Dupa o decada de cresteri masive ale companiilor BigTech ce au fost incununate de profituri record in cei doi ani de pandemie, giganti din industria IT incep sa se prabuseasca rand pe rand, dupa Apple, nVidia, Tesla, Amazon, Twitter, Facebook (Meta), Oracle si alte companii din industrie, venind acum si randul celor de la Google si Microsoft sa anunte concedieri masive de personal uman.
Google anunta concedieri masive
Alphabet, compania care detine Google, a anuntat vineri, concediere in T1 2023 a peste 12.000 de oameni, adica aproximativ 6% din forta de munca activa, aceasta find prima dintr’o serie extinsa de concedieri care se vor aplica in functie de evolutia companiei.
„Alphabet și-a mărit numărul de angajați în ultimii ani pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile care ne-au condus aici! (…) Compania isi va reproiecta baza de costuri, direcționandu-si resursele inspre talent și capitalul nostru către cele mai înalte priorități (…) Alphabet urmand să-și îmbunătățească produsele cu mai multă AI!”
a declarat Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, pentru Reuters.
„Este clar că Alphabet nu este imun la contextul economic dur, îngrijorările legate de o recesiune în SUA crescând, în raport cu pierderile din publicitate suferite de companie. Concurența crește, Alphabet se confruntă cu un rival puternic în TikTok, iar Instagram se luptă pentru a atrage cât mai mulți din utilizatorii importanți de pe YouTube!”
a declarat Susannah Streeter, analist Hargreaves Lansdown.
Potrivit reprentantilor companiei, Alphabet a notificat deja angajatii vizati de concedieri in USA, in timp ce procesul va dura mai mult in alte tari din cauza legilor si practicilor locale de angajare.
Microsoft anunta ca va concedia 10.000 de angajati
„Este vorba de mai puţin de 5% din numărul nostru total de angajaţi. (…) Este important de menţionat că, deşi eliminăm posturi în unele zone, vom continua să facem angajări în zonele strategice”
a precizat directorul general Satya Nadella intr-un email trimis angajaţilor, potrivit agerpres, acesta find si cel mai mare numar de concedieri colective din istoria companiei care are la nivel mondial aproximativ 221.000 de angajati dintre care 75.000 find angajati din 2019 incoace.
Opinie personala
Ce proroceam de ani buni de zile incepe sa se intample, respectiv ca acest sector al industriei care a fost pana acum lider al angajarilor si salariilor, va fi primul sector in care, ca o ironiei, dezvoltarea inteligentei artificiale va avea un prim impact major care va duce la concedieri masive si restructurea acestor companii si nevoilor lor de personal uman, ce va fi redus pana la strictul nevoilor de baza, respectiv cercetare-dezvoltare si mentenanta, restul sarcinilor urmand sa fie preluate rand pe rand de inteligenta artificiala, cum deja s’a intampla prin alte locuri. Trecerea omenirii la utilizarea inteligentei artificiale este un proces ireversibil la fel cum a fost cel al treceri la internet, revolutia WEB 2.0 scotand de pe piata o serie intreaga de locuri de munca si intregi industrii in vremea in care a creat altele, oamenii find nevoiti sa se adapteze la nou paradigma cum vor fi si acum, Microsoft alegand sa investeasca 10 miliarde de dolari in devoltarea AI’ului din spatele ChatGPT, in vremea in care concediaza oameni.
Optimizează lumea profitul, ce să-i faci… Cu ocazia asta va crește un pic și productivitatea, că na, parca ai trage mai tare când știi că poți fi următorul. Altfel, mă gândesc că grosul ălor concediați este format dintre ăi mai slabi, ăi mai problematici și ăia fără pile.
Sa le zicem lepre, woke’ri, gen
deri, activistii ocupati pana acum cu corectitudinea politica si salvarea delfinilor? Cel putin la Twitter asa a fost, de la Musk incoace citire, #GoWork in loc de #GoWoke. Mda …cred ca se cam duc dracului vremurile romantice pentru multi.Au primit si pe la noi notificari, eu inca nu, dar nici ca imi pasa, de la jumatatea lunii februarie urmeaza sa ii notific ca intru in preaviz, din martie ma intorc in tara la o companie romaneasca si in sfarsit termin si eu cu deplasarile externe si ma pot bucura mai mult de familie. Dupa mine potopul.
Pentru millennials țeapa crypto fuse caritasul generației lor, cu urmările aferente, pentru genZ asta cu concedierile îi mai tratează de boala marxismului, și îi aduce la realitate .. sper doar .. dacă nu, vor mai urma chestii, și mai neplăcute.. pentru noi restul, dinozaurii planetei, toate’s noi, și vechi sunt toate ..
Nici ca se putea o sinteza mai buna a situatiei. Nu stiu in ce masura ii va trezi si odata treziti cat vor pricepe, insa indraznesc sa spun ca aia care nu pricep si nu incearca ca sa se adapteze prin lupta pentru un loc de munca unde sa traga de le sar capacele si fara abonamente la sala si masina de la firma, o sa fie bai cand se vor vedea in curul gol dupa ce nu mai au de unde plati ratele fara numar ce le’au adus un nivel de trai pe care multi in realitate nu si’l permit. Odata pornite concedierile astea la firmele mama, pe lant va fi si mai jalnica treaba, multe proiecte urmand sa fie inchise sau reduse la minim de personal si aici Romania, aka India din Europa va avea de suferit, externalizarea serviciilor urmand sa aiba de suferit. Urmeaza niste ani interesanti, eu cred ca e abia inceputul si vorba ta, dinozauri find noi le’am cam trait pe toate, amu e randul astora mici sa le traga si sa se adapteze, sau nu, dupa cum le da mana.
Ehehei, copiii mosului, in curand se va vedea ca tot tovarasii au avut dreptate cand au zis ca industria grea , industria producatoare de masini plus industria oil& gas vor ramane baza temeliei fundamentului pen-ca fara metale, gaze, petrol, minereuri si prelucrarea lor, IA se poate caca pe ea fara griji! Claba MS&G
Nu doresc să vă indispun, însă nu am auzit ca măcar o IA să fi trecut testul Turing…
Din pacate (sau din fericire ) sunt si hominizi care nu l-ar trece!
Nici eu nu doresc sa va indispun, dar sunt sigur că există mulți din specia noastră nu trec testul ăsta.. din motivul că nu pricep întrebări simple, de exemplu.. plus că problemele firmelor alea din listă sunt generate de diverse cauze – lockdown China, căderea crypto, căderea bugetelor de publicitate ale firmelor sau a puterii de cumpărare .. și nu în ultimul rând, lipsa cronică de chef de muncă a ultimelor generații de hominizi .. cred că una din primele utilizări pentru AI-ul de azi este să trimitem speakerii motivaționali și influencerii spre activități reale și utile ..
Traim vremuri interesante doar ca unu mai destept ca mine a zis ca nu e chiar placut sa traiesti astfel de vremuri. Poate ca masochist, altfel nu!
Mie cel mai mult si mai mult imi plac speakerii motivationali. Sunt o incantare. Si cu cat au mai multi adepti si urmaritori, cu atat imi intareste ideea ca Darwin a gresit un pic, in sensul ca nu omul se trage din maimuta ci maimuta se trage din om. Claba again!
În 2016, Institutul de Tehnologie din Georgia a publicat un studiu privind încrederea oamenilor în roboți. Studiul a folosit un robot non-antropomorfic care a ajutat la navigarea într-o clădire, oferind indicații precum „Pe aici spre ieșire”. În primul rând, participanții au interacționat cu robotul într-un cadru normal pentru a experimenta performanța acestuia, care a fost în mod deliberat slabă. Apoi, aceștia au trebuit să decidă dacă să urmeze sau nu comenzile robotului într-o situație de urgență simulată. În această ultimă situație, toți cei douăzeci și șase de participanți au ascultat de robot, în ciuda faptului că observaseră cu câteva momente înainte că robotul avea abilități de navigare proaste. Gradul de încredere pe care aceștia l-au acordat acestui aparat a fost izbitor: atunci când robotul a indicat o cameră întunecată fără ieșire clară, majoritatea persoanelor l-au ascultat, în loc să iasă în siguranță pe ușa prin care intraseră. Cercetătorii au efectuat experimente similare cu alți roboți care păreau să funcționeze defectuos. Din nou, subiecții i-au urmat pe acești roboți într-un context de urgență, renunțând, aparent, la bunul simț. Se pare că roboții pot să ne pirateze în mod natural încrederea.
Aș citi și în această cheie concedierile ce fac obiectul postării lui ice: Overtrust of Robots in Emergency Evacuation Scenarios
Foarte interesant studiu si daca e sa il actualizam la zilele noastre, cred ca exemplul naivitatii soferilor de TESLA care isi incredinteaza viata unui robot, aka AI’ul care se ocupa de conducerea „autonoma” a masini, este cel mai elocvent exemplu, iar asta se intampla in ciuda apelurilor producatorilor si autoritatilor ca urmare a tot mai multe si tragice accidente datorate faptului ca AI’ul a functionat la un moment dat defectuos, iar factorul uman a fost cel care a ignorat complet aceasta posibilitate. Asadar oamenii vor fi mereu tentati de a se lasa „in grija” cuiva, fie si o inteligenta artificiala, iar de restul se ocupa efectul de turma.
https://www.youtube.com/watch?v=NHUZxeSUFUk
Traim momentul de varf al istoriei societatii umane in care prostia e ridicata la rang de virtute. D-aia sunt convins ca maimutele se trag din oameni si nu invers.