CES 2014 care se desfasoara in aceste zile la Las Vegas a venit cu o surpriza din partea celor de la Intel care in dorinta de a duce PC’ul intr’o noua era, au venit cu un concept revolutionar care poarta numele de Intel EDISON.
In principiu avem de a face cu un miniPC de dimensiunea unui card SD, care are la baza un nou procesor Dual-Core din familia Intel Quark SoC fabricat in tehnologie de 22nm cu suport incorporat pentru WiFI si Bluetooth. Avantajul acestui concept spre deosebire de ARM este acela ca Intel EDISON va fi capabil sa ruleze cam orice sistem de operare existent in acest moment.
Calcand pe urmele celor de la ARM, Intel a lansat pe aceasta cale si o invitatie de colaborare tuturor producatorilor de dispozitive portabile, ca pana in vara acestui an cand acest concept miniatural va intra in productie, sa vina cu diverse ideei de implementare ce conform prezentarii ideei de Intel’s wearable par a fi nelimitate. In scopul stimularii creativitatii Intel a pus la bataie si un premiu de 1,3 milioane de dolari pentru cel/cei care vin cu cele mai bune ideei de implementare a acestui nou dispozitiv, promitand in acelasi timp si intregul lor suport pentru implementarea ulterioara. Ca sa exprime cam ce ar dori, Intel a lansat si un clip de prezentare al viziunii lor despre viitorul Intel’s wearable ce fac sa paleasca pana si cele mai fanteziste ideei din filmele SF!
n’Joy …
Scary sh|t, ha?
De fapt a construi un „sistem pe un cip” nu era o problemă insurmontabilă nici măcar în 1995.
Adevărata invenţie care a făcut posibilă „revoluţia tabletei” stă în faptul că au reuşit să construiască procesoare puţin consumatoare de energie şi care să nu necesite răcire (Pentium IV din anii 2000 puteau ajunge uşor la 300-350°C şi să se topească dacă nu ar fi avut cooler, iar coolerele de serie se luptau să le ţină la 45-50°C.)
Procesoarele low-power nu sunt nimic nou, doar ca nu au prins momentul potrivit la timpul potrivit. Intel de exemplu a mai exprimentat asa ceva pe PoketPC’uri care erau un soi de tablete cu stylus care nu au prins pe piata la acel moment, deoarece nici promovarea nu s’a facut cum trebuie si nici cumparatorii nu erau pregatiti pentru o asemenea revolutie.
Ca ai adus aminte de acele Intel Pentium IV, cand erau de mare glorie, in paralele si sub nasul tuturor pe partea mobile, Intel dezvolta o noua generatie de procesoare mult mai rapide si eficiente in acelasi timp care ulterior au fost cunoscute sub seria Core din care se face remarca ATOM, un CPU low-power cu un raport consum/performanta revolutionar. Acelea da … le putem considera o revolutie … tabletele nu au facut decat sa ofere un ecran mai mare pentru ceva ce exista de multa vreme. ARM era banal deja pe seria Nokia si nu numai … le lipsea doar un SO care sa le puna in valoare. 😉