In plin avant al digitalizarii, baza de date a Camerei Deputatilor a fost sparta de hackerii

Pe scurt: Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a confirmat pentru News.ro că a avut loc o breşă de securitate la instituţie.

”A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, anunţă Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. Este important de menţionat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”

In plin avant al digitalizarii, baza de date a Camerei Deputatilor a fost sparta de hackerii

Aflandu’ne in plin proces de digitalizare in care toti influenceri si massmedia mituita se chinuie sa ne convinga de „beneficiile” pe care le va avea fiecare cetatean atunci cand va avea un geaman digital, pica ca un tranznet vestea conforma careia, baza de date a cele mai importante institutii ale Statului Roman, a fost sparta de hackerii care au sustras mai bine de 250Gb de date, printre care si Cartea de Indentitate a premierului Ciolacu, gurile rele zic ca in pericol este si reteta lui de covrigi de Buzau. Cateva ore mai tarziu, aceasta baza de date ar fi aparut de vanzare pe DarkWeb, in vremea in care toti Radu Tudorii faceau eforturi de a minimiza incidentul, bagang batul prin gard cu privire la refuzul de acum cativa ani venit din partea Camerei Deputatilor, ca baza lor de date sa nu fie administrata de SRI.

Opinie

Nu ma voi lungi in a dezbate foarte mult acest subiect, insa avand in vedere faptul ca suntem la un pas ca toate documentele si datele noastre personale sa ajunga online, ca #digitalizare, odata cu acest incident cred ca avem dovada unui puternic semnal de alarma ca tara asta nu este nici pe departe pregatita pentru un asemenea pas, intr’un real pericol find datele personale ale intregii populatii odata ce se va face acest pas, dincolo de orice asigurari ne’ar da fix aia ale caror date personale sunt de vanzare pe DarkWeb!

24 de comentarii la „In plin avant al digitalizarii, baza de date a Camerei Deputatilor a fost sparta de hackerii”

 1. Ne-a lămurit radu tudor cnn… Era normal să se întâmple spun ‘surse oficiale’ fiindcă au refuzat să plătească taxa de protecție, sau să zicem, contractul cu sri, să-i păzească de hackeri.. și apare și un tiriplic, specialist de top, care spune că noi suntem furnizori de cyber security la nivel global, și ne-au prins hackerii cu chiloții in vine, și că ne strică renumele de șmecheri in IT.. și mai și cer 40 mii euro pe buletinul lui ciolacu.. dacă în documentele extrase sunt și facturile legate de amante sau plățile legate de șpăgi, pun pariu că vor pune mâna de la mâna deputații să-și cumpere liniștea ..

  Răspunde
  • O sa cotizam toti sa cumparam buletinul viitorului presedinte de Buzau, aia e clar! Ma ia doar spaima la gandul ca astia sunt aia care or sa ne securizeze si noua datele personale si sincer, n’ar prea vrea sa ma trezesc cu cateva zeci sau sute de mii de EURO imprumutati de pe la vreo banca pe CNP’ul meu, cum nici pe vreo lista a donatorilor de organe! Sunt bucuros tare ca suntem in plin avant al #digitalizarii promovat masiv de toti influentsari sufletului si alte diagonale, printre care si nefericitul ala de Radu Tudor!

   Răspunde
   • @cola, Radu Tudor e doar flașneta lui Anton Rog, seful de la cyberint. Cyberint-ul e in luptă cu cybersecurity-ul pentru pozitia de top dog din cadrul instituției.
    În realitate , ce se reprosează este că cei din administrația Camerei Deputaţilor au refuzat în scris, în urmă cu câţiva ani, ca infrastructura informatică a sa să fie protejată de Centrul Naţional Cyberint aparţinând Serviciului Român de Informaţii. Protecția urma să fie asigurată prin conectarea rețelei instituției la echipamente aparținând diviziei cyberint, echipamente ce ar fi monitorizat fluxul de metadate din rețea si ar fi sesizat anomaliile utilizând un AI.
    Această acțiune ar fi urmat să fie realizată pe bani UE, în cadrul programului Țițeica.
    Din acest program s-au retras mai multe instituții, unul dintre motivele invocate fiind faptul că, de exemplu, licențele pentru firewallurile Fortinet expirau iar beneficiarii din cadrul programului nu le puteau reânoi deoarece echipamentele le erau date spre folosință, în custodie și nu se putea face transferul de proprietate asupra echipamentului.
    Alt motiv mai puțin verbalizat era posibila imixtiune a SRI în bucătăria internă a beneficiarilor programului Țițeica.
    Discuția e destul de amplă, nu e locul ei aici și acum.
    Interesant este că acest incident de securitate , extrem de oportun, apare chiar țn momentul anterior modificării unor legi legate de securitatea cibernetică și controlul și accesul la datele cetățenilor și a unor entități eminamente civile.
    Din delirul mediatic ar fi de remarcat că se induce confuzia și se ametecă categoria datele cu caracter personal cu informațiile clasificate, pentru a se augmenta proporțiile acestei breșe de securitate. In reteaua atacată nu aveau cum să fie informațiile clasificate, doar dacă ar fi fost grosolan incălcată legislația.
    O altă uimire a mea este că dacă ar fi să dau crezare a ce a apărut in media, răscumpărarea solicitată e lipsită de sens. Iată de ce, dacă datele au fost copiate, nu are sens răscumpărareaq deoarece nu ai garanția și a unor copii multiple, în celălalt caz, dacă datele au fost criptate trebuie să existe cel puțin 3 copii de bckup în 2 locații diferite, și iarăși răscumpărarea este lipsită de obiect.
    Locul de lansare al atacului, Nordul Italiei…. aici e o lungă poveste de dragoste intre structuri de cyberint israeliene și americane…. poate cu altă ocazie ar merita o discuție dedicată.

    Răspunde
    • Radu tudor e o flașnetă.. punct .. doi, de ce-am spus din prima că dacă n-au vrut să plătească taxă de protecție angajaților lui rog, acum suportă blamul public .. iar analiza ta este corectă – n-au ce mari secrete de stat exista acolo, dar copii după buletine, chitanțe de la coafor sau salonul de spa, pot exista .. și dacă nu există, le vor insera tovarășii pentru cei care sunt incomozi, că deh, hackerii sufletului sunt acoperirea perfectă pentru astfel de făcături.. nu m-ar mira să apară de N ori anul ăsta breaking news , cu ce documente au mai ‘rasarit’ pe dark web, și sunt sigur autentice, că doar am fost toți martori când le-au furat hackerii..
     Așa ne trebuie când lăsăm proștii să se creadă mai deștepți decât sunt ..

     Răspunde
     • Nu vreau sa dau idei la nimeni, mai ales că e plină lumea de idioți, dar planul minunat cu e-facatura supervizat de structurile competente, oferă o suprafață de atac perfectă.. peste vreo 9 luni , un an, când lumea deja este în noua rutină comercială, de nu mai poate plăti nimic dacă factura nu vine via finanțe, vine hackerul și astupă scorbura unde stă e-factura .. în cele N moduri in care se poate face asta .. paralizezi instant economia.. nu am auzit nicăieri descrisă o procedură, training pe tema și soluția propusă, să prevină așa ceva .. încă o cale prin care ne poate lua draku, economic vorbind .. iar dacă se va întâmpla, vor ridica din umeri ca la vaccinurile de covid care trebuie aruncate, și mai ales, plătite ..

     • La ce volum am vazut pornita trompeta Radu Tudor, incep sa cred ca cel mai plauzibil scenariu e ala descris de Cola, iar dovada cred ca o vom avea prin campanie, cand de nicaieri si „pe surse”, or sa apara tot soiul de decontari si chitante, eventual ceva poze fistichii, de pe ici, de pe colo, pe ici-colo, vreo „ancheta” Recorder, vreo „ancheta” Rise Project, ceva scursoare pe la Ziaristii, Comisarul, ZiareCom, Spotmedia, G4media, Digi24 … si alte „surse deschise” binecunoscute sau mai nou infintate, la finalizare cu niste legi trecute in viteza pentru ca sa ii „protejeze” pe toti aia care sunt pe modelul „nu am nimic de ascuns”, si un contract Titeica baban, ca macar sa stie (despre) toata lumea o treaba. #dacat zic si eu in vremea in care ROG a nu fi GENERALizat. hi

 2. Tovarășe cola, tovarășe ice, observ cu îngrijorare că doriți cu orice preț să-mi sădiți viermele îndoielii în suflet și simțiri.
  Stau și mă întreb înspăimântat, dacă nu mai putem să ne încredem nici măcar in generalul Anton Rog, atunci, ce speranțe legate de viitorul securității cibernetice mai putem avea?!?
  Ce soartă crudă ne va fi hărăzită de către inamicul care doar o ezitare așteaptă?
  Linii de cod scrise cu ură indreptată impotriva mărețelor noastre realizări, vor da iama si vor compromite firmware-ul diferitelor deviceuri… mă gindesc cu tristețe doar la infloritoarea industrie a video chat-ului unde un atac cibernetic masiv ar prelua controlul pe telecomenzile blue tooth ale vibratoarelor folosite la locul de muncă de harnicile fiice ale poporului dedicate acestei profitabile ocupații.
  Ce lovitură dată bugetului consolidat, ce pierderi și cîtă risipă de orgasme nefiscalizate corespunzător.
  Cred că este cazul ca CSAT-ul să se implice și să ia problema în mână ( nu vă dați liber fanteziilor, vă rog!) și să protejeze ca obiectiv de securitate națională industria mai sus amintită.
  Poate chia ar trebui ajutată de stat, prin includerea moleculei de sildenafil pe lista medicamentelor compensate 100% și să aloce cite un lucrător cyberint de la pentru a monitoriza fiecare profesionistă.

  Răspunde
  • Vai da mine tovarase, departe de mine macar o adiere de asemena gand! Informaza’te doar din surse oficiale, ai incredere in institutiile statului si in statul de drepti! In rest sustin absolut toate propunerile tale de la un capat la altul, inclusiv luarea problemei in mana prin scularea tuturor organele statului, condamand in acelasi timp ferm agenturile straine in frunte cu Putin si toti dusmanii partenerului strategic! Slava Ucraina! buba

   Răspunde
  • Avem mari speranțe despre viitorul securității, desigur .. și nu de acum, de niște zeci de ani .. bine, fiecare are speranțele lui, dar nu le spune cu voce tare .. aaaa .. vorbești despre viitorul securității cibernetice ?! .. scuzați, harneală ieftină asta cu cibernetica, cum este și cu independența justiției, egalitatea în fața legii, transparenta cheltuielilor publice, alegeri libere și numărătoare corectă .. mă opresc că lista e lungă și o știți toți .. de aia o și dăm pe pornografie, că alternativa e să o dăm în depresie și suicid .. dar am și o temă de reflecție – generalul ăla de îl pomeniți pe aici, s-a exprimat cu modestie că ‘ei’ , adică specialii, sunt cu 20 de ani înaintea poporului .. trebuie căutat, îmi aduc aminte afirmația, că am rămas năuc după afirmația aia .. tema de reflecție e următoarea – țara asta nu mai are 20 de ani de supraviețuit, sub controlul lor .. de unde rezultă că ori tovarășul general minte, ori a recunoscut deschis că ei lucrează pentru alt steag.. măcar atâta logică putem articula și noi, prostimea nesecurista..

   Răspunde
   • Tovarase, decat sa flecarim aicii’sa de’an dragul lelii, uite ca dorinta iti este indeplinita si vom da cuvantul reprezentatului „elitei mondiale a serviciilor secrete”, sa ne povesteasca despre cum se lupta el si cu superaitistii din Romania cu rusii intr’o bravada cu aplaudacii de rigoare! Asadar, sa sugem o lamaie si luam lumina, direct de la sursa, ca sa nu fim considerati doar niste heitari, punctual, asta find momentul in care ne povesteste cum „ei” sunt la ani lumina fata de noi, restul muritorilor de rand, si cat de repede te salta cu mandatul, iar restul discursului umflat de banalitati asezonate cu zorzoane cvasitehnice poate sa’l vada orice muritor, mai jos …

    Răspunde
 3. Nu sunt sănătoși la cap .. citez acuma, să nu fie vorbe și consecințe . cine draku să hackuiasca pe unii nesănătoși la cap .. și sunt fără număr ăștia nesănătoși la cap – în fapt sunt numărati, dar numărul e strict secret .. vai de capul nostru.. din ciclul – nu avem minte dar nici complexe..

  Răspunde
  • Din pacate nesanatosii astia ne conduc la toti destinele din WC’ul cui slujesc, cu ajutorul nemijlocit al marionetelor din politica, la care le trag sforile conform cu ordinele pe unitate in baza dosarelelor instrumentate de campul tactic din Justitie. Ca sa nu fie vorbe si consecinte, am citat si eu aproximativ, din clasicii in rezerva.

   Răspunde
   • Hai ca a evaluat insusi ratacitul presedinte al Romaniei, cum sta treaba, atentie:

    Răspunde
    • Eu zic că e o apreciere absolut sinceră – dacă ție, o astfel de instituție ți-ar asigura o sinecură fabuloasă – turism de lux 10 ani, pe toată planeta, niciun fel de muncă sau griji, tu ai avea vreo critică la adresa instituției în cauză ? Întreb și eu..

     Răspunde
 4. Eu zic ca a fost o relatie reciproc avantajoasa, mai ales dupa decapitarea zbirului Coldea si a clicii ce l’a facut presedinte! De atunci si pana azi, „democratizarea” serviciului a fost un contraserviciu permanent in care securistii au primit ce si’au dorit, iar dulapul de asemenea. Mai e o singura dorinta de indeplinit sasului cel bun, protectie si lux pe undeva, se lucreaza din greu la asta si probabil ca se va face si asta, iar noi o sa ramanem cu baietii din WC’ul confortabil al stapanilor.

  Răspunde
 5. Eu nu mai am d’ala, mi l’au anulat cand l’am refuzat pe ala cu cip.unknw In rest, dupa cum ti’am mai zis deja, ca orice influencar care se respecta, am trecut si eu pe barter! pardon

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura