Daca in America lucrurile s’au clarificat dupa investirea oficiala a lui Donald Trump si odata cu „trenuletul decretelor prezidentiale” a si indeplinit cea mai mare parte a promisiunilor de campanie, pornind si marea curatenie a vechiului sistem mucegait cu exceptia festivalului gratierilor negociate intre vechea si noua administratie, in rezervatia Romania lucrurile sunt departe de a fi rezolvate, zvarcolirile hidrei atingand apogeul diversiunilor si fumigenelor trase de tunurile din mainstrem media si sociale media, de la „mama legionara a lui Georgescu”, la „fenomenul Raisa”, diversi strigoi politici scosi de pe sub fustele muierilor si „candidati suveranisti” sprancenati scosi din jobenul rezervistilor de peste ocean. Partea comica este ca incep sa am impresia ca irosesc munitie pe cine nu trebuie, in curand urmand sa aflam si cine este defapt realul „ales” care defapt va fii un binom de putere diplomatica si executiva (adaptat Constitutiei Romaniei), despre care mi’se contureze niste banuieli, dar inca ma abtin sa emit orice supozitie in sensul asta, neavand mai mult decat atat.
Marionetele de pe la noi n’au inteles ca noua politica a lui Trump este despre vasalitate
Faptul ca pe la Washington s’au plimbat niste pitzifelnici, vanzandu’le credulilor niste povesti sustinute de niste poze facute prin ce debarale au apucat sa le faca cu ajutorul Murarului ramas si el la randul lui un orfan pierdut pe acolo, nu dovedeste decat ca sistemul de pe la noi fie nu a inteles nimic din ce se intampla, fie din disperare de cauza incearca tot ce stiau ca era valabil pana acum. Vestea proasta este ca desi au crezut ca e vorba de vreo cacealma a schimbarilor cum sunt ei obisnuiti ca se practica pe Dambovita, subit s’au lovit de brutalul adevar al unei noi politici in care administratia Trump isi va alege fiecare om „cu mana” creditandu’l prin colonii doar in urma unui analize draconice si juramant solemn de vasalitate neconditionata sub sabia lui Damocles. Daca la tragedie greaca s’au dovedit repetenti, tragedia din realitatea puntii lui Trump este modelul aplicat deja in SUA prin alegerea fiecarui om strict pe criterul loialatii neconditionate care se va aplica si in colonii, unde cel care va fi „alesul” va trebui sa implementeze la virgula modelul din USA, respectiv o restructurare a sistemului din temelii. Practic, nimeni nu va mai primi un „cec in alb” oferit in schimbul puparii inelului, ci va primi un set clar de instructiuni care trebuie urmat ca atare, fara negocieri, fara abateri, la schimb find primita un anume timp suveranitatea conditionata de asumarea unor obligatii mutuale de tip civil sau militar ce sunt datorate atat de catre vasalul subordonat in schimbul anumitor privilegii (incluzand dreptul de stapanire al „feudei”), cat si de catre seniorul suzeran. Acesta va fi raport de vasalitate pe care cel „ales” va trebui sa il inteleaga si puna in aplicare in Romania, pentru ca asta este noua lume in care vom trai, indiferent de cine va fii pana la urma seniorul suzeran, nationalismul patriotic promovat ca politica de stat find motorul principal al sinergiei care va pune in miscare acest plan.
Razboiul economic declarat Chinei, punctul principal al vasalitatii
Decretul prezidential prin care USA a anuntat iesirea din organizatiile controlate sau favorabile Chinei („Acordul climatic de la Paris” si OMS), precum si cel prin care USA pretinde reluarea controlului canalul Panama, in vremea in care renunta si la „green deal” si revenind la formele clasice de energie si transport, in fapt nu sunt nimic altceva decat parte a unei declaratii de razboi economic facuta Chinei, pentru ca toate aceste masuri anuntate de Trump afecteaza economic in mod direct exporturile si puterea economica a Chinei. Practic, incetarea subventiilor si implementarii productiei de „energia verde” si anularea tuturor avantajelor oferite „transportului ecologic” prin revenirea la metodele clasice de propulsie, anunta o uriasa lovitura data bugetului Chinei, care este lider mondial in productia si exportul de componente si echipamente „ecologice”, respectiv panouri fotovoltaice, eoliene, invertoare, transformatoare (etc.) precum si a productiei de masini electrice si baterii, unde China se apropie de un monopol la nivel mondial.
Cat va mai conta Uniunea Europeana in noua lume?
In fata unui razboi economic deschis si a schimbarilor multipolare care se arata, in planul lui Trump pentru Europa incepe sa fie tot mai bine reliefat conceptul „Divide et impera” ce va fi aplicat prin noua politica de negocieri bilaterale care vor urma dupa incheierea conflictului din Ucraina, cu fiecare stat european ramas in zona de influenta americana. Practic, pentru Trump, Uniunea Europeana reprezinta o mare problema in razboiul economic cu China, Uniunea Europeana prin cretinismul impunerii „green deal” facand jocul Chinei, la schimb primind exportul de produse europene pe marea piata chinezeasca, iar acest lucru nu mai este acceptabil pentru noua viziune strategica a Americii, care se afla in fata unei reale lupte pentru supravietuire imperiala, iar Trump anunta asta cu subiect si predicat.
„UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără maşinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru, blocul european find o „mică China” care profită de pe urma primei puteri economice a lumii. Avem un deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari. China este agresivă, dar nu este doar China. Alte ţări sunt, de asemenea, mari agresori. In aceste condiții europenii sunt buni pentru taxe vamale”
a declarat presedintele american, Donald Trump.
Cand se vor linistii lucrurile si in Romania?
Desi toata lumea sper sa se intample cat mai curand, asteptand un semn de la Inalta Poarta de peste ocean, ce uita cei mai multi este ca Romania se afla la rascrucea Inaltelor Porti iar aceste Inalte Porti in acest moment sunt intr’o disputa deschisa ce este purtata la granitele coloniei, iar conform declaratiilor lui Trump, noua lume va revenii la respectarea sferelor de influenta ale marilor puteri pentru a putea fii instaurata pacea prin negocieri si garantii ce sa o faca durabila pe termen lung. In baza acestor declaratii si a miscarilor din ultima vreme cu privire la deschiderea negocierilor, devine cumva evident ca pana cand nu se va transa „problema Ucraina” si se vor stabilii noile granite ale sferelor de influenta in noua lume multipolara, pe la noi va continua sarba in caruta, in care vom fi prinsi toti, Romania find parte din meniul de pe masa negocierilor.
„Se va reveni la sferele de influenta. (…) Eu inteleg temerile Rusiei cu privire la zonele sale de influenta, iar acestea trebuie respectate!”
a declarat Trump pentru Foxnews.
Dar, pana una-alta
Mai in gluma mai in serios, Dan Diaconescu in direct si in reluare, pare a fi clarificat lucrurile intr’o singura fraza:
„Presedinte nu avem, alegeri nu mai fac astia, sa vorbim si noi cu Trump sa ne puna pe lista, macar sa fim si noi fericiti ca Groelanda!”
la Tuca Show.
BONUS UPDATE
Faceti’va timp si de o analiza la firul ierbii politice a recent reabilitatului din punct de vedere istoric, prof. Adrian Severin, merita, macar ca opinia unui intelectual harsit in politica interna si externa a Romaniei ultimilor 35 de ani.
Foarte bun articolul si cumva aproape de ce cred si eu. Nu pot insa sa nu remarc si rezumatul lui Diaconescu, genial!
Dar, stai, ca incep deja sa se auda ecouri si din UE …
Pai daca nu sunt polonezii primi care se aliniaza la Trump, atunci cine? Si pe la noi l-am auzit pe Burduja cum a dat-o la intors deja, dupa ce inainte sa dea Trump semnalul, lauda eolienele de mama focului. Doamne ajuta sa scapam de minciunile astea!
Pai ce dracu sa faca si micul nostru pui de securici, joaca cum se canta!
Câți dintre băieții din garaje care călăresc noul mandat la unison cu T au afaceri și/ sau neveste în/din China? Se vorbește despre discursul lui T, dar ce dat în stambă am văzut la Musk… și nu mă refer la gestul cu mâna, care, dpmeudv, distrage atenția de la întreaga “performanță” și, mai ales, de la faptul că a avut loc în acel context. Și apropo, sunt aceiași băieți cărora le-a mers extraordinar din 2020.
Poate că au plusat cu Green Deal fix cât să ne facă să ne pierdem capetele acum de bucurie că gata. Până la urmă codul qr și alte bazaconii digitale sunt deja implementate sau pe cale de a fi implementate. O să fie și mai bine, părerea mea, iar noi îl vom simți cel mai tare…