La intalnirea de la Bruxelles s’a facut mare zarva mediatica cu privire la un nou pachet de sanctiuni impuse Rusiei prin interzicerea importului de petrol rusesc in Uniunea Europeana. Armonia votului din oficiu, la care Romania si’a exprimat ca de obicei sustinerea inca dinainte de a fi facuta propunerea concreta, a fost stricata de Ungaria care s’a prins de teapa pregatita pentru tarile sarace din Estul Europei, activand dreptul la VETO pana cand Ungaria a fost acceptata la masa bogatilor, de acest lucru beneficiind si Bulgaria.
Cat petrol importa UE din Rusia
Potrivit unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) Uniunea Europeana a importat in 2021 jumatate din cantitatea de produse petroliere a Rusiei, respectiv 2,2 milioane de barili pe zi (bpd), precum si 1,2 milioane de barili pe zi de produse petroliere rafinate, arata datele AIE intr’un raport publicat de Reuters.
Care sunt tarile care importa cel mai mult petrol rusesc in UE
Potrivit AIE, Germania este cel mai mare importator de petrol rusesc din UE, acestia importand 687.000 bpd de titei si 149.000 bpd de produse rafinate. Pe locul doi in topul importurilor de petrol rusesc se afla Tarile de Jos, olandezii fiind campioni ai importurilor, in 2021, Olanda importand din Rusia 414.000 bpd de titei si 335.000 bpd de produse rafinate. Pe locul trei in topul importurilor de petrol rusesc este Polonia, care in 2021 a importat nu mai putin de 300.000 bpd de titei. Daca tragem o linie aici si facem un calcul simplu, observam ca doar aceste trei tari din UE au important in 2021 mai bine de jumatate din cantitatea de petrol si produse petroliere rusesti la nivelul Uniunii Europene.
Ce au in comun toate aceste trei tari mari importatoare de petrol rusesc
Elementul comun al acestor tari mari importatoare de petrol si produse petroliere rusesti este conectarea la conducata Drujba, importurile pe aceasta conducta acoperind mai bine de 90% din necesarul acestor tari, Germania de exemplu importand prin conducta peste 555.000 bpd de petrol rusesc din totalul de 687.000 bpd, Polonia si Olanda bazandu’se aproape in totalitate pe importurile prin aceasta conducta, respectiv fix conduca exceptata de la embargoul importului de petrol rusesc in UE.
Cat costa in UE inlocuirea partiala a petrolului ieftin rusesc cu petrolul Brent
Inlocuirea partiala a petrolului ieftin rusesc cu petrol Brent pentru a se acoperii necesarul UE in urma embargoului pe cai maritime de la pretul actual de 120 de dolari pe baril, implica un cost suplimentar la nivelul UE de cel putin 2 miliarde de dolari pe luna, se arata intr’un raport al Rystad Energy, citat de Reuters, pret care se va reflecta destul de rapid in preturile de la pompa, in conditiile in care pretul acestui petrol nu va creste si va infirma scenariul pesimist si avertismentul specialistilor in energie, care ar duce la o explozie a preturilor produselor petroliere.
Potrivit unei analize publicate de Bank of America (BofA) Global Research, citata de Reuters, titeiul Brent, referinta la nivel mondial, ar putea trece de 150 de dolari pe baril daca va avea loc o contractie puternica a exporturilor de petrol din Rusia.
“Având în vedere că ținta noastră de 120 dolari/baril pentru Brent este acum la vedere, credem că o contracție puternică a exporturilor de petrol rusesc ar putea împinge Brent-ul mult peste 150 dolari/baril!”
averizeaza Bank of America (BofA) Global Research.
Pretul produselor petroliere va creste si mai mult si in urma unor costuri ascunse ale acestui embargou
Un lucru despre care nu a vorbit decat premierul Ungariei, Viktor Orban, este acela ca marea majoritatea rafinariilor din Europa folosesc la ora actuala tehnologie adaptata pentru prelucrarea petrolului rusesc, adaptarea tehnologica a acestora pentru a prelucra compozitia diferita a petrolui Brent, necesitand timp si investitii importante in industria de rafinare europeana, costurile acestor retehnologizari urmand sa se reflecte in consturi ascunse in pretul final al produselor petroliere la pompa.
Prostii pierd, smecherii castiga, „amestecul leton”
Pana ajunge Putin sa sufere, potrivit datelor de pana acum, Uniunea Europeana se afla in pragul unui dezastru economic ce va duce la o tot mai probabila explozie fara precedent al pretului produselor petroliere ce se va reflecta pe intregul lant economic, paguba cea mai mare urmand sa fie platita cu varf si de coloniile din UE care au fost excluse de la masa bogatilor, printre care se afla mai ales Romania deoarece la summitul European unde s’a luat decizia acestui embargou, ce ocoleste smechereste tarile conectate la petrolul ieftin rusesc ce vine prin conducte, Klaus Werner Iohannis ca presedinte al Romaniei, anuntand ca voteaza orice sanctionari ale Rusiei inca inainte ca acestea sa fie discutate si implicit negociate in vreun fel si de Romania ca o teoretica tara membra! In opozitie cu aceasta pozitie de ghiocel a slugi ce adminstreaza colonia Romanica, Ungaria prin Viktor Orban a obtinut dreptul de a importa la discretie oricat petrol rusesc ieftin are nevoie, de acest beneficiu agatandu’se si Bulgaria pana cel putin in 2025, desi aceasta nu este dependenta de conducte ca si Ungaria (motivul activarii dreptului de VETO) avand ca si Romania iesire la Marea Neagra si astfel posibilitatea de a importa mult mai scumpul petrol Brent ce va imbogatii niste smecheri prin medoda „amestecului Leton”.
Metoda baietilor destepti, declarativ, marii opozanti ai Moscovei: „Luaţi niste petrol rusesc, amestecati’l cu altul si gata“
Potrivit lui Javier Bias, expertul Bloomberg în materii prime, mai multe companii europene, au aplelat deja la smecherii pentru a ocoli sanctiunile, la baza stand petrolul rusesc ieftin care odata ajuns in Letonia prin conducta Drujba, se face un amestec de 49% petrol ieftin rusesc si 51% petrol compatibil din alta tara, cunoscut ca „amestecul leton”, petrolul obtinut in acest fel nemaifiind supus sanctiunilor si nici limitarilor embargoului, deoarece nu mai este considerat petrol rusesc. Prin aceasta metoda, teoretic si la nivel declarativ prin sanctiunile impuse achizitiile din Rusia scad, in realitate acestea cresc, sau in cel mai rau caz raman constante, se arata in articolul publicat de Bloomberg.
Proceduri similare de castig al baietilor destepti din industria petroliera au loc si in Tarile de Jos conectate la aceiasi conducta Drujba scutita de embargou, care apeleaza si la smecherii facute in apele internationale din largul marii prin metoda transferurilor de la nava la nava. Aceste tehnici in largul marii sunt folosite pe scara larga si pentru importul de petrol iranian sau venezuelean, ambele tari fiind supuse de ani de zile sanctiunilor. In aceste cazuri, marfa este numita „amestec din Malaezia” sau „amestec din Singapore”, deoarece incarcaturile folosite sunt mai ales cele din Orientul Indepartat pentru a fi mai usor acoperita trasabilitatea originii petrolului importat ilegal.
Efectul imediat al suferintei lui Putin dupa deciderea embargoului s’a vazut in cursul rublei
Rubla rusească a recuperat marti pierderile initiale, apreciindu’se pana la un curs de 61 de ruble pentru un dolar, in conditiile în care restrictiile asupra miscarilor de capital au contracarat ingrijorarile investitorilor internationali cu privire la efectele directe in economiilor europene in urma noilor sanctiuni impuse Rusiei luni seara, transmite Reuters, conform AGERPRES.
Rubla rusească s-a apreciat cu 1,6% în raport cu dolarul american care era cotat la 61,23 ruble, de la recordul minim de 63,46 ruble atins anterior.
Petrolul ieftin rusesc la mare cautare pe alte piete
In vreme in care Europa e adormita cu povestile #RePowerEU din care vor castiga averi fabuloase baietii destepti, tari din Asia, Africa si America de Sud care pana mai ieri erau marginale in distributia de petrol devin jucatori importanti intr’o piata ce pana mai ieri era dominata de marile puteri, pe langa China si India care si’au dublat importurile fata de anul trecut.
Opinie personala
Ca si in orice razboi si in cazul dat oportunistii sunt cei care vor castiga, pentru ca scrupulele nu au adus niciodata profit. In cazul dat, odata cu impunerea acestui embargou de fatada aplicat de UE, daca ati cititi pana aici in sinteza probabil ca v’ati prins ca de de pierdut vor pierde doar prostii, printre care ne numaram si noi ca tara, colonia Romanica nu a negociat nimic din punctul de vedere al interesului national, ci doar a cedat tot in buzunarele smecherilor care isi vor spori averile pe masura ce carambolul convenabil din Ucraina va continua si servi drept scuza ca Putin e de vina! In concluzie, de cate ori o sa va duceti, tot mai rar, pe la benzinarii, nu uitati sa dati cu #Slava de minim trei ori, ca sa fie primit!
UPDATE
Daca cumva nu va era clar cum era cu petrolul rusesc din care cat voi o dati cu #Slava "baietii destepti" castiga miliade, suveica despre care am scris pe aici ?… https://t.co/ZfLxyH7AgI
luati d'acia si si cum e cu suveica gazelor, din care castiga aceiasi "baieti destepti" pic.twitter.com/N8mK8DwoJQ— ice4you® aka Nae, expert pă climă şi unicorni roz (@ingerisidemoni) November 20, 2022
Nu vad nici o muie pe nicari, nici o suparare, nici un protest cum erau alea cand benzina era ieftina, tineri frumosi si liberi veneau la protest gratis cu trenul, cozi la supermarket……sa ne bucuram atunci, prosti suntem, sa platim atunci cu slava! Ce dracu sa mai zic??
Tovarase, e sub demnitatea trotinetistului sa protesteze pentru nivelul de trai! Ei cu Justitia, Kovesi …fineturi d’astea, pentru restul e treaba bosorogilor fara dinti si a restului asistatilor sociali …am citat aproximativ, din memorie.
Se plang mai toti colegi straini si pe aici pe la multinationala de preturile la combustibili, nemtii sunt disperati de preturile la motorina, unii se gandesc sa o coteasca pe ceva motorizare mai mica cu GPL.
Foarte bun articolul si bine punctat! E clar ca asa cum unii au facut averi uriase in pandemie, asa vor face alti acum iar prosti vor plati. Nu stiu unde vom ajunge, dar bine nu vad.
Americanii au pus pe mâna naziștilor rachete cu rază mare de acțiune, că le-a promis zelensky că nu va ataca orașe din Rusia .. al treilea război mondial incepe pe bune, Romania va fi foarte posibil o țintă ‘exemplu’, care va să zică ultima noastră grijă este căldura, electricitatea și benzina.. să vedem dacă mai suntem în viață până la iarnă..
Cica ziceau ca le dau HIMARS cu raza de maxim 80km…se impute rau treaba, e clar.
Din ce am citit, au renunțat la limita aia, Biden a zis că se bazează că zelensky și ucrainienii sunt oameni serioși, și nu le vor folosi decât pe teritoriul propriu .. iar rușii au zis că la primul oraș rusesc atins, vor riposta împotriva celor care au livrat armele .. dar cred că și rușii sunt băieți ok, și vor plezni o țară NATO care nu va face scandal, și de care să-i doară pe toți în cur, ca ultim avertisment pentru americani ..
Au ramas limitate la alea de maxim 80km, nu le livreaza si ATACMS, racheta tactica. Cu toate astea, la ultima parte iti dau dreptate, Deveselu scrie pe noi, ca tot au terminat rusii testele si au declarat a fi full operativa Kinjal, ce poate purta lejer un focos nuclear tactic, singurul netestat pana acum.
Petrică și lupul e doar o poveste. Desigur, varianta probabilă e cea cu noi, ca să #valdemoție . M Albright : ” We think the price is worth it”. Altfel, #buildbackbetter e în implementare, nu se vede?
Macar sufera si Putin, „se merita” …
Nenea ice, un sfat d-asta de la Tumblr. Fa capturi de ecran si pune pe gazduirea ta, o sa ajungi iar sa plangi dupa informatie.
Mai lasa comoditatea si da-te pe trotineta ca nu mai e loc de diesel.
Multam fain de recomandare, ma gandisem si eu … dar pe aici pe la comentarii mai leg cate ceva cu ce scriu prin alte parti, nu e neaparat comoditate. Probabil ca o sa fac asta de acum inainte cu capturi de pe acolo … ca da, is ars destul!
Nu s’a inventat trotineta aia sa ma poarte pe mine! Diesel? Ce e ala?
I’am trasmis un mesaj de multumire si tovarasei Ursula …
E o vorbă – când ai ghinion, găsești un cui ruginit și în … oriunde .. Câtă ironie – iar o sa ne găsim de partea nasoală a cortinei de fier .. ghinion? karma? face Dumnezeu mișto de noi?
Pai cred ca si de aia intr’un final i’se tot face mila de noi … prea prosti, prea ca la tara, mereu oaia ratacita …
Ești foarte tare!
Incerc si eu ..
Ne trezim, dar ne trezim mereu prea târziu …
Nope, din pacate suntem treziti mereu de altii, mereu prea tarziu, primul vers al imnului nostru capatand valoare dincolo de simbol, e destin.
Aia cu slava ucraina probabil ca nu le pasa cum cresc si cum vor creste preturiile in continuare
Nu stiu ce sa zic, ca deja a cam inceput sa le iasa slava la toti pe ochii dupa ce realitatea a inceput sa le cam bata in buzunare. Ca si in cazul „pandemiei”, unii, aia cu minim 2 neuroni functionali, incep sa recunoasca faptul ca au fost luati de valul emotional si Putin nu e de vina chiar pentru tot dezastrul, altii inca inghit si se tin tare. Vedem pana cand.
In afara contextului, dar las si asta aici:
„Incep sa apara si primele rezultate ale studiilor experimentelor psiho-sociale din „pandemie”, pe teava, „invatamintele” pentru semnarea „Codului de bune practici privind dezinformarea pentru a limita dezinformarea”, sau despre cum se torna fundatie pentru #MinisterulAdevarului”
„Da, dar acesta (adică criza și recesiunea) este de fapt un lucru bun. Plouă cu bani pe nişte proşti de prea mult timp. Unele falimente trebuie să aibă loc”. Nu specific autorul, oricum unii știți deja cine a zis asta, cine nu să-l caute .. esența e simplă – prea mulți bani și prea mulți proști.. că sunt prea mulți bani e vina guvernelor și imprimantelor, că sunt prea mulți proști ( peste care plouă cu bani ), noi avem vină.. care va să zică, crezi in Greta și ai bani să trăiești, well, rămâi cu credința în Greta, dar fără bani .. slava..
Las si asta aici, cu link spre articol: