Sunt rare momentele in care poporul asta isi arata frumusetea iar unul dintre acele momente este reprezentat de sarbatoarea Sfintelor Pasti cand oamenii, cu mic, cu mare, se gatesc cat de frumos pot, se iau de mana si se duc inspre bisericile stramosesti unde asteapta in liniste si cu smerenie Lumina crestina, chiar daca poate ca multi dintre ei nu sunt crestin ortodoxi practicanti si nici nu aloca forte mult timp in restul anului pentru cele sfinte, cum e si cazul meu, desi din cand in cand tot reusesc sa imi fac timp sa ajung pe la vreo manastire unde sa ma reculeg pentru cateva clipe departe de lume.
Frumusetea poporului roman se vede cel mai bine atunci cand primeste Lumina
Daca e cineva curios sa vada aceasta frumusete a poporului roman autentic, probabil ca momentul Invierii este cel mai bun moment pentru ca de fiecare data este la fel, un moment in care romanii prezenti pe langa bisericile stramosesti in numar tot mai mare de la un an la altul, isi impartasesc cu bucurie sfanta Lumina si zambete si urari sincere chiar daca nu se cunosc intre ei, chiar daca fiecare dintre ei au vieti diferite, griji diferite, viziuni de viata diferite, in acele momente sunt impreuna ca un popor si traiesc pentru cateva clipe aceiasi bucurie comuna.
Sa nu uitam 2020, anul cand „Pastele Luminat” a fost inlocuit de „Pastele Responsabil” cu girofar
2020 a fost anul in care frumusetea poporului roman in aceste momente din an ne’a fost furata, o tara intreaga fiind inchisa in case, haituita si amendata pentru dreptul de a se bucura in aceste momente de Lumina ce le’a fost adusa intr’un gest de mare marinimie a conducatorilor sai, pe la case, cu girofarul. Credinciosii plangeau singuri prin case, preotii cantau singuri in fata bisericilor, „Adevarat a inviat!” venind ca un ecou din spatele geamurilor caselor ce le fusesera tranformate in puscarii. Retentia pentru acesta nedreptate si batjocura s’a vazut un an mai tarziu cand in ciuda intentiilor de a fi impuse restrictii, din nou, frica de furia oamenilor i’a facut pe nenorocitii ce ne pastoresc destinele de oameni sa renunte la o noua tentativa si bisericile au fost pline si atunci, ca azi sa fie cu mult, mult mai multi oameni prezenti, pentru ca probabil multi dintre ei au realizat ca daca nu reactioneaza, aceasta bucurie le va fi luata oricand li’se nazare nemernicilor care nu mai au respect de nimeni si nimic, uitand ca nu sunt vesnici ci dor niste vremelnici pusi in acele functii de cei pe care ii prigonesc. Am tinut sa mentionez acest moment ca sa ramana si ca sa nu fie niciodata uitat de nimeni, s’a petrecut acum doi ani doar, ca un cosmar al unei nemernicii care ne’a furat doi ani din viata, „Paste Luminat” fiind inlocuit brutal de „Paste Responsabil” tot la fel cum tot la fel „Craciun fericit” a fost inlocuit (din nou) de „Sarbatori Fericite”! pentru ca oamenilor sa le fie rapita orice bucurie si speranta dincolo de „Adevarul absolut” predicat de noua religie a pierderii de sine si anularea oricaror radacini indentitare.
Bucurati’va de Lumina din voi
Dincolo de orice altceva, va doresc sa va bucurati’va de Lumina din voi si cei dragi voua, langa care sa va gasiti linistea in aceste zile minunate, lasand deoparte orice gand si orice impietate, luati’va doar pauza meritata de la lume si apreciati tot ce ati putea pierde oricand pentru ca nimic nu e vesnic dincolo de asta, nici macar noi, nici macar falsi profeti si alti tristi guru.
Da te-aș completa cu celebra „frumusetea e trecatoare”…că mai apoi se împinge și se îmbulzește la pungutele cu Paște ca pe vremuri, la tigăi :)))
Depinde de zona de care vorbim. Aici nu e asa, aici se distribuie la unele biserici istorice (de lemn) incepand de seara, la altele a doua zi dupa slujba de dimineata, fiind amenajate 2-3 locuri de unde se impart pastile in pahare gata pregatite de preot, oamenii care vin la slujba isi iau pastile pentru acasa cu buna cuvinta, bisericile sunt deschisa toata ziua motiv pentru care altii vin mai taziu dupa ele. Nope, nu e nimic din ce descrii tu, si ca veni vorba nici macar in Bucuresti nu am vazut sa fie asa si am participat cativa ani la rand. Cu exceptiile de rigoare ale principiului uscaturilor din padure, restul sunt legende tefeliste, d’alea cu „gloata/retrograzii/needucatii” … etc. Btw, cand ai fost ultima oara ca sa iti faci o idee la fata locului si mai putin de la tv/feisbuc?
Eu nu mai am nici o speranta. Se vede si de pe Luna ca cresterea urbanului in detrimentul ruralului plus intrarea tehnologiei in toate ungherele vietii personale, vor distruge si ultimul pilon moral al constiintei umane si anume Credinta. Omul se reintoarce incet-incet la starea de animal de dinainte de Revelatie. Procesul e in curs si nu mai poate fi oprit. Iar noi romanii nu facem exceptie. Stiu, e naspa s-o spun da’ asa sunt eu, mai „optimist” din fire!
Dezacordul de opinii e samburele evolutiei. Eu sunt putin mai implicat in lumea credintei la nivel mic, dar schimbarile in bine si intoarcerea oamenilor la credinta si mai ales a tinerilor sunt evidente.
Ne- am cărat când a început speechul despre răzbel. Am aterizat la o altă biserică și acolo erau toate firești și bune.
Da, unii popi si’au uitat complet menirea si ce treburi aveau ei de facut in perioada asta, pustiul dupa ei! Unde am foat a fost totul in buna randuiala si am auzit ca si prin alte locuri din zona a fost la fel.
Am apucat să văd cu ochii mei petrecându- se niște trebi care au alte cauze decât cea identificată de tine, la nivelul acela e nepermis să nu se înțeleagă și să le comită. Nu- i bai, fiecare cu rostul pe care Dumnezeu îi permite să îl aibă…Unii am deschis ochii și învățăm să înotăm și în apele tulburi… suntem pe aici și pentru ca să învățăm.
@Tiana, stii povestea aia cu padurea si uscaturile ei, cam asa e si in cazul dat, nu toti care au ajuns popi si trebuiau sa ajunga, nu toti daca poarta hainele alea au si harul. Am vazut asta cand era fratele meu la facultatea de Teologie, doua treimi din aia care eru pe acolo erau sa fie, multi impinsi de parinti lor care vedeau popia ca un job si tot la fel si ei. In rest, structural, BOR e una, harul preotilor alta, asa a fost de cand lumea, important e ca noi, reala biserica, sa fim uniti, puternici si intelepti, iar pe astia judecata astora sa o lasam pentru cine trebuie sa ii judece, ca nu degeaba talpa iadului e podita cu popi si episcopi.
CSF? NCSF, produse made in manastire!
Nu au nici o legatura manastirile cu slujitorii lor. E vorba doar de caractere, ceva minte si mai ales harul pe care nu toti il au, ca deh, ala un dar.