Legea lacomiei explicata tuturor, dincolo de vaicarelile bancilor

 

Ani de zile bancile din Romania au jupuit de vii literalmente pe romani. Chiar daca astazi s-a mai facut ceva ordine in acest sector, marja de profit a acestor banci este de 3 ori peste media europeana. Da, de 3 ORI.

Unul din instrumentele folosite de banci pentru a scoate profituri uriase este ROBOR.

Dar ce este acest ROBOR care se regaseste in creditele voastre?

ROBOR este un indicator de referinta pentru dobanzile la creditele in lei. O banca foloseste ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a va calcula dobanzile la ratele pe care le platiti in fiecare luna, adaugand o marja pe care o stabileste in functie de riscul pe care considera ca si-l asuma cand va acorda creditul. ROBOR se stabileste pe baza informatiilor furnizate de primele 10 banci din piata. Unele banci au cateodata surplus de bani (lichiditati), iar altele au nevoie de bani. Asadar, bancile se imprumuta una pe cealalta, in functie de nevoi, iar la aceste imprumuturi aplica dobanzi. Cu cat banii din piata sunt mai putini, cu atat ei devin mai valorosi, astfel ca dobanzile la ei vor creste. Iar ROBOR este o rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania se imprumuta intre ele, el calculandu-se zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de primele 10 banci selectate de catre Banca Nationala. Cu alte cuvinte, cu cat nevoia de bani este mai mare, cu atat si media dobanzilor creste, deci automat si ROBOR creste. ROBOR la 3 luni este rata dobanzii platita la creditele in lei pe care bancile comerciale si le acorda intre ele pe o perioada de trei luni.

Un indice european numit Libor a fost folosit fraudulent de banci europene pentru a comite nenumarate fraude in dauna unor clienti. Lasand la o parte scandalul LIBOR  , care a zguduit piata financiara europeana si a cauzat patarea grava a reputatiei mai multor mai banci europene, se suspecteaza ca pe acelasi model se produce o manipulare a ROBOR pentru cresterea nejustificata a dobanzilor la imprumuturi pentru a lua astfel tot mai multi bani de la creditori.

Iata de ce Guvernul propune taxa pe lacomia bancilor si o leaga de nivelul ROBOR, dorind a stavili jecmanirea romanilor si permitand si bancilor sa faca profit cinstit si aliniat cu profitul bancilor din Europa, nu peste acestea. Si banuiala mea este ca se stie ca exista un cartel al bancilor lucru vizibil din vaicarirea analistii la unison de unde deducem ca exista niste interese subterane ce acum le sunt subminate printr-o lovitura ce i-a luat prin surprindere prin acest OUG anuntat si nu prea le’a mai ramas nimic de facut decat fie sa plece, fie sa respecte legea, pariul meu merge pe cea de a doua varianta, chiar si cu profiturile diminuate, tot mai ramane loc e profit gras intr-o tara in care se anunta un an al investitiilor.

Invitat la Antena 3, consilierul premierului Darius Valcov, a declarat ca Guvernul, impunand aceasta taxa sistemului bancar, in fapt intentia statului este ca NU doreste sa colecteze nici un ban.

Stiu ca pare ireal, dar domnul Valcov a explicat calm ca se doreste de fapt coborarea ROBOR la un nivel la care bancile sa nu platesca taxa, iar ratele la banci ale romanilor si ale companiilor sa scada vizibil. Adica se doreste ca bancile singure sa se desisteze de la lacomie si sa reintre in normalitate.

Intrebat fiind daca nu ii este teama ca bancile vor pleca, Valcov a raspuns calm:

” Este exclus. Nu o să vedeţi niciodată câine să plece de la măcelărie”

Adica la fel ca banuiala mea, Valcov este convins ca bancile vor ramane in Romania, chiar daca vor avea un profit mai mic, pentru ca acest profit este si va fi , chiar daca ar scadea ROBOR sub 1.5 % , destul de mare; in plus, turbulenta de pe bursa se va calma si bancile isi vor recapata nivelul de capitalizare.

Un lucru este cert: lacomia capitalului austriac prezent in Romania este asa de mare, incat au incins telefoanele spre Viena, azi cancelarul austriac Kurz soseste intempestiv la Bucuresti, dupa ce titlurile Erste, Raiffeisen si OMV au scazut semnificativ la Bursa din Viena … oare ce il mana de la spate pe domnul cancelar sa ne viziteze, o fi vreo lumina sfanta de la rasarit?

Si asta taman in ziua cand OUG este propusa a fi adoptata de Guvern…cam prea mare coincidenta!

Incep sa cred ca PSD are dreptate vizavi de comportamentul anumitor companii straine vizavi de Romania si de clientii lor romani…

Pareri?

2 comentarii la „Legea lacomiei explicata tuturor, dincolo de vaicarelile bancilor”

  1. Tot soiul de propagandiști neterminați, care ne otrăvesc viața de niște ani, ne explică despre costul banilor, și ce proști sunt majoritatea, care nu înțeleg că banii costă .. păi costă, dar cine stabilește costul ? de tipărit , BNR îi tipărește .. semnătura lui Isărescu e probabil priceless, dar în termeni reali iese ieftin, că nu semnează fiecare bancnotă în parte .. dincolo de asta, BNR reglează inflația, dar nu este un cost , ci dobânda de referință .. cum pielea mea, vin niste bănci comerciale, și pun ei alte costuri, dincolo de marja lor, care trebuie sa le acopere cheltuielile operaționale .. și cum naiba eu obțin la depozite sub dobânda de referință a BNR, nici măcar ROBOR, și la credite ROBOR +x% ? Suntem boi, sau cum, să ne facem griji pentru ăștia ? trecem pe crypto currency, și terminăm cu mizeria asta .. să-și facă trezoreria conturi de crypto currency, și gata ..

    Răspunde
    • Mie unul imi e clar o treaba: anul 2019 se anunta un an al curateniei cam prin toate domeniile importanta, cel bancar fiind unul dintre ele si am eu asa un fealing ca va incepe de la BNR.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura