Unul dintre cei mai fascinanti inventatori romani se numeste Nicolae Vasilescu-Karpen si este inventatorul pilelor electrice Karpen.
Pila Karpen, numită și pila K (mai rar pila VK),denumită de autorul ei pila termoelectrică cu temperatură uniformă, este o pilă electrică inventată de Nicolae Vasilescu-Karpen. A fost brevetată în 1924 și realizată în 1950. Ea se află expusă la Muzeul Național Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida” din București
Sursa: wikipedia.org
De mentionat este ca…
„Politia a interzis conducerii muzeului sa expuna acest obiect fara o masura de securitate exceptionala. Bornele pilei indicau, in data de 27 februarie 2006, un curent electric cu o tensiune de valoarea celei calculate de inventator, lucru inexplicabil pentru oamenii de stiinta.”
Pentru a intra un pic in detaliu, trebuie spus ca, spre deosebire de ceea ce se invata la fizica in clasa a VIII-a, „Pila lui Carpan” are un electrod din aur, altul din platina, iar electrolitul, lichidul in care sunt imersati cei doi electrozi, este acid sulfuric de puritate ridicata. Materialele din care este construita pila reprezinta doar un aspect al problemei. Conform calculelor lui Carpan, s-ar putea construi un aparat similar, de gabarit, respectand exact proportiile celui existent, aparat care sa dezvolte o energie mult mai mare. Un asemenea generator ar putea alimenta la nesfarsit o nava spatiala care sa calatoreasca in Cosmos, dupa cum spune directorul muzeului. Pentru aplicarea inventiei trebuie facut insa un studiu preliminar de fezabilitate. Or, asa ceva nu este posibil, atata timp cat despre minunea lui Carpan nu stie decat un cerc restrans de oameni de specialitate. Au fost cateva comunicari stiintifice la Paris, Bucuresti si la Bologna, in care s-a prezentat pe larg inventia. In deceniile trecute, mecanismul minune a constituit chiar obiect de cercetare la Universitatea din Brasov si Politehnica din Bucuresti. Dar despre posibilitatea concreta a aplicarii inventiei inca nu s-a pus problema.
Francezii s-au aratat foarte interesati de acest obiect de patrimoniu, prin anii ’70, si au incercat sa intre in posesia lui. Muzeul a reusit insa sa-l pastreze.
Daca v’a placut, data viitoare o sa va scriu despre o alta inventie pe care o foloseste toata omenirea…..ghiciti voi si eu urc articolul! 😉
Nu neapărat o „invenţie” (chiar dacă procedeul industrial nu este de neglijat), dar care cu siguranţă „… o foloseşte toată omenirea” este hârtia igienică ! Luaţi-o pe tonul glumeţ.
La modul serios, aş sugera instalaţia de încălzire prin pământ, sau la fel de bine (principiul fiind acelaşi) deci frigiderul. Hmmm, ce fel de invenţie ar mai fi altceva care să răcească berea ?!
Hai să iau şi invenţii serioase: automobilul aerodinamic al inginerului Aurel Perşu, efectul Coandă (fenomenul care a revoluţionat aeronautica) al inventatorului Henri Coandă, stiloul lui Petrache Poenaru, insulina de la fiziologul Nicolae Paulescu, cibernetica din partea omului de ştiinţă Ştefan Odobleja, un întreg domeniu al distribuţiei energiei electrice de la Dimitrie Leonida, şi mulţi mulţi alţii.
Se merită cîte un articol pentru fiecare, spre aducere aminte a marilor realizări.
Pentru ca toate aceste realizări să nu fie date uitării.
Am incercat eu ceva intr’un mic filmuet aici.
Sorin, ai ghicit! Voi face in curand un articol despre STILOU!
Apropo, exista un producator care cred ca a cumparat patentul si face in Romania stilouri din lemn, cam scumpe, dar merita sa oferi cadou asa ceva!