Dupa revolutie la cativa ani, romanii luau legatura pentru prima oara cu niste denumiri ciudate pe produsele alimentare ce le cumparau fara a avea nici cel mai mic habar ce inseamana E143 sau E234. Dupa o buna bucata de vreme in care s’au vandut fara nici o treaba si treptat numarul de E’uri a inceput sa creasca si sa inlocuiasca pana si ingredientele de baza din produse a izbucnit in sfarsit un prim scandal mediatic in care se facea lumina in sfarsit ce sunt acele misterioase E’uri din alimente si pentru prima oara au aflat si romanii de ce cancerul a devenit mai comun decat raceala in ultimi 20 de ani. Singura masura care s’a luat de atunci incoace a fost ca in loc de acele denumiri stiintifice sa apara pe eticheta produselor numele tuturor ingredientelor si de atunci in loc de E’uri pe etichete avem: glutamat de sodiu, nitrat de sodiu, acidul benzoic si alti emulgatori sau antioxidanti ce oricum celei mai mari mase ale cumparatorilor nu spun nimic cum nu spuneau nici denumirea incepand cu E. Numarul acestor aditivi alimentari a ramas la fel de mare, de periculosi sunt la fel de periculosi iar cand sunt luati la intrebari producatori o dau la cotit.
In ultima vreme sub asediu media au fost producatorii de produse din … carne … ale caror produse numai din carne nu sunt. L’am vazut si aseara pe mai mare lor lider (dracu stie cum il cheama) care explica lucurile cam asa …
– daca s’ar renunta la E’uri, 70% din producatori ar da faliment!
Asa si?! Nu inteleg care este durerea noastra?! Nu au decat sa dea faliment toti de maine ca asa poate de poimaine incolo or aparea vreunii care vazand cum le’a mers la cei dinaintea lor, vor incerca sa faca altceva!
– exista linii de fabricatie si metode moderne pentru produsele din carne care ar reduce semnificativ nevoia de aditivi sau chiar ar elimina’o, dar aceste linii de fabricatie si metode sunt foarte scumpe!
Asa si?! Nu s’au invatat cumva sa faca curul mare omorand oameni cu buna stiinta fiind autori unui genocid alimentar pus in slujba unor profituri din ce in ce mai fabuloase?! Sa puna mana sa investeasca … iar daca nu isi permit acele linii moderne sa dea faliment … ca asa cum am zis mai sus … nu cred ca le plange cineva de mila!
– toate produsele noastre sunt la fel ca dincolo, incadrandu’se in normele europene!
Foarte bine, chiar ii felicit! Daca sunt asa mandri de produsele lor si sunt atat de bune pentru EU, sa le vanda alora ca doar normele lor le respecta si pentru noi sa faca altceva … mai traditional … cat mai de la tara! Le’am impus noi sa ne dea chimicale europene? Le’a cerut cineva asta? Daca imi aduc aminte pe unul l’am impuscat pentru soia din salam … azi … ne’am dori’o in loc de buretele si mazga ce ne’o vand astia pe post de carne!
Ale dracu motive ne mai invoca astia ca sa ne convinga sa mancam toate mizeriile lor in loc de carne … stropite si unse si alea din belsug cu alte chimicale astfel incat pierderile lor sa fie de la minim la 0!
Defapt in spatele acestor gogosi de tufa (in traducere libera: cacat) sta doar interesul castigurilor fabuloase a unei mani de oameni lacomi si fara Dumnezeu care au pus la cale dupa revolutie falimentarea industriei alimentare de stat pentru ca apoi sa formeze acest cartel privat al producatorilor de „carne” care au facut si fac orice pentru profit, fara scrupule sau regrete! De ce credeti ca Romania pana in acest an nu a mai exportat gram de carne de porc in UE?! Oare nu pentru ca inainte sa faca asta aveau nevoie sa puna mana sa investeasca in alte linii de crestere si prelucrare a carni? In tot timpul asta au vandut la greu in Romania ca aici nu conteaza, se vinde orice pe post de carne, de la buretii de bucatarie la oase si pene sub forma de pasta.
Nu le doresc decat Dumnezeu sa aiba grija de ei si sa le dea dupa sufletul lor … da nu dupa moarte … ci aici pe pamant!