Incepand din luna decembrie 2022, ureaza sa dispara nu mai putin de 600MWh din sistemul national de productie a energiei electrice in urma imbecilei decizii a guvernului de a opri productia de energie electrica din carbune la termocentralelor Turceni si Rovinari, Romania urmand sa intre oficial pe drumul fara intoarcere al colapsului sistemului energetic national, oprirea celor doua termocentrale facandu’se in condtiile in care suntem in prag de iarna, iar intreaga Europa se confrunta cu o penurie de energie istorica, in locul celor doua mari grupuri de productie de energie electrica nepunandu’se nimic, cum nu s’a pus nici dupa ce au distrus in ultimi ani in mod sistematic si restul capacitatilor de productie ale Romaniei, o tara exportatoare de energie in urma cu doar cativa ani.
Furnizorii de electricitate din Romania anunta ca nu gasesc sa cumpere de pe piata energie electrica
„Nu găsim energie în piaţă pentru anul viitor şi nu putem să le spunem clienţilor noştri ce preţ vor avea la energie electrică anul următor. Mai ales la firme şi la cei industriali. Acest lucru trebuie deblocat, deoarece cum îşi poate face planurile o firmă care foloseşte energie electrică la producţie? Planuri de investiţii, de finanţare, de angajare, dacă nu-şi cunosc preţul la energie electrică? Sper să avem o soluţie curând”
a anuntat Volker Raffel, CEO E-ON Romania in cadrul conferintei Focus Energetic.
Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din România, a sustinut ca acest lucru este datorat in parte si pretului maxim la energie stabilit de Guvern, 1.300 lei pe MWh, in conditiile in care pe piata externa exista o penurie de energie, cea existenta find disponibila la costuri mult mai mari, iar productia interna a Romaniei a fost in scadere constanta in ultimi doi ani in care din sistemul energetic al Romaniei au disparut peste 2000MWh in urma inchiderii capacitatilor de productie, fara ca sa fie pus nimic in loc.
Hidroelectrica anunta cea mai redusa productie de energie din ultimi zece ani din cauza secetei
”Anul acesta a fost un an secetos şi în prima parte a anului, este un an care probabil că se înscrie în categoria anilor secetoşi. Probabil că, din punct de vedere al producţiei din ultimii zece ani de zile, probabil va fi cea mai mică producţie din ultimii zece ani de zile. Toate aceste lucruri suprapunându-se şi peste criza energetică cu care ne confruntăm în această perioadă. Pe de altă parte, Hidroelectrica este pregătită, la fel ca în toţi ceilalţi ani, pentru Programul de iarnă, rezerva este una confortabilă, depinde foarte mult şi de ceilalţi participanţi la trafic, depinde de condiţiile meteorologice, depinde de disponibilitatea tuturor grupurilor importante care contribuie la asigurarea securităţii şi stabilităţii sistemului energetic. Nu cred că sunt motive de îngrijorare. Trebuie să fim mai atenţi ca în alţi ani cu ce înseamnă consumul de energie electrică, aţi văzut ce se întâmplă nu numai în România, ci în toată Europa, trebuie să fim mai cumpătaţi, mai atenţi şi sunt convins că vom trece cu bine şi această iarnă, la fel ca în toţi ceilalţi ani.”
a precizat Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica, conform news.ro
In acelasi timp, Hidroelectrica anunta in premiera ca odata cu schimbarea legislatiei care a eliminat o serie de obligatii ale producatorilor, incepand de anul viitor, strategia de supravietuire a companiei romanesti se va baza pe vanzare energiei din productia proprie printr’o schimbare radicala, respectiv Hidroelectrica urmeaza sa isi vand productia proprie prin contracte bilaterale, eliminand in acest fel intermediarii cunoscuti si ca „baietii destepti”:
„A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv. (…) Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care din păcate nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design a pieţei, care au dus la astfel de probleme”
a declarat Bogdan Badea, fara a garanta insa ca in 2023 preturile la energia produsa de Hidroelectrica, vor mai fi la fel de accesibile:
„Oferta Hidroelectrica este valabilă până la sfârșitul anului, este prematur să spun ce se va întâmpla cu oferta Hidroelectrica de anul viitor, pentru că depinde de foarte mulți factori, inclusiv introducerea unei potențiale piețe reglementate.”
a precizat Badea, Hidroelectrica avand planuri de cumpararea unor companii de distributie, in discutie find preluarea CEZ Romania, dar si o vanzare a pachetului de actiuni detinut de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica.
Romania forteaza producatorii sa exporte in pierdere energie electrica in Republica Moldova si Ucraina
In urma unui acord intre Romania si cele doua tari, o parte importanta din productia de energie autohtona ia drumul exportului inspre Republica Moldova si Ucraina, cele doua state aflandu’se intr’o situatie energetica critica in urma sistarii exportului de energie de catre Ucraina dupa ce infrastructura energetica a Ucrainei a fost si continua sa fie afectata in proportie de peste 40% in urma bombardamentelor Federatie Ruse.
In contextul in care Romania se va confrunta deja cu o criza energetica fara precedent, ramane intrebarea in ce masura guvernul purtatorilor de tucal domnesc, vor mai putea obliga producatorii romani de energie sa exporte energie electrica in pierdere catre cele doua state, respectiv 450 de lei/MWh, in vremea in care pe piata din Romania distrubuitorii declara ca nu pot suplini necesarul Romaniei nici macar la pretul de 1300 de lei/MWh, cerand romanilor sa stinga becul.
Tot mai multi clienti noncasnici din Romania anunta ca nu gasesc furnizori pentru gazele necesare
„Constatăm cu îngrijorare că sunt clienţi noncasnici care nu au reuşit să-şi găsească furnizor. Prin urmare, facem scenarii pentru a ne asigura volumele necesare pentru aprovizionarea acestora (în regim de ultimă instanţă – n.r.)”
a afirmat, joi, Eric Stab, directorul general al Engie Romania, informeaza Agerpres.
ANM anunta ca vine iarna
Dupa o perioada cu temperaturi de toamna, ANM anunta ca lucrurile vor incepe sa se schimbe, in Romania urmand sa vina iarna cu temperaturile obisnuite periodei din care nu vor fi lipsite episoadele de ger.
”Am înregistrat ieri foarte multe recorduri la nivelul ţării, mai ales în partea de sud a teritoriului. De mâine însă temperaturile încep să scadă. Vom reveni până la sfârşitul acestei luni la un regim termic firesc, ceea ce înseamnă maxime care probabil spre sfârşitul lunii nu vor mai depăşi 15 grade Celsius. Sigur, şi temperaturile minime este de aşteptat să scadă treptat, asteptandu-ne si la episoade de ger. Pentru luna decembrie deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime în cursul nopţii de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an care poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă.”
a declarat joi, in cadrul conferinrei Focus Energetic, directoarea executiva al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, conform Mediafax.
G7 plafoneaza preturilor la petrolul rusesc, pregatind o viitoare criza a petrolului si produselor petroliere
Grupul tariloe G7 si Australia au convenit sa stabileasca un pret fix atunci cand vor finaliza un plafon de pret pentru petrolul rusesc la sfarsitul acestei luni, in loc sa adopte o rata variabila, au declarat joi surse, informeaza Reuters.
„Coaliția a fost de acord ca plafonul de preț să fie un preț fix care va fi revizuit în mod regulat, mai degrabă decât un discount față de un indice. Acest lucru va crește stabilitatea pieței și va simplifica respectarea pentru a minimiza povara asupra participanților pe piață.”
a declarat o sursa din cadrul G7 pentru Reuters, prin aceasta decizie find deja previzibila si o uriasa criza a petrolului si produselor petroliere in intregul occident, unde aceste produse vor ajunge cu portia, imbogatind si mafia petrolului si mai multe state care speculeaza deja penuria de petrol din piata, cartelul OPEC+ anuntand ca vor reduce productia de petrol si refuzand marirea productiei in ciuda presiunilor SUA.
Ce e mai rau abia in 2023 o sa vina
In aceste conditii cred ca ii este oricui suficient de usor sa intuiasca ca Romania a intrat pe drumul fara a intoarcere al dezastrului la care s’a lucrat vreme de 33 de ani, un dezastru care a dus tara asta pana pe fundul prapastiei. Practic, si in cazul in care consmul casnic de energie va fi sustinut cu chiu cu vai (DACA se va mai gasi energie pe piata) consumatorii noncasnici vor intra in faliment rand pe rand, marea industrie, atat cat a mai ramas din ea, urmand sa isi inchida portile si odata cu ea si multe IMM’uri care nu fie nu vor mai avea cum sa isi intretina activitatea din lipsa de energie, fie nu isi vor mai permite sa plateasca facturile care incepand din luna decembrie vor sari in aer, indiferet de aberatiile pe care le tot balabaie guvernul in celebra ordonata a preturilor la energie, care nici pana acum nu se stie cum va arata, deoarece de doi ani de zile de cand e aceasta criza datorata exploziei preturilor ale escrocheriei „certificatelor verzi” in tentativa de a forta implementare a descreieratelor „masuri” #greendeal pentru slugile din Romania au semnat fara sa cracneasca, in paralel doar au distrus capacitati de productie fara a pune nimic in schimb, in ultimul an multumindu’se sa fluture axioma aia cu „Putin e de vina”.
Asadar, pe langa un stoc de lumanari si eventual un generator electric + niste canistre de combustili, pregatiti’va pentru pene controlate de curent si dardaiala verde, sanatosi sa fim ca pana ne invinetim, de astea or sa tot fie.
Lectura suplimentara
Ca sa nu fie #carazboi, articolul asta l’am scris pe aici in februarie 2017, nu in februarie 2022:
- Romania nu isi mai poate asigura necesarul de energie electrica!
- Bonus: Gazul romanesc extras de Marea Neagra, cumparat pe trei ani de francezii de la ENGIE!
- Pretul platit de romani nu va fi mai mic decat cel de pe bursele europene, adica nu va fi nicio diferenta intre noi, care avem zacaminte, si alte tari care nu au „nicio molecula” de gaz.
Romanul pricepe ceva numai cand da de dracu, pana atunci e flower power. Eu mi-am facut din vara stoc de lemne la tara, aia 20 de km pana la munca ii fac eu cumva, sa speram doar ca mai am unde. O sa ziceti ca sunt om rau, dar cumva ma bucur, poate doar asa ne trezim dracului si vedem in ce cacat suntem. Eu in 1989 mi-am facut datoria si am fost in strada unde am iesit pentru ca am crezut in libertate si ptr ca eram satul sa traiesc fara de niciunele, fara curent si gaze cu portia, acum sa iasa cine o vrea, daca o vrea, daca nu sa stam toti si sa inghitim cacat pe intuneric si frig ca poate generatiile tinere asa sunt multumite, traiasca balenele si pinguini.
Este tot mai evident dezastrul, eu am contract la Enel Muntenia pana in februarie, as trece la Hidroelectrica, nici nu stiu ce dracului sa fac?! Ne termina cu capul nenorocitii astia, fi-r-ar ai dracului sa fie cu tot neamul lor de tradatori mizerabili!
Toata treaba o faci destul de usor online, eu o sa trec cu ultimul contrat de la Enel luna viitoare tot la Hidroelectrica.
Maitre actualizeaza ca am ajuns la 2000 MW catre Україна si Moldova!
Suntem la blana, ti-am zis ca se poate!
Să gândim pozitiv, tovarășe .. prin primăvară, Ucraina e foarte probabil sa nu mai existe, la fel și Moldova – cu posibilitatea că Moldova să devină teritoriu românesc .. în toate variantele pozitive, exportul forțat de energie dispare .. să ne rugăm să fie frig și să mai aibă rușii mașini de spălat furate, să facă cu cipurile din ele drone..
Bun, bun, hai si cu 3000!
@Cola
Pana acum ne plangeam ca nu exportam, acum ca dam si la altii e nasol?! Ne hotaram?!
Cine se plangea ca nu exportam …sau te referi ca ne plangeam ca NU MAI AVEM ce exporta? La voi la globalisti acolo cum e cu economia de piata? Produceti cu 2 lei si vindeti in „profit” cu 1 leu, sau cum e? Sa te vad eu Cucule cum o fi daca vine vremea sa faci profitshare cu lumanari.
Ati vazut cum se zbate antilopa in gura leului? Asa ne zbatem noi acum. Oricum vine sfarsitul. Mai bine ascultati Road to hell, ca oricum, tot acolo vom ajunge. Acum, bucurati-va.
Cei care tot traiti cu speranta si vezi doamne vreti sa va mutati de la un „furnizor” la altul, va doresc succesuri! Ma umfla rasul cand vad ca nu pricepeti ca nu vor mai exista „furnizori”, lumea asta „noua” se duce fix in cap si nu exista cale de intoarcere. Evul Mediu era chiar dragutz, fata de ce va sa vina. Salam!
PS Cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva intai ii ia mintile. Asa ca, in mareata Sa marinimie si intelepciune, Dumnezeu se pare ca a luat la tinta Occidentul, din care facem si noi parte, simbolic, nu si fizic si traditional. Dar ne-am tot chinuit sa nu cumva sa nu fim si noi la „paranghelia” asta. Asa ca, acum vin si consecintele. Va fi misteaux, va fi dixtractie, ohoho, stati p-aproape, extazu’ de acum cativa ani se va transforma intr-o mirobolanta agonie. Salam again!
E ce trebuie sa fie, nimic mai mult, nimic mai putin, in rest e fiecare pentru el si Dumnezeu cu noi!
Sa las si asta aici, ca o idee in preview despre ce sa va pregatiti la anul, ca energie verde ieftina, ca green deal…
Dupa ziua de ieri cand a batut vantul corect si partial si azi cand mai adie putin, dar se asteapta pe seara intensificari, la fel si maine, am vazut cum Romania exporta cu putin peste 2000 MW catre frati nostri de suferinta , pe liniile de 400 kV recent reabilitate la urgenta.
Totul corect cum ar spune Cucu, ce tot ne plangem ca e verde da nu prea verde si mai departe stiti voi!
Beleaua e ca dupa ce furnizorii nostri de energie se plang ca nu exista curent sa cumpere pentru poPULAtie si e groasa, aflam ca OMV si Nuclearelectrica are contracte biLATERALE cu Republica Moldavia prin care le asigura 90% din energia necesara! Preturile la secret… va urma!
Asa da, #slava!
Mai ramane sa ne uneasca bajetii cu republica Moldovia si sa ne-o bage pe Maia, Maia noastra, presedinta si #ampuso!
Claba again, of course!
Găsim noi soluții doar suntem romani , ne face pe noi energia electrică ?
Bine ăștia mai fac și comunicate de presa doar că să panicheze lumea.
Nu e vorba ca nu o sa ne descurcam pe acasa cumva, baiul e ca vor disparea locuri de munca, peste tot se discuta deja de restructurari si reducerea activitatii, angajatii de la DACIA iasa azi in strada de teama restructurarilor din pricina preturilor uriase la energie. Legat de panica, cifrele nu mint, Romania are zilnic un urias deficit de energie si se bazeaza pe importuri la uriasele preturi de pe piata SPOT, acum cand scriu despre asta, avem un Consum: 6688 MWh si Productie: 6024 MWh, adica importam nu mai putin de -664 MWh, la care se vor adauga din decembrie inca -600MWh pentru ca vor iesi din sistem grupurile de la Turceni si Rovinari. E groasa!