Lectia de fotografie digitala, cap.6: Ce aparat foto sa imi cumpar?

Alegerea unui aparat de fotografiat este mai grea decat oricand pentru ca odata cu debutul exploziv al fotografiei digitale de la inceputurile anilor 2000, evolutia acestor camere a insemnat atat avans tehnologic cat si varietate din ce in ce mai mare, ajungandu’se intr’un final la patru clase mari si late completate de subclase care le’au diversificat si mai mult. In articolul urmator voi incerca sa le iau pe rand pentru a face diferentele dintre aceste aparate foto si eventual sa va ajut sa luati o decizie cat se poate de buna.

Aparate foto compacte

Descriere:

Zise si aparate de buzunar, sapuniere, tabachere, aceste aparate foto a fost fost printre primele aparate foto care au deschis epoca digitala, destinatia lor principala fiind aceia de aparate foto folosite in general pentru point and shoot (incadreaza/declanseaza), pozele de vacanta, pozele de familie sau orice moment care se vrea surprins pentru posteritate.

Caracteristici:

Acest tip de aparat foto este caracterizat de dimensiunea si greutatea redusa, oferind un compromis cat se poate de bun intre calitatea senzorului si a optici oferind in acelasi timp usurinta in utilizare printr’un meniu intuitiv ce contine mai multe moduri automate de fotografiere in functie de necesitati, fara ca implicarea utilizatorului in aceasta privinta sa mai fie necesara.

Aparate foto Bridge/SLR Like super-zoom cameras

Descriere:

Avand bazele unui compact, aparatele foto de tip Bridge au aparut pentru a acoperi nevoile celor care nu isi permit sau nu au nevoie de un DSLR dar vor ceva mai mult decat un compact de buzunar. Pionieri in dezvoltarea acestor modele au fost cei de la FujiFilm care au venit pe piata cu ideea unui compact, pe care au montat un senzor mai mic decat al unui DSLR (35mm) dar in acelasi timp o optica fixa dar versatila ce sa ofere un cat mai bun compromis atat pentru super-zoom cat si macro sau wide-angle.

Caracteristici:

In timp dezvoltarea acestor modele a suferit numeroase transformari, atat din punct de vedere al senzorului (numarul de Mpx) cat si al optici care a fost din ce in ce mai buna pentru situatii din ce in ce mai diverse. Cu acest tip de aparate, un amator poate incerca fotografierea in modul manual, beneficiind de numeroase optiuni de setare manuala a parametrilor (ISO/diafragma/expunere etc) iar unele modele chiar de electronic viewfinder (EVF – vizor electronic) completat de live-preview pe display’ul care a fost din ce in ce mai mare si de mai buna calitate. Pe langa optiunile manuale si aceste modele beneficiaza de numeroase optiuni automate ce pot fi preselectate de catre utilizator in functie de nevoie iar o alta parte buna este ca in timp producatorii au facut si o serie de accesorii, cum ar fi diverse filtre si lentile ce pot fi montate inaintea lentilei principale pentru a ii imbunatatii capacitatile wide-angle, telephoto sau macro. Cele mai avansate dintre ele ofera pana si fotografie in format RAW, ceia ce va permite ulterior posibilitati multiple de post procesare.

Aparate foto Mirrorless

Descriere:

Aceste aparate foto au venit ca o evolutie normala a aparatelor de foto de tip Bridge, diferentele fiind insa foarte mari atata datorita caracteristicilor tehnice cat si al pretului.

Caracteristici:

Producatorii le’au gandit ca un inlocuitor al DSLR’ului pentru cei care isi doresc calitatile unui DSLR dar nu isi doresc un aparat de fotografiat greoi si incomod. Principala caracteristica a unui mirrorless este lipsa pentamirror (oglinzi) folosind pentru redarea imagini un electronic viewfinder (EVF) mult mai evoluat decat in cazul aparatelor de tip Bridge. De asemenea senzorul cu care sunt dotate poate ajunge pana la full’frame size (35mm) iar optica este interschimbabila lucru care permite transformarea lui in functie de necesitati. Acest lucru insa bineinteles ca le fac destul de greu accesibile pentru marea majoritate a utilizatorilor datorita pretului care se ridica sau chiar depaseste pe cel al unui DSLR entry-level. Din punctul de vedere al meniului, acesta ofera atat posibilitati de setare manuala a parametrilor de fotografiere cat si mai multe moduri automate care nu implica interventia utilizatorului decat la nivel de point and shoot.

Aparate de fotografiat DSLR (Digital single-lens reflex)

Dorite/adorate/iubite – aceste tipuri de aparate de fotografiat au fost si continua sa fie idealul oricarui iubitor de fotografie dincolo de poze. Avantajele acestui tip de aparat de fotografiat sunt multiple, incepand de la senzorul cel mai bun posibil si continuand cu optica variata si de cea mai buna calitate, care bineinteles insa ca vin cu un pret destul de ridicat.

Caracteristici:

Acest tip de aparate foto se impart in doua categorii:

– DSLR APS-C (crop size format)
– DSLR full frame size (35mm format)

Diferentele dintre cele doua formate se refera in principiu la dimensiunea senzorului, cu cele APS-C venind pentru prima oara pe piata cei de la Canon care au gandit in urma cu cativa ani un aparat foto DSLR accesibil si celor care isi doresc unul dar nu isi permit un full frame. De atunci si pana acum, aceasta ideeie a fost preluata de catre toti producatorii din domeniu, lansandu’se pe piata aceasta gama entry-level/semiprofesional care au facut modelele DSLR mult mai accesibile si pentru cei care nu isi doreau neaparat un full-frame, categorie ce a ramas dedicata profesionistilor.
Avantajul major al acestor aparate de fotografiat este atat calitatea superioara a senzorului de unde rezulta imagini de cea mai buna calitate chiar si la valori ISO ridicate, precum si o gama foarte variata de optica si accesorii care pot sa iti ajute la infinit punerea in practica a acestei pasiuni. O alta caracteristica demna de luat in seama este si cea legata de partea de software de procesare si post procesare, fotografierea in format RAW fiind ulterior utila celor care folosesc programe de genul Photoshop.
Din punct de vedere al meniului aceasta pentru cei care le prefera este mai putin important deoarece este oricum preferat modul de lucru manual punandu’se accentul pe viewfinder’ul optic net superior celui electronic. Modelele mai noi sunt ceva mai prietenoase din acest punct de vedere, cele mai vechii fiind destul de rigide, oferind doar setarile de baza ale parametrilor.

Ce aparat de fotografiat sa imi aleg?

Avand in vedere diversitatea destul de mare si trecand dincolo de brandurile cunoscute sau mai putin cunoscute, intrebarea este mai mult decat justificata pentru ca alegerea sa fie una care sa iti indeplineasca nevoile pe care le ai.

In ultima vreme am vazut un adevarat asalt in ceia ce priveste cumpararea de DSLR’uri entry-level desi multi dintre cei care cumpara asa ceva aleg sa le foloseasca in modul auto completat de optica de baza (18-55mm) care din pacate schilodeste si nu justifica in nici un fel achizitia unui asemenea aparat de fotografia, un Bridge fiind mai mult decat suficient venind cu avantajul unei greutati mult mai reduse si a unei optici mult mai versatile pentru acest gen de utilizare.

Modele compacte („sapunierele”) acestea tind sa fie treptat inlocuite de camerele foto de pe telefoane, care desi destul de bune in mediul exterior se dovedesc destul de slabe in mediul interior. Pot fi in continuare preferate de cei care vor mai mult decat ce poate oferi o camera de pe telefon mai ales in mediul interior.

Aparatele foto mirrorless probabil ca vor ramane in continuare destul de putin populare datorita costului foarte ridicat de achizitie, nereusind sa ii convinga (inca) pe pasionatii de DSLR ca acestea pot sa fie o alternativa in primul rand datorita unei game foarte reduse si foarte scumpe de accesorii si optica.

Care aparat foto este mai bun?

Raspunsul este unul simplu: cel pe care il ai laugh … iar cand te hotarasti sa treci la o gama superioara cum ar fi DSLR, sfatul meu ar fi sa iti cumperi ce au si alti prieteni ai tai, pentru ca in acest mod vei avea posibilitatea de a te familiariza mult mai repede cu el fiind ajutat de ei si in plus de asta veti putea experimenta impreuna aceiasi optica sau accesorii, acestea fiind comune pentru acelasi producator. 😉

Concluzie:

Alegeti un aparat de fotografia in functie de necesitati! Toate au avantaje si dezavantaje, nu exista aparatul de fotografiat perfect!

Compacte:
+ perfecte pentru point and shoot;
+ accesibile si rezistente;
+ compromis bun intre calitate/pret
+ usor de transportat;
– calitatea slaba a imaginilor la ISO ridicat si mediul interior;
– lipsa accesoriilor;
– lipsa modului manual de lucru.

Bridge:
+ probabil ca oferea cel mai bun compromis dintre toate;
+ posibilitate de lucru in modul manual;
+ senzor mai mare decat la un compact;
+ optica mult mai versatila (wide/superzoom/macro);
+ greutate destul de redusa;
+ posibilitatea de achizitie a unor accesorii ce sa il imbunatateasca dpdv optic;
+ varietatea destul de mare;
+ la nevoie poate fi transformat intr’o video-camera HD;
– optica nu este interschimbabila;
– dimensiunea redusa a senzorului;
– mai usor decat un DLSR dau mai greu decat un compact;

Mirrorless:

  • senzor mare si de calitate;
  • constructie robusta si compacta;
  • posibilitati de lucru in modul manual;
  • optica interschimbabila;
  • usor de transportat;
  • preturi prohibitive;
  • gama de accesori si optica destul de redusa;
  • varietate destul de redusa.

DSLR:

  • senzor superior;
  • optica interschimbabila;
  • optica si gama de accesorii foarte variate;
  • versatil, poate fi personalizat in orice mod;
  • mod de lucru full manual;
  • suport software superior, RAW format;
  • varietate destul de mare;
  • piata second-hand diversa;
  • gama larga de produse aftermarket;
  • pret de achizitie initial destul de ridicat;
  • necesita investitii ulterioare destul de mari in optica si accesorii;
  • greutate ridicata;
  • greu de transportat;
  • numar limitat de declansari.

Cel mai bine ar fi sa stii daca te limitezi la poze sau vrei sa treci la fotografie, cea din urma presupunand o cheltuiala destul de mare in bani si timp, precum si mult studiu si multa pasiune pentru ca daca pozele surprind o emotie, fotografiile ar trebui sa transmita una si asta este destul de greu de realizat.

Sper ca v’am fost de folos cu acest articol, va doresc sa luati cea mai buna decizie … si oricare ar fi ea … lumina buna sa aveti!

Pentru intrebari sau discutii, va rog sa va adresati la comentarii.

Citeste si restul lectiilor de fotografie digitala!

6 comentarii la „Lectia de fotografie digitala, cap.6: Ce aparat foto sa imi cumpar?”

  1. La intrebarea din titlu raspunsul e extrem de simplu … cel pe care ti-l permiti smile
    De multe ori intre dorinta si posibilitati e distanta mare iar pentru miscsorarea acelei distante trebuie sa sti ce vrei sa faci cu un aparat de fotografiat.

    Răspunde
  2. Corect!

    Am incercat sa pierd o zi pentru a scrie articolul asta tocmai pentru a ajuta pe cine se afla in fata unei decizii, descriind si punctand cu bune cu rele fiecare alegere, chiar daca ai deja o camera si te bate gandul la alta, ar trebui sa iti pui intrebarea daca esti sigur ca ai nevoie de altceva. Propaganda Mbpx este doar o propaganda … iar DSLR … o arata el profesional … da oare ai nevoie de asa ceva?! Pana si eu am stat in cumpana cand am decis sa trec de la bridge la DSLR laugh … si nu a fost o decizie usoara pentru ca stiam ce implica o trecere in domeniul superior.

    Fiecare isi poate da singur un raspuns … sa speram ca am putut sa fiu de ajutor. laugh

    Răspunde
  3. In principiu orice vis poate deveni realitate daca realitatea este conforma cu posibilitatile si nevoile noastre si mai facem si niste sacrificii pentru asta. laugh Studiaza atenta piata … gandeste’te atenta ce vrei, mergi prin showroom’uri si testeaza niste modele pentru ca apoi sa stii exact dupa ce anume sa cauti. Poti gasi camere foto foarte bune si noi si second-hand … pentru inceput ti’as recomanda trecerea de la sapuniera la un bridge care s’ar putea sa te multumeasca cel putin o vreme … sau culmea … sa iti dai seama ca sapuniera iti ajunge deocamdata. laugh

    Răspunde
  4. Buna, eu vi l-as recomanda pe acesta. Aparat foto DSLR Canon EOS 1200D, 18MP Obiectiv EF-S 18-55mm IS. E de o calitate superioara iar pretul e super accesibil, fiind, avand acum un discount de 400 ron smile Va las si link aici.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura