Din darurile Internetului|Aniversarea de 25 de ani

Acum cateva zile s’au implinit vreo 25 de ani de cand minunea asta a secolului nostru a scapat din laboratoarele armatei americane. Daca la inceput era ceva destul de empiric pentru utilizatorii de rand si pana la aparitia protocolului TCP/IP o reala provocare pentru tocilarii care incercau sa il desluseasca, astazi a devenit principalul instrument pentru care mare parte din noi detin un PC sau derivate ale lui.

Ca e moment aniversar, ca si amicul Marean (e-redoo.ro), voi incerca sa imi aduc aminte care a fost istoria mea pe scurt cu internetul asta si cu ce m’am ales in toti anii de cand ma dau cu barca prin WWW.

De facut cunostiinta am facut cunostiinta cu el pe la sfarsitul anilor ’90, cred ca ’97 fiind prima oara cand am auzit sunetul strident al unui dial’up modem. Nu prea stiam nici ce inseamna, nici cu ce se mananca, nici la ce e bun, Google fiind inca in chinurile facerii la fel ca si alti giganti pe care ii cunoastem azi. Pe vremea aia internetul era depaaaarte de ce stim noi astazi, paginile Web putine si destul de ciudate …

Cu greu desluseai sau reuseai sa gasesti ceva util, viteza netului de maxim 1Kbps spunandu’si cuvantul la oprobiu. Ce faceam in vremea aia pe net? In afara de faptul ca ne’am facut conturi de Email si ca incercam sa intelegem cu ce se mananca, nu faceam mai nimic in putinul timp pe care il petreceam pe net pentru ca pe vremea aia costa nu gluma. La o reala explozie a net’ului a pus umarul defunctul Napster care a adus pentru prima oara posibilitatea downlodului de muzica dă pă net prin retelele P2P, iar lucrurile din ziua aia au devenit din ce in ce mai interesante mai ales odata cu trecerea la Web 2.0 de pe la mijlocul aniilor 2k care a transformat internetul in ceea ce este astazi.

Ma opresc aici cu istoria (despre care am mai scris eu de’a lungul timpului pe aici) ca sa nu va plictisesc, si o sa incerc acuma sa ma gandesc ce mi’a adus mie in toti acesti ani:

  • Accesul facil si rapid la informatie – a fost si este unul dintre cele mai mari daruri pe care le’am primit de la internet odata cu omenirea toata! Azi poate ignorat sau privit ca normalitate acest lucru, trebuie sa ne gandim ca niciodata in istoria ei omenirea nu a avut la dispozitie un asemenea dar, unii chiar fiind arsi pe rug in trecut doar pentru setea lor de cunoastere. Daca inainte trebuia sa bantui prin biblioteci zile la rand sa iti gasesti o carte ce sa iti ofere informatia de care ai nevoie, azi totul este la un click distanta. Daca inainte trebuia sa astepti vreun program de stiri sa afli ce mai e prin lume, azi e totul la un click distanta, samd.
  • Socializare – chiar daca nu aveam nevoie de prieteni noi, avand o viata sociala foarte activa si beri multe de baut cu prietenii ce ii am de o viata, nu pot ignora nici acest aspect! Cu ajutorul internetului mi’am largit baza de prieteni cu cativa oameni extraordinari cu care am legat prietenii stranse ce dainuie de cand netul prin prisma unor pasiuni comune dar nu numai! Fara ajutorul lui nu i’as fi intalnit probabil ca niciodata, mai ales ca multi dintre ei sunt de la zeci sau sute de kilometrii distanta. Pe net a inceput treaba si pana sa devenim prieteni si in viata reala nu a fost decat un pas pe care l’am facut destul de repede si de atunci … netul il folosim doar sa mentinem o oarecare comunicare mai ales in ce priveste organizarea chindiilor din viata reala. Chiar si in ultima vreme am adunat deja cativa oameni pe care vreau sa ii cunosc in curand la ceva beri, se stiu ca bantuie des pe aici. laugh
  • Autoeducare – sunt un autodidact convins poate si datorita faptului ca sunt si extrem de curios. Imi place ca orice chestie cu care iau contactul de orice natura ar fi sa incerc sa inteleg cu functioneaza pentru a ii putea aprecia valoarea. Internetul a fost unul din principalele instrumente de care ma folosesc cand vine vorba sa inteleg ceva tocmai prin avantajul adus de punctul unu. Petrec uneori zile, saptamani sau chiar luni la rand in care caut informatii despre ceva, pe care ulterior incerc sa le pun cap la cap pentru a intelege cu ce se mananca chestia care ma intereseaza. laugh Inainte lucrul asta era unul destul de greu de facut, acum … la un click distanta.
  • Posibilitatea de exprimare publica a gandurilor/ideeilor/talente artistice – de cand ma stiu am tinut jurnale. Tot de cand ma stiu am incercat sa particip la dezbateri publice, sa ma implic, sa imi fac cunoscute gandurile chiar daca nu cu mult succes de cele mai multe ori. Internetul mi’a oferit si mie posibilitatea asta fara precedent odata cu restul omenirii. Niciodata in istorie omenirea nu a avut darul asta! Nici telegraful, nici ziarele, nici televiziunea nici nimic altceva nu a oferit omului de rand posibilitatea de a isi exprima gandurile asa cum simte si crede la nivel global cum a oferit internetul acest dar minunat. Daca ar fi sa ne luam dupa Paulo Coelho asta ar insemna ca toti prostii au gasit o cale sa se exprime … lucru ce poate ca nu este atat de rau, ca si ei au rostul lor de a ne face pe noi restul sa realizam cat suntem de destepti. laugh
  • Posibilitatea de a imi spori veniturile – nu ma pot lauda ca sunt printre cei care au facut avere din internet si nici care traiesc din asta, insa mi’a oferit posibilitatea de a face asta la nivel foarte mic pentru a imi intretine mici hooby’uri din viata reala.
  • Accesul facil la arta si cultura universala – nimic nu este mai usor astazi decat sa asculti ce muzica iti place, sa te uiti la ce filme iti plac, sa citesti ce carte vrei, sa vizitezi virtual ce expozitii vrei, sa admiri un tablou, o fotografie, o sculptura sau orice alta forma de exprimare artistica, toate in mare parte gratuit si legal in acelasi timp pentru ca treptat lumea artelor in mare parte a inteles si s’a adaptat si ea la internet si trendul lui de a oferi acces liber si neingradit chiar daca pe ici pe colo mai sunt inca unii care nu s’au prins si continua sa elaboreze proiecte de legi stupide care nu se mai pot raporta la realitatea actuala.
  • Varietatea ofertelor din care sa pot alege – inainte de internet, accesul tau la oferta de produse de orice natura era dictata strict de catre unii. Odata cu internetul si dezvoltarea conceptului de cumparaturi online varietatea ofertelor a crescut exponential atat ca produse cat si ca preturi. La noi din pacate inca mai e mult de lucru in privinta asta datorita monopolurilor create pe piata de unii sau altii, insa dezvoltarea posibilitatilor de a comanda si de pe alte piete fara costuri suplimentare treptat a echilibrat situatia iar treburile merg incet si sigur inspre o globalizare a ofertelor de produse fara limite impuse.

Ma opresc aici si din enumerarea lucrurilor bune pe care mi le’a adus internetul mie lasandu’va loc si voua pe la comentarii.

De concluzionat voi concluziona doar ca internetul asta, oricat am ignora noi sau nu ne’ar place sa recunoastem, a fost piatra de temelie si dezvoltare a societatii pe care o cunoastem astazi fiind din ce in ce mai prezent in viata noastra la toate nivelele. Unii ar zice ca asta este un lucru rau, eu zic ca rau este atat cat lasi tu sa fie! De fiecare dintre noi depinde cat si ce parte sa luam din el, cat si cum il implicam in viata noastra de zi cu zi desi un lucru este cert cred ca pentru toata lumea: viata moderna nu mai poate exista fara el!

Voi cand ati dat prima oara de internet? Cu ce parti bune v’ati ales din el? Sunteti dependenti de el, sau se poate si fara?

3 comentarii la „Din darurile Internetului|Aniversarea de 25 de ani”

  1. Ce sa zic, daca nu era Internetul si infrastructura ce s-a dezvoltat pentru sustinerea lui, nu aveam job-ul de azi, era mai bine, era mai rau, cine mai stie?!

    Răspunde
  2. Dupa parerea mea internetul este o modalitate moderna de a tine pasul cu noutatile, cu conditia sa stii sa faci o selectie a informatiilor gasite. Nu sunt de acord cu cei care sustin ca este nociv, mai ales pentru copii. Daca cei care beneficiaza de acces la internet au o educatie si o formare corespunzatoare este totul OK.

    Răspunde
  3. Mda … cu siguranta internetul a dat si multora de mancare fie si numai daca il luam ca infrastructura.
    Desi nu sunt implicat decat indirect iar treaba asta o faceam inca de pe vremea cand netul era ceva empiric … probabil ca nici job’ul meu nu ar mai fi existant desi ciudat sau nu, tot internetul a dat job’ul meu destul de mult peste cap. Hmmmm…
    Bine punctat tovarase Vasile!

    Si da … cred ca devine nociv doar si numai daca nu ai si o baza formare si educatie pentru ca daca ia locul parintelui de bine nu are cum sa fie.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura