransarea are pereti comuni sau plansee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea si cunosc influentele debransării asupra conditiilor de confort si de mediu din spatiile pe care le detin în proprietate”, conform conditiilor impuse de RADET, ca furnizor de agent termic.

Asadar, din cele scrise mai sus, cred ca acum este clar pentru toata lumea de ce montarea unei centrale termice pe gaz in Bucuresti este o misiunea aproape imposibila si de ce bucurestenii sunt captivi sistemului termic centralizat.

Montarea centralelor termice individuale pe gaz in Bucuresti, ar fi o solutie?

Spre deosebire de alte localitati din tara, Bucurestiul si in cazul dat este un caz special, deoarece vorbim de cea mai mare densitate a locuintelor pe kilometru patrat din tara, practic, Bucuresti alaturi de Ilfov, ce poate fi socotit o zona metropolina, este reprezentat, ca numar de locuinte si locuitori, cat un intreg Judet din tara, desitataea acestora fiind insa  pe o suprafata mult mai mica. Instalarea de centrale termice individuale pe gaz in Bucuresti la fiecare locuinta ar insemna cateva milioane de asemenea centrale care pe timp de iarna ar ridica enorm de mult nivelul de poluare a aerului, care si asa reprezinta o mare problema in Bucuresti, datorita in primul rand industriei conexe si traficului cu cea mai ridicata valoare din tara. Asadar solutia renuntarii la un sistem centralizat in viitorul scurt si mediu, nu reprezinta o alternativa viabila din punctul meu de vedere, mai ales ca in urmatorii ani se anunta masuri draconice cu privire la intentia reduceri nivelului de poluare al marilor oraselor.

Care ar fi solutia pentru ca Bucuresti sa aiba #apacalda?

Desi, conform unor idei preconcepute datorita in primul rand lipsei de informare mult hulitul sistem de incalzire centralizata nu ar mai trebui sa existe, in urma argumentatiei de mai sus,  acesta ramane in continuare cam singura modalitate viabila de incalzire a orasului! Ce ignora foarte multi este ca CET’urile pe langa apa calda, in urma arderi gazului necesar incalzirii apei calde, pot sa produca si energie electrica, redundanta foarte viabila din punct de vedere economic! Pe de alta parte, luand strict in discutie ce avem acum in Bucuresti, acesta este mai degraba o gaura neagra la buget, pentru ca, in ultimi 30 de ani, acest sistem destul de bine integrat si conceput la bazele lui, a fost macelarit dupa cum i’a dus pe toti capul, fapt ce a dus, prin centralizarea absurda catre marile CET’uri, la disparitia micilor centrale termice de sector care asigurau si mentenanta magistralelor aflate in administratia lor. Acest lucru s’a petrecut in timpul administratiei Basescu la PMB, care motiva disparitia acestor termocentrale de sector prin introducerea unor mici centrale de cvartal sau de resedinta (acolo unde nu se putea realiza cele de cvartal), din care bineinteles ca nu s’a concretizat absolut nimic ulterior, intregul sistem de incalzire cazand in sarcina mamutului RADET care era falimentar inca de la constituire pentru ca sistemul de incalzire centraliazata din Bucuresti a fost mereu pusculita cu banii furati din buzunarele bucurestenilor pentru diverse interese politice obscure, pe la RADET perindandu’se, rand pe rand, diverse personaje care au sifonat banii incasati de la bucuresteni, ce, teoretic, ar fi trebuiti investiti pentru plata gazului si in modernizarea si intretinerea sistemului de incalzire centraliazata din Bucuresti, conductele si nodurile termice avand o vechime de 40-50 de ani, timp in care doar s’au sifonat miliarde de euro iar sistemul doar a fost peticit pe ici, pe colo, pana cand a intrat in colapsul din care, acum in ceasul al 12-lea, nici macar preasfantul Nicusor Dan, de apa calda facatorul, nu il mai poate salva fara un plan cu adevarat bine intentionat care sa implice bani si o strategie bine pusa la punct cu implicatii la nivel guvernamental si nu doar gargara ieftina de campanie electorala care nu reprezinta absolut nimic concret la nivel practic.

Despre o solutie 100% ecologica, care ar salva Bucurestiul si ar reduce facturile sub nivelul eliminarii necesitatii oricarei subventii, intr’un episod urmator! smile

De ce nu imi pot instala o centrala termica individuala pe gaz in Bucuresti

7 comentarii la „De ce nu imi pot instala o centrala termica individuala pe gaz in Bucuresti”

  1. Treaba buna si frumoasa! Cum de partea cu ecologicul ma doare fix in cot, totul fiind doar o mare teapa data oamenilor de rand in ultimii 20 de ani cand s-a amplificat trendul, raspunsul ar fi foarte simplu, De ce nu pot? Pentru ca subventie, pentru ca sensibil electoral!. Asta e raspunsul de bun simt, mai e si versiunea ailalta care nu pot sa o enunt aici ;).
    Acum imi place cum CMTB vrea sa convinga cetateni sa aleaga laugh

    Răspunde
    • Degeaba ne doare pe noi in cot, ca pe ieuropeni ii doare in cur de noi, iar de bagat o sa ne bage pe gata si mana adanc in buzunare cu cacaturile alea de norme ale lor si asta e sigura belea.
      In rest … la faza cu sensibil electoral, o fi cat o mai fi … pana nu o mai fi, ca in ritmul asta daca supravietuieste si in iarna asta sistemul ala la cum arata treaba acum, cred ca e cam ultima iarna, ca de tinut nu mai tin carpealile si nici saritul de la plata facturilor la gaz care bat miliardul la restante, desi oamenii au platit luna de luna caldura si apa calda!

      In rest la faza aia cu costurile alea emise acolo in pliantul ala, eu nu imi aduc aminte iarna in care sa fi platit intretinerea mai putin de minim 350 lei/luna la un apartament cu doua camere, drept e ca aici e inclus si gazul ala platit pausal, unde consumul e oricum minor. Vara platesc banii aia …. dar iarna nu imi aduc aminte.

      Eu sincer, de montat mi’as monta ieri o centrala de aia daca ar fi posibil asa cum mi’am montat dincolo, unde s’a putut, dar aici nu am cum din motivele enumerate mai sus.

      Răspunde
  2. Dar centrală termică pe altceva nu poți instala?
    Să se uite mucureștenii la televizor, la programul telecăldură și apă caldă pentru toți, la Anisie, zic. laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura