Remember NAPSTER

Pentru multi dintre voi, probabil ca Napster nu inseamna acum mare lucru si nici nu are efectul ala de “ring a bell”, insa pentru restul dintre acei nebuni frumosi de la inceputurile WWW si al erei digitale ramane ca o legenda care a pus bazele muzicii digitale asa cum o stim acum, chiar daca nu intr-un mod nu tocmai legal.

Ce este Napster?

Cu usurinta il putem considera a fi pionier al site-urilor de muzică online partajata ale carui baze au fost puse de catre Shawn Fanning, student in aceea vreme şi care a functionat intre între iunie 1999 şi iulie 2001. Noua tehnologie adusa de acest site, oferea gratuit oamenilor din intreaga lume posibilitatea de a copia si distribui uşor fisiere cu muzica in format MP3, lucru care in scurt timp a condus la la acuzatii grave din partea industriei muzicale pentru incalcarea dreptului de autor. Deşi serviciul original a fost închis de către tribunal in urma unui proces de proportii, Napster a lasat ca mostenire file-sharing-ului si a siteurile P2P care la ora actuala sunt atat de populare in intreaga lume.

Si ca si o chestie mai putin stiuta, Napster este cel care sta la bazele celebrului si mult mai cunoscutului I-Pod, pentru ca el este cel care i-a dat ideea lui Steve Jobs ca din muzica digitala se pot face multi bani!

Multumim Napster si nu te vom uita niciodata!

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

1 Response

  1. 01/06/2018

    […] a internetului de mare viteza si pirateria a trecut in era 2.0, retelele P2P incepand cu pionierul Napster si continuand cu Gnutella, Kazaa, Bearshare, Morpheus si evoluand ulterior inspre DC++ si […]