Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Viitorul Democratiei al Universitatii Cambridge, increderea in democratie se confrunta cu cea mai puternica lipsa de incredere in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 şi 34 de ani, in aproape toate regiunile lumii. Studiul se bazează pe opiniile exprimate de cinci milioane de persoane din peste 160 de tari, in perioada 1973-2020.
Din acest clasament al lipsei de incredere in democratie nici Romania nu lipseste, iar acest lucru se poate observa cel mai usor la scrutinele din ultimi ani, unde absenteismul in acesta categorie de varsta este unul semnificativ in comparatie cu segmentul 45-65 de ani care reprezinta „grosul” votantilor decindenti, in randul tinerilor predominand neincrederea in democratie si mai ales intreaga clasa politica pe care o considera nereprezentativa, tentativele de genul partidelor formate din „oamenilor noi” reusind sa ii dezamageasca destul de repede.
Care sunt cauzele
Am discutat destul de mult in ultima vreme cu tinerii din „Generatia Z”, fiica’mea fiind parte a acestei generatii, incercand sa ii ascult atent si sa iau foarte in serios viziunea lor cu privire la viitorul politic si social al tarii. Spre deosebire generatiile trecute de 30 de ani, aceasta noua generatie de tineri este complet diferita ca si gandire si viziune, in principiu aceasta viziune fiind una destul de pragmatica, desi aparent sunt dezinteresati de viitorul lor. Daca ai rabdarea si le acorzi increderea sa se deschida, ajungi destul de repede la concluzia ca nu sunt deloc dezinteresati de viitorul lor, insa nu au incredere in ceva care nu le da nimic la schimb, fiind mult mai putini deschisi la varianta unui „cec in alb” asa cum eram noi, cei trecut de 30-40 de ani. Pe langa asta, neincrederea lor porneste de la faptul ca in timp au fost martori la derapaje tot mai grave ale democratiei, ajungand sa considere ca votul lor nu este respectat odata ce au vazut ca dupa ce au votat cu entuziasmul primului vot, nu au primit nimic in schimb, ba chiar votul lor fiind furat, ca optiune, de mizeriile din politica, care nu isi reprezinta si urmaresc decat propriile interese. Pretentiile noii generatii sunt mult mai mari decat atat, o sticla de ulei, o petrecere cu mici sau o campanie plina de promisiuni fara acoperire nefiind suficiente pentru a ii convinge ca democratia este una functionala. De asemenea, o mare problema a lipsei de incredere a tinerilor o reprezinta lipsa de educatie si informare precum si mass-media dar mai ales dependenta de retele sociale unde de cele mai multe ori sunt vehiculate numeroase informatii false care le slabesc si mai mult increderea in democratie.
Care sunt riscurile
O societate lipsita de educatie, care nu mai crede in valorile reprezentate de democratie si nici nu are un set de valori personale bine structurate, este o societate care tinde sa cada destul de repede in capcana regimurilor dictatoriale reprezentate in general de miscarile extremiste, care in toata istoria lor moderna au avut cea mai mare priza in randul tinerilor pentru ca in general aceste miscari extremiste exploateaza instictul rebel care ii caracterizeaza pe tineri, hranindu’le si pornirea naturala „anti-sistem”. Lipsa de educatie, cultura si modele care sa le fie repere de moralitate si puncte de echilibru credibil, duc inspre aceasta zona extrem de periculoasa in care tinerii cad ca prime victime ale unui sistem ce ii va folosi pentru a isi atinge scopurile si mentine puterea oferindu’le iluzia ca sunt apartenenti a ceva si la ceva, miscarea anti-sistem #rezist de sorginte marxista fiind unul dintre cele mai bune exemple de manipulare a tinerilor dupa ce a ajuns si pe la noi. Aceasta miscare nu este singulara, in tarile cu democratii mult mai consolidate ca la noi pornindu’se intre timp numeroase asemenea miscari, mai mult sau mai putin violente, care racoleaza in general tineri si le rup orice legaturi cu ideea de democatie.
Ce semnal a dat scandalul fraudei de la Sectorul 1
Desi multi l’au luat ca un eveniment lipsit de importanta pe modelul, „e doar ceva ce s’a aflat, dar nu ca nu s’a mai intamplat”, in esenta, efectul scandalul fraudei de la Sectorul 1, a avut un ecou extrem de important pentru viitorul mediu si lung, slabind si mai mult increderea tinerilor in democratia dupa ce si USR, partidul perceput de tineri ca a fi unul anti-sistem, nu a facut decat sa le dovedeasca faptul ca au aceleasi apucaturi ca si vechile partide. Acest lucru s’a adaugat la numeroasele scandaluri care au zguduit acest partid in care insasi notiunea de democratie, macar cat de fatada, nu exista, in fruntea acestui partid parand batuta in cuie o gasca care si’a eliminat rand pe rand orice adversari politici si voci critice din partid, ultima demonstratie fiind eliminarea multor nume cunoscute din partid de pe listele viitoarelor alegeri parlamentare, lucru ce va descuraja tinerii sa se mai duc sa voteze, optiunea partidelor percepute ca partide vechi nefiind una pe care sa o ia in considerare.
Cum arata viitorul democratiei
Mic si negru, cred ca este cea mai bun descriere! Criza sanitara COVID19, crancena criza financiara care bate la usa, lipsa de perspective, diferentele tot mai mari dintre clasele sociale completate de lipsa de inechitate si incapacitatea guvernelor politruce actuale de a gestiona aceste mari provocari ce ne asteapta in urmatorii ani, vor genera renasterea miscarilor extremiste care ne vor arunca incet si sigur intr’un haos anarhic daca tinerelor generatii nu le este oferita macar acum in cel de al 12-lea ceas o alternativa in care sa reinceapa sa creada in democratie si valorile ei. Nu vreau sa par pesimist, insa din pacate, nu gasesc nici un resort logic care sa imi contrabalaneze aceasta viziune, tot ce sper este doar sa ma insel.
Opinii?
Pan’la urma cine a fraudat la s1? Ca de pierdut stim cine. O fi fost cum zicea ponta cand a pierdut?
Nu vreau sa ma pronunt in nici un sens, dar semne de intrebare sunt, semnalul a fost dat! Atat.
Oarecum eu fac parte din generația dar la limita ei…sunt nascut în 91. Am mai prins și ceea ce însemna joaca offline :)) etc.
Cred că noi suntem „do it yourself”…adică fa tot ce poți să-ți fie bine, nu te baza pe altcineva, pe sistem, etc. Sincer eu m-aș vota pe mine, dar… Știu cum gândesc ceilalți și m-ar cataloga x, y,z am treabă pentru mine și familie de făcut, n-am timp de prostii. Îmi pare rău că aia își bat joc din jumătate din munca mea :)) și pe credit. As împușcă 20% din ei că sa nu mai facă, dar vad că Ceaușescu a fost împușcat nimănui nu-i mai este frica de așa o soartă, și amaratul nici macar nu furase nimic pentru el (tot ce avea e a țării, doar se folosea de ele).
Tu esti in generatia milenialilor, „Generatia Y” … nu din generatia asta nascuta in apropierea anilor 2k, care si fata de voi e complet diferita! Pragmatismul generatiei tale e strans legat de cel care a carcaterizat si generatia mea (Generatia X) … dar ca si noi, sunteti un amestec destul de instabil si nesigur pe propriile forte, luati fiind de valul infinitei tranzitii. Norocul generatiei tale e ca nu ati apucat nimic din comunism … dar poate si nenoroc in acelasi timp ca daca noi am venit cu ceva de acolo ala a fost spiritul ala supravietuire indiferent de conditii, dar a fost si rau cumva pentru noi ca ne’am dezvoltat ca o generatie destul de egosita pe de alta parte.
Astia micii, de care am scris eu, care sunt pana in 25 de ani, sunt altceva … se vad diferente clare si cumva i’am descris mai sus, ca sa ii cunosti trebuie sa le castigi in primul rand increderea. Sunt o generatie extrem de valoroasa, insa din pacate fara nici o sansa data de societatea in care traiesc si tot din pacate, multi dintre ei se pierd.
Legat de Ceausescu, foarte corect punctul tau de vedere. Poate ca o sa il dezvoltam ca tot se apropie decembrie.
O generație nu e calculată pe 10 ani? Gen 1990-1999 sau cum este din punct de vedere sociologic? Eu cel puțin așa îmi imaginez.
In principiu vorbim de un ciclu de maturitate al unei generatii (18-20 de ani), la 10 ani vin crizele financiare!
Ca tineri sa creada in democratie trebuiau educati, asta a fost si smecheria, au distrus sistemul educational… EI. Democratia inseamna valori umane care se ridica din multime, valori adevarate cu principii de viata, cu trecut, cu istorie, pe care sa vrei sa le urmezi si nu era bine, au distrus valorile… EI . E bine acum, „tineri” nu mai au nimic, in spate e exemplu „batranilor”, comunisti de cate ti-e rusine in public ca „tanar” si in fata visuri marunte, o casa pe ipoteca, o masina in rate, un job de care e legat ca iobagul de glie, in ce sa mai creada?! Fiecare e in bula lui care daca se sparge e de jale, dar cine recunoaste. Incet, incet devenim o societate de turma dirijata, fara radacini, ca turma trebuie sa fie mobila, tot e la moda conceptul de mobilitate si fara viitor sau cu un viitor foarte apropiat, visul de a avea un televizor, o masina de spalat, un concediu, asta din urma e cam pe duca. E bine! Daca am sti cine sunt EI!?
#postadevăr#nounormalicaSmileycândmănâncăchipsuri
#câtehalatul#suntsupereroiceștiitu