Initiativa civica: Frigiderul comunitar

In Bucuresti, zona Foisor, a fost amplasat ca un proiect pilot un prim frigider comunitar unde bucurestenii sunt incurajati sa doneze produse alimentare care le prisosesc celor mai nevoiasi dintre ei.

Conform b365.ro, initiatori ai proiectului, in frigider …

Nu se pot pun alimente perisabile precum pește crud, carne crudă, mâncare gătită sau ouă. De asemenea, produsele alimentare care se adaugă în frigider trebuie să fie în termen de valabilitate.

Iar in ce priveste siguranta frigiderului si a alimentelor din el …

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) susțin, însă, că frigiderul este păzit, alimentele fiind verificate în fiecare oră, pentru a elimina riscul ca oamenii nevoiași să ia produse expirate.

Se pare ca initiativa a avut succes inca din prima zi, deoarece aceasta a fost umplut si golit de trei ori, omeni sarmani fiind putin reticienti dar si incantati de ajutorul acordat de cei carora le prisosesc alimentele.

Pentru ca aceast prim frigider a avut succes, in urmatoarea perioada vor fi amplasate si in alte zone ale capitalei inca cel putin doua astfel de frigidere (Zona Perla, Piata Minis) tinta fiind ca daca proiectul va avea succes sa existe asemenea frigidere in fiecare sector al capitalei.


Din punctul meu de vedere este un lucru foarte bun pentru ca stimuleaza spiritul civic si umanitatea din noi. Pe de alta parte initiativa asta ajuta si la eliminarea risipei de mancare, patima in care cad destul de multi dintre noi atunci cand isi cumpara mai mult decat au nevoie ca mai apoi sa arunce mancarea la gunoi.

Voi ce parere aveti despre aceasta intiativa?

Ati participa la ea ca si donatori sau … vi’se pare ca incurajeaza nemunca?

Credeti ca acest model ar trebui copiate si prin alte orase din tara?

7 comentarii la „Initiativa civica: Frigiderul comunitar”

  1. Îmi vine greu sa cred ca o sa meargă, puține produse se pot pune. Mai rentabil as vedea o chestie gen cantina sociala.
    Si mai sunt niște chestii, aia cu, e păzit. Adica nu mi se pare normal sa păzești de acum toate alea de furat, niște chestii care țin de demnitate, mi se pare umilitor cumva.

    Răspunde
  2. Treaba cu cantina se poate face numai la nivel de administratie locala, e greu sa implici comunitatea dintr’un oras mare intr’un asemenea proiect care ar presupune o cladire, angajati etc etc. In plus de asta, cantine sociale exista cam peste tot. Proiectul asta este un soi de „cu o floare nu faci primavara” dar aia nu inseamna ca nu merita sa o plantezi in ideea ca totusi poate cuiva ii va bucura ziua. smile
    La faza cu pazitul frigiderului … asa cum zicea si biata femeie din filmulet … chiar este necesar pentru ca atunci cand or sa dea valma tiganii or sa si vrea sa si plece cu el. Daca paza aia este facuta discret … nu cred ca este o problema pentru nimeni, ba chiar dimpotriva … din pacate pe la noi nu se prea poate (inca) sa fie altfel.

    Răspunde
  3. Tocmai de aia nu vad sa meargă, dacă o sa dea valma deja e gata cu intenția.
    Nu se poate continua decât cu, așteptați la rând sau mai așteptați sa dea cate unul ceva, si obligatoriu trebuie sa fie si cineva care sa le si împartă, dacă asta e mentalitatea, poate lua tot frigiderul unul singur.
    Intenția e de lăudat, dar nu cred ca se va potrivi la noi, la altceva trebuie sa se lucreze pana sa se ajungă acolo smile

    Răspunde
  4. Xtall – cum mai vorbeam cu cineva de dimineata cu privire la acest proiect, daca mergem si noi mereu pe mentalitatea de tipul drobuletului de sare

    „Nu are rost ca si asa o sa …”

    Niciodata nu o sa putem face sau schimba ceva. Poate ca incercand doar cu proiecte din astea mici prin care sa incercam sa schimbam ceva o sa reusim dupa aia sa facem si mai mult.

    Ca un exemplu paralel in care nu a crezut nimeni … dar culmea este ca a mers ca uns este cel al unui brasovean care a avut curajul de a initia un proiect de genul „Alegi ce-ți place, plătești cât vrei!” … punandu’si la poarta produse din productia proprie fara paza, fara camere … mizand pe cinstea oamenilor. Culmea sau nu, brasoveanul s’a declarat mai mult decat multumit, furturile au fost aproape inexistente si banii pusi in cutia postala un pret cinstit. A mers pana la a isi pune si bicicleta la dispozitia cumparatorilor pentru a isi cara produsele acasa, culmea sau nu, aceasta a fost adusa inapoi dupa ce a fost folosita. Bineinteles ca ulterior cei care s’au simtit prapastuiti de initiativa au fost aia de la primarie care i’au sarit in cap sa nu plateste bani pentru spatiul din fata portii … plus ca omul cica ar avea ceva bube prin trecutul lui … ma doare in cur cata vreme initiativa ar fi contat poate ca exemplu pentru altii.
    Intr’o privinta insa sunt de acord cu tine … mai este muuuuult de lucrat.

    Răspunde
  5. Eu sincer nu ca nu as vrea sa fie ok, dar.. e același principiu ca și cel de a-ți lăsa portofelul în centrul orașului, cu speranța ca oamenii sunt decenți, au o cultura si nu va fura nimeni, o sa ia numai cei care au nevoie, si doar cât le este necesar.
    Si se pune întrebarea, crezi ca va fi ok? smile Cum pot sa cred asa ceva? Nici nu as avea curaj sa fac asta
    Dar totuși, deși nu cred ca poate exista o mentalitate colectiva decenta, SPER sa existe laugh

    Răspunde
  6. Acum convingerile mele cu cred ca contează, eu nu cred, din experiență, din altele, asta este, dar am o curiozitate vis-a-vis de acțiunea în sine. E ca un test.
    Dacă va merge de la sine fără altceva, e o chestie mare, am ajuns totuși undeva.

    Răspunde
  7. Aia sper si eu sincer … si m’ar bucura sa vad ca exista o sansa … mai mult decat orice promisiuni de cacat din gura vreunui politician! Un test reusit din asta mi’ar da speranta pe care mi’am pierdut’o si eu de multa vreme. smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura