Dupa controversata preluare a Twitter de catre Elon Musk, prima masura anuntata de nou proprietar a fost reducerea personalului cu 50%, actiune care s’a produs din scurt in frunte cu conducerea, multi dintre angajatii Twitter find concediati printr’un email sec in care erau anuntati sa ramana acasa pentru ca Twitter trece printr’o perioada de restructurare majora in care aceste concedieri sunt necesare.
Dupa Twitter, Facebook (Meta) urmeaza sa faca concedieri masive
Potrivit unor informatii publicate de Wall Street Journal, Facebook (Meta) urmeaza ca in luna noiembrie sa anunte concedieri masive, decizie care urmeaza sa afecteze mii de angajati, aceasta restructurare a fortei de munca marcand si prima reducere majora a numarului de angajati din istoria Facebook, la sfarsitul lunii septembrie compania raportand un numar de peste 87.000 de angajati. Purtatorul de cuvant al META a refuzat sa comenteze aceste informatii si orice referire la afirmatiile lui Zekenberg care luna trecuta afirma ca in 2023, META va trece printr’o perioada de redimensionare a structurii si cheltuielor, urmand sa concentreze investitiile doar pentru un numar mic de invesitii ce vor fi strict prioritare.
„În 2023, ne vom concentra investiţiile pe un număr mic de zone de creştere prioritare. Asta înseamnă că unele echipe vor creşte semnificativ, dar majoritatea celorlalte echipe vor rămâne neschimbate sau se vor micşora în anul următor. În total, ne aşteptăm să încheiem anul 2023 fie cu aproximativ aceeaşi dimensiune, fie ca o organizaţie puţin mai mică decât suntem astăzi”
a declarat Zuckerberg.
Valoarea de piata a Meta, a scazut cu peste 70% in acest an, iar lucrurile au inceput sa mearga tot mai prost de cand Facebook a fost rebranduit in Meta, in urma intentiei lui Zuckerberg de a se concentra pe dezvoltarea Metavers, un mediu virtual care insa nu a reusit sa atraga si cu atat mai putin sa captiveze utilizatorii, fapt ce a dus la retragerea multor investitori care nu au avut confirmarea ca visul lui Zuckerberg de isi crea propria lume virtuala, in care sa isi porteze ulterior constinta este departe de a fi unul realist. O alta problema cheie pentru Meta si pe care nu a reusit sa o rezolve, este reprezentata de transferurile transatlantice de date. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt in prezent supuse unor reglementari drastice in UE.
Nici restul marilor companii din BigTech nu se simt bine
Dupa ce vreme de doua decenii toate marile companii din BigTech au cunoscut cresteri uriase de la un an la altul si o reala explozie in cei doi ani de lockdown’uri datorate pandemiei, in T3 si T4/2022 actiunile companilor Alphabet (Google), Microsoft, Apple, nVidia, Tesla si Amazon au cunoscut o prabusire abrupta a actiunilor pe burse, fapt ce a determinat ca aceste companii sa anunte ca incepand din 2023 vor strange cureaua, urmand probabil ca si in cazul lor si pe modelul aplicat deja de Stripe si Lyft, sa treaca la o serie de concedieri masive in tentativa de a se redresa financiar intr’un an in care criza energetica va reprezent ce mai mare problema cu care se vor confrunta aceste companii energofage, la care se va adauga scaderea incasarilor din publicitate odata ce va scadea si consumul, predictiile specialistilor find ca acesta este punctul de la care aceste companii vor privi de acum inainte in „oglinda retrovizoare” la succesele financiare de altadata, investitorii orientandu’se inspre tranzactionarea de actiuni ieftine si cu o rata de risc mult mai mica.
Opinie personala
Dincolo de faptul ca asistam la o spargere controlata a unei bule care a rezistat cu succes vreme de mai bine de 20 de ani, ce nu inteleg multi conectati intr’o forma sau alta la aceasta industrie este ca cel care le’a venit de hac este cel pentru care au muncit atatia ani, respectiv AI’ul, bata’l vina! Practic, odata cu dezvoltarea acestui AI pana la nivelul la care poate deja prelua tot mai multe din taskurile unui operator uman, numarul oamenilor care nu sunt implicati in dezvoltare, mentenanta si productivitate directa va scadea progresiv si destul de abrupt in urmatoarea perioada cu efecte de domino, fapt ce va duce si la o reducere a costurilor pentru aceste companii, care si ele la randul lor vor trebui sa se zbata pentru supravietuire intr’o perioada complicata in care se vor afla si in fata iminentei revolutii WEB 3.0, sau asa zisul „internet descentralizat”, o evolutie tehnologica fireasca pe care, in ciuda eforturilor uriase care se fac, nimeni si nimic nu o va putea oprii si care va domina lumea mai devreme sau mai tarziu, pentru ca lumea se schimba si pentru acesti giganti din tehnologie la fel cum s’a schimbat si pentru altii inaintea lor, giganti de altadata, de care astazi doar putina lume isi mai aduce aminte.
Eu nu m-as speria atat de mult de tehnologia noua. La ce nevoie e de forta de munca acum oamenii aia isi vor gasi ceva imediat.
Comentariul asta, probabil, nu va fi valabil si anul urmator
Si ii vezi tu pe hipsteri de „maine” pe ogoare si santiere?
Si la noi se aude ca vor urma concedieri, de vanzai au zburat deja cativa, nu stim ce va urma, noi pe la mentenanta si asa abia facem fata, speram sa scapam dupa ce in vara au zburat cativa ce nu isi prea faceau treaba.
Concedierile de la ăștia mari nu au legătură cu progresele AI, ci pur și simplu se dezumfla gogoasa pe bursă, profiturile scad, și acționarii vor sa vadă preocuparea ( adică sânge, în același mod în care ucrainenii o țin într-o ‘ofensivă’, să nu se taie finanțarea ) .. impactul revoluției AI a fost amânat până se pun la punct detaliile identității electronice , venitului universal, monezii digitale .. atunci va începe prăpădul.. 90 % dintre activitățile industriale și din servicii sunt repetitive, nu necesită mai multă complexitate decât ceea ce produce deja AI-ul pe parte de publicitate, HR, accounting, legal, procesare de informație text sau imagine .. nu mai zic de industrie și transporturi .. să fiu sincer, la câtă imbecilitate am văzut la oameni în ultimii ani, chiar dacă algoritmii și modelarea lor pot fi ‘partinitoare’, prefer ultima variantă.. e drept, nu poți strânge de gât niște algoritmi dacă își bat joc de tine, dar ultima oară când am verificat, nici pe tembeli nu ai voie să-i extermini ..
Primul rationament tau rationament e valabil avand in considerare ca odata si odata trebuia sa se ajunga si aici, mai ales ca multe din companiile astea din BigTech au avut cresteri artificiale repetate, lacomia investitorilor find in crestere de la un an la altul si asta a determinat pentru multe companii o crestere pe verticala, dar mai putin pe orizontala pentru ca acolo e defapt marea inghesuiala. In rest, prin companiile astea AI si’a facut loc de multa vreme, ca un banal exemplu si cel mai de jos sa luam doar call centerele de altadata, care mai nou sunt reduse la minim de personal, robotul preluand aproape toate sarcinile pentru care acum doar cativa ani erau necesari 2-3 operatori umani. La fel s’a intamplat si prin departamente. In rest, da valul mare o sa vina cand si daca vor ajunge pana la urma la acea „a patra industrializare”, ce in momentul asta este in standby pana cand om vedea ce o mai ramane din lume.
A patra revoluție industrială merge înainte cu succes – nu văd nicio încetinire nici în vreme de pandemie sau de război .. e și normal, e nevoie de oameni să fie carne de tun , nu să stea comod in activități pașnice.. poate să fie drona cât de deșteaptă, dacă nu face praf câțiva oameni la fiecare lovitură, e inutilă , cel puțin din punct de vedere al impactului psihologic .. cât despre facebook în particular , și-a luat-o – apple și google nu mai vând toată informația către facebook, e mai profitabil pentru ele să acopere singure cât mai mult din piata de publicitate. Doi, nu au intrat când trebuia în businessul de servicii cloud, lucru pe care până și poștașul șef de la amazon l-a intuit .. trei , metaversul e doar o țeapă scumpă până acum .. își mai amintește careva de yahoo? cea mai mare companie de internet pentru o (scurtă) perioadă..
Corentu’ e scump si nu se stie ca pamantu’ cand or veni penile alea babane da corent. Atunci se vor duce dreaq si AI si IT si crypto si multe alte balarii. Ne vom intoarce tot la foc, caruta, sare, lemne, miere, postav, fier si aur. Ca alea e sfinte. Daca n-ai corent, te cacin-el de AI si Web3 daca nu vine nimicutza pa tzava. Murphy n-a ratat niciodata iar Lebada Neagra vine intotdeauna prompt si la timp. Din fericire pentru noi, unde-i minte multa-i si multa prostie. IT-istii ar trebui sa stie mai bine decat mine care-s pafarist in d-astea ca ai mereu nevoie si de un back-up ca altfel ramai cu AI-u’ in vine!
Claba!
Dincolo de apocalipsa la care multi viseaza ca o paradoxala salvare de la schimbarile ce au loc, ce nu inteleg aia multi e ca ceea ce se schimba defapt nu e ca nu va mai fi curent, de exemplu, ci ca nu toti vor mai avea acces la aceasta resursa dupa bunul plac ca pana acum! Practic, cine isi va permite si trebuie sa aiba curent, va avea dupa bunul plac, restul cu portia! Asta e defapt schimbarea pusa in miscare si se aliniaza langa restul de „permisiuni” ce vor fi tot mai putine pentru pulime, care ar urma sa nu mai aiba nimic, dar sa fie fericita! Nu stiu daca se va realiza sau nu acest plan si nici cand se va intampla asta, dar roata a fost pornita, pandalia find cea care a dat startul, iar razboiul cel care pare ca face lucrurile sa mearga dupa plan.
Nu merge asa. Daca doar unii au curent, cum sa-i mai controlezi pe „ulimi daca nu le merge PC sau smatfonu’ fiindca nu au curent. Ca sa controlezi digital, ai nevoie ca toate terminalele sa functioneze. Deci degeaba are Zucky corent daca Gigi n-are. Intelegi cum vine chestia. A, daca mergem pe principiul ca doar unii vor trai pe lume si altii vor sta in cusca legati cu lant fizic, ca sa nu trebuiasca sa consumi curent cu ei, poate. Dar si asa, soarecii daca nu sunt supravegheati, pot roade pe intuneric la sac. Deci, da, asteptam cu interes apocalipsa. Ca toti desteptii din lume nu fac nici cat o ceapa degerata daca n-au un prost langa cu care sa se masoare si care sa-i stearga la ciur. E elementar, dr Watson!
N’ai inteles ce am scris, dar incerc sa resum: curent o sa fie, dar cu portia! Adica, o sa ai minimul necesar, in limitele impuse de ei peste care nu o sa poti sari ca nu o sa iti mai permiti, de unde si accentul pus pe electronice cu consum cat mai mic de curent. Limita aia o avem deja … 100KWh-255KWh/luna … ce sari de aici incolo, e doar pentru aia care isi permit sa plateasca costurile alea si or sa fie tot mai putini, iar la restul e cu amprenta de carbon. Elementar!
Cam toate companiile astea gigant incep sa strângă cureaua…motivele sunt destul de clare.
Beleaua e ca nici alea mici nu scapa.