Geopolitica marilor licurici

Cu dedicatie pentru erg.

O singura data in viata am fost de acord (vai mie) cu Base si fraza aia cu suptul de la marele licurici…

Instinctiv, omul a dat din casa un mare adevar. Lumea de azi se imparte intre marile puteri, vreo 10 state, si restul, care sunt mai mult sau mai putin dependente de un mare licurici.

Suntem practic prinsi in plasa unui nou sistem colonial, fara de scapare de data asta, cred eu, pentru ca ne-am bagat singuri in cap ca suntem neatarnati.

In afara de Rusia si China, restul cum ar fi SUA, UK, Franta,Canada, Olanda, Germania, Spania si Australia au stapanit sau sunt emenatia unor imperii coloniale, dezvoltate in jurul ideei de dominatie navala si comerciala, azi aeronavala si economica. Rusia si China se manifesta ca puteri hegemonice clasice, de uscat, in trecut bazandu-se pe forta bruta pentru a isi proiecta puterea si influenta, iar azi o combinatie de militarism, servicii secrete si dominatie economica, desi Rusia economic este in pierdere de viteza ca urmare a sanctiunilor si a scaderii pretului petrolului.

Interesant este ca echilibrul mondial nu poate fi rupt de Rusia si China, deorece acestea nu stapanesc asa numitele puncte strategice ale globului, ci ceilalti. Este adevarat ca tovarasii chinezi investesc masiv in toata lumea, dar dominatia economica nu-i totuna cu prezenta militara, iar flota lor este foarte slaba.

Am sa ma explic scurt: imperiile coloniale au disparut, dar cele mari opt puteri occidentale controleaza lumea pentru ca au pastrat controlul unor puncte cheie: Gibraltar, Insulele Falkland, Guam, Insulele Diego Garcia, Insula Ascension, Polinezia franceza, Guyana franceza samd. Cautati pe harta lumii si veti vedea posesiuni si puternice baze aeronavale oriunde aceste tari au avut colonii sau au teritorii.

Diego Garcia este un exemplu clasic, care asigura dominatia aeronavala anglo-americana asupra UNUI SFERT DIN LUME. Rusia si China impresioneaza prin forte de uscat, dar se anuleaza practic reciproc, pentru ca marele pericol pentru China ramane Rusia si invers.

In toata aceasta ecuatie controlul resurselor energetice este crucial. Daca Rusia isi va vinde resursele sale Chinei pentru a restabili resursele financiare pierdute de un an incoace consecintele vor fi nebanuite. Va las pe voi sa ghiciti…

Marii licurici isi au planul pe 30-40 de ani, iar micii licurici trebuie sa se supuna, altfel li se taie conducta.

Dar sa nu disperam. Poate avem norocul ca ei sa fie asa de preocupati de datu’ reciproc la gioale, incat sa ne fofilam si noi neobservati….

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura