Anii ’90 – primul meu contact cu un PC|Partea a doua

Citeste aici partea intai.


Partea a doua – Windows95

Heeehee … piatra noastra de incercare a fost aparitia lui Windows95, un nou sistem de operare care a schimbat radical interactiunea utilizatorului cu PC’ul, desi astazi pare obsolete si ridicol pentru generatia taciscrin (dupa cum o sa vedeti la final intr’un filmulet cel putin amuzant) pe vremea aia a fost o adevarata revolutie pentru noi cei care ne chinuiam cu comenzi date din DOS’ul despre care trebuia sa ai ceva habar pentru a instala sau porni un banal joculet sau aplicatie. Am trecut si prin tranzitia lui Windows 3.1 dar nu am fost nici pe departe atat de atrasi, abia odata cu Windows95 mouse’ul a fost exploatat la justa sa valoare, plus ca nu mai era nevoie sa te intorci in DOS ori de cate ori aveai ceva de facut.

Windows95 era o raritate in vremurile alea, internetul era un vis, cd-rom’ul un mare lux (o unitate cu viteza 2x@300KBps costa cam cat jumatate de Dacie second-hand laugh ) … asa ca noi am primit pentru prima oara un kit de Windows95 arhivat pe nu mai putin de 13 dischete cu Windows95 first release si 23 de dischete cu Windows95OSR2 (o varianta imbunatatita prin ’96) a cate 1,4Mb fiecare. Procedura de instalare era ce azi poate parea rocket science pentru multi dintre voi, practic, dupa ce faceai rost de o discheta system cu care boot’ai un DOS basic, pregateai HDD’ul pentru instalare cu utilitarul fdisk cu ajutorul caruia formatai si partitionai hard-disk’ul. Apoi trebuia sa iei fiecare discheta pe rand si sa o dezarhivezi pe HDD cu ajutorul unui arhivator (RAR) ce functiona in DOS mode. Si uite asa … iti lua cam o ora din cele 3-4, doar pana dezarhivai kit’ul sistemului de operare pe HDD, rugandu’te la Dumnezeu ca sa nu dai peste vreo discheta corupta pentru ca asta ar fi inseamnat sa o iei de la capat dupa ce faceai rost de o alta discheta care sa contina .cab’urile necesare la dezarhivare. laugh Abia dupa aceaste operatiuni treceai la instalarea efectiva, prin (re)bootarea cu discheta system, urmand urmatoarele comenzi:

A:\ cd..
C:\cd Win95 (sau cum il denumeai pe HDD directorul unde dezarhivasei kit’ul)
C:\cd Win95\setup.exe

Si abia de aici inainte urmareai instructiunile de instalare care seamana mai mult sau mai putin cu ce aveam de instalat astazi desi procedura s’a simplificat foarte mult. smile

Ei bine cele de mai sus, noua ne’au luat cam o luna sa le aflam pentru ca prin ’94 cand ne chinuiam noi cu o versiune BETA nici dracu nu stia cu ce se mananca. Noua intr’un final ne’a reusit si la aparitia desktop’ului imi aduc aminte ca pe langa tipetele de fericire ca am invins si mai ales convins cumva bestia sa faca ce ne doream noi, am avut si o adevarata revelatie, mai ales cand totul era dintr’o data extrem de simplu, START sau operatiuni de genul drop and drop sau copy/paste cu ajutorul click’ului dreapta parea din alta lume chiar daca azi sunt atat de banale. Nu mai are rost sa discutam despre multitasking desi procesorul pe care il aveam era varza la capitolul asta de aia ne’a trecut si entuziasmul constienti fiind ca e vremea ca prietenul meu sa il mai scuture pe taica’su de niste bani pentru a trece la all mighty PENTIUM despre care citeam cu jind prin revistele de specialitate aduse de dincolo. laugh

In episodul urmator va povestesc despre contactul cu primul Pentium, primului meu calculator si descoperirea miracolului denumit internet. laugh

Pana atunci, va invit sa urmariti filmuletul de mai jos, generatia taciscrin vs Windows95 …

 

Daca vi’se par interesante povestile astea, va rog da’ti un semn pe la comentarii si o sa le iau ca prioritati in scrierea lor. laugh

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

7 Responses

  1. radu says:

    Eu n-am prins, ca la liceu lucram pe AT si XT si mi se pare ca astea nu suportau Windows 95.Iar la clubul de informatica dela defunctul Palat al pionierilor aveam Felix si inca unul romanesc, mai modern ca Felix ala, unde jucam jocuri si faceam aplicatii incarcate de pe casete!!
    In schimb am mancat pe paine pseudocod, dBase, C++, Turba C, Basic samd am facut programare al greu, dar …fuugit irreparabile tempus NU mai stiu nimic, dar nimic!
    Cand eram la faculte am avut ocazia sa ma “joc” cu un Windows 95 si asa ma invatat ce-i aia user friendly, ca pana atunci erau lupte grele…

    • Lucian says:

      In 94 era win 3,1, deci puteau pune si daca nu era 95.

      Cu luatul tastaturii de parinti, pai se gaseau tastaturi si mouse, nu pe comanda.

      De aia nu e bine sa fi copil, ca esti la mana parintilor, invatat, etc.

  2. Marius says:

    Eu inca mai stiu un laborator de info care are Windows 95. In 2016, cu o taxa anuala de 30 de milioane pentru fiecare student. smile

  3. ice4you® says:

    Poate o sa te surprinda dar mai stiu si eu asemenea “antichitati” care insa sunt in functie. laugh Din cate am inteles fenomenul asta nu e numai pe la noi, eu imi aduc aminte ca in Germania prin 2004 la cine am stat trona inca la loc de cinste un Pentium@166MHz/16Mb ram pe care se chinua un Windows98SE ce’i drept. L’am instalat pentru ca era imposibil de utilizat, uimind audienta care a dat’o pe aia cu:

    “Pfffff … ce bine ca merge asta acuma bine si nu mai trebuie sa imi iau altul!”

    @Radu: nici eu nu cred ca pupam asa ceva in vremea aia, daca nu aveam norocul cu prietenul asta al meu cu care am fost pionieri in domeniu. laugh

  4. Vasile says:

    “desi astazi pare obsolete si ridicol” PC-ul cu tastatura si mouse, ca sa-l citez pe autor, ma bucur….. laugh . De ce? Pentru ca o sa mai am mult timp de acum inainte, ca multi alti ca mine ce au inceput cu ZX Spectrum, poate un 286, o treaba de facut Incet, incet toti vor da cu degetul ca pe vremurile cand scoala era apanajul “elitelor” si uite asa peste alti cativa ani va aparea un clip unde niste tineri se vor minuna de o surubelnita si poate vor sta pe intuneric in casa pentru ca taciscrin-ul nu functioneaza Desigur e normal ca utilizatorul final sa fie tot mai “imbecil” sau daca inca nu e sa fie facut, e marketing, un utilizator destept nu e un bun consumator, are idei, repara lucrurile laugh . Cum sa stie Vasile sa-si faca singur un PC, wow…inseamna ca stie sa citeasca instructiunile de utilizare, stie sa foloseasca o surubelnita si ceea ce este mai grav stie de la ce buton porneste PC-ul, este o eroare trebuie imprimata ideea ca e depasit laugh , apoi trebuie sa-i dam un display pe care sa dea cu degetul cu o privire tampa. No offence!

    Marius, crezi ca daca aveau Windows 10 era altfel, poate daca aveau iPad-uri laugh .

    Nici cei care faca ceva informatica astazi nu prea sunt interesati, o fac doar pentru ca e la moda si da bine la CV. De obicei cei care stiu sunt pasionati si entuziasti si nu au facut informatica, o spun “cercetatori britanici”

    Cat despre Windows 95 a fost ultima data, dupa Win 3 cand Microsoft ma facut sa zic ….WOW! Restul au fost doar completari normale venite odata cu evolutia pe partea de hardware.

    Clipul cu acei tineri imi pare o involutie, mirarea lor cand vad acel monitor imi lasa un gust amar, nu pentru ca nu stiu sa-l foloseasca, ci pentru ca au foarte putina cultura generala, ajung la tot mai putine informatii de baza si au impresia, de altfel voit intretinuta, ca daca sau nascut in epoca asta e musai sa dai cu degetul si totul e suficient. Cunosc un pusti, cred ca e clasa VI-a, ce de vreo doi ani nu a mai deschis PC-ul din camera lui, unul chiar performant, dar are iPad si nu se dezlipeste de el niciodata, o fi bine, o fi rau?! Suntem vecini si vine pe la baiat si asemeni celor din clip se minuneaza ca inca mai sta la PC, citeste se joaca si…. uneori incerca sa-l converteasca in lumea “taciscrin-ului”, sper sa nu reuseasca!

  5. Sorin says:

    Citeam odată ce semnificaţie are 95 din “Windows 95”, anume:
    – 95 este numărul necesar de dischete pentru instalare,- 95 este numărul de minute necesar pentru instalare,- 95 este numărul de secunde după care sistemul crapă,
    – 95 este numărul de încercări de a vorbi cu cineva la telefon la asistenţă online…Mai erau parcă cîteva, nu mi le mai aduc aminte.
    Şi tot aşa, o comparaţie între un Virus şi Windows 95: un virus nu are nevoie de 4 MB de RAM, un virus se răspîndeşte mult mai uşor, şi cred că cea mai frumoasă definiţie pentru Windows 95 este “viruşii fac ceva” !!!
    Acum avem Windows 2016, aka Windows 10, şi situaţia nu s-o schimbat cu foarte cu mult, decît pe ici pe colo, în partea de interfaţă care este din ce în ce mai complicată. Odată cu creşterea versiunii de windows o crescut exponenţial şi problemele care sînt din ce în ce mai greu de stăpînit.
    Windowz te iubesc, te iubesc şi te urăsc, te iubesc !

  1. 08/19/2017

    […] tot suntem la capitolul nostalgii digitale, dupa cele doua episoade al primului meu contact cu un PC in anii ’90, hai sa vedem cum aratau PC’urile in anii […]