Liberalul de mic, Citu, Florin Vasile Citu, cel care din pampersi si’a dat seama cat de liberal este, in contextul exploziei preturilor la energie a gasit solutia ideala de rezolvare a problemei, una socialista ce e drept dar cu dedicatie pentru companiile private din energie sub masca unui ajutor catre populatie, respectiv plata de la bugetul de stat a unei cote parti din preturile prin care aceste companii private din energie isi bat joc de consumatorul roman manipuland ideea unui context international, desi Romania are productie interna de energie si gaze cum alte tari nici nu viseaza, in 2021 bubuind exporturile de gaze si energie ieftina in regiune, in vremea in care in Romania preturile ating recorduri zilnice.
Liberalismul lui Citu se reduce la socialismul subventionarii companiilor private din energie
„Avem deja soluții pentru compensare și voiam să ne asigurăm că clienții casnici și non casnici, adica IMM-urile și persoane fizice, nu vor plăti toată factura în acestă iarnă și aici soluțiile le avem, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă ca să nu trebuiască oamenii să completeze tot felul de formulare. Pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața, pentru că în momentul în care introduci o astfel de măsură distorsionezi piața, motivația de a investi dispare pentru companii și atunci vreau să vedem cum luăm acaestă măsură să fie cât mai puțin invazivă în piață, dar trebuie să recunoaștem că în acest moment există o situație specială care necesită măsuri speciale. Cele 3 ministere vor veni până săptâmâna viitoare cu o soluție de compensare pentru clienții casnici și noncasnici”
a declarat premierul Citu, intr’un monolog de presa.
Adica in traducere libera, companiile private din energie vor beneficia de un ajutor mascat de la bugetul de stat ca facturile umflate din lacomia de profit speculativ sa fie achitate integral din banii prostilor atat prin decontare directa din buzunar cat si decontare indirecta din acelasi buzunar, respectiv taxele pe care le platesc la bugetul de stat, iar in rest va face tot posibilul ca restul de „masuri” sa fie in „interventii cat mai putin invazive” in profiturile acestor companii, ca in rest important este sa nu va inghete mana pe berea la pet si punga de seminte in case.
Opinie personala
Ca un liberal sadea injurat ca pesedist doar pentru ca am constiinta sociala, ma intreb cat dracului o sa mai mearga prosteala asta? Un raspuns am: mult! Un raspuns pe care nu il am este cata vreme o mai dura pana se vor prinde prostii ca defapt tot ce pare aparent facut pentru ei e defapt pentru baietii destepti?! Il stiu si pe ala, dar ma abtin. Si pe final, ultima intrebare ar fi: sunteti ok?
Pai si USR? Nimic? Nu mai sunt si ei prin zona?
Pe mine ma intrebi? Intreaba’i tu, ca tu i’ai votat!
Dar la profiturile RECORD ISTORIC obtinut de toate companiile producatoare de energie si distribuitori, s-a uitat cineva? Profituri de 2-300%? Serios, astia ne cred chiar niste cretini pe toti? Nimeni nu vede monopolurile cu asa zisul consiliul al concurentei care incaseaza sute de mii de euroi de la stat protejand defapt monopolurile de 20 de ani? Dar ANRE care sunt partasi la tot??????? Nu mai tine frate, nu mai merge! Ajunge cu batjocura nu suntem toti niste prosti!!
Ba s-au uitat, tocmai asta este .. să zicem că ai fi Câțu, și ai o foame de bani cât China .. dacă bagi taxe mai mari de orice fel, trebuie să le și colectezi, greu, e de muncă , nu ești în stare.. producătorii de energie clasică sunt ai statului – îi pui pe ăștia să bage mâna în buzunarul cetățeanului , cum poate fraierul să fenteze plata energiei ? Peste tot pe planetă e cam la fel – prin inflație, prin prețul utilităților esențiale, prin taxe suplimentare , trebuie să plătim miliardele de doze de vaccin, carantina, aberațiile propagate de Greta analfabeta , visele tâmpite ale lui Gates, samd … De furat s-a furat mereu, motivul scumpirilor aberante e legat de ce-am enumerat mai sus.. cam atâta ne costă utilizarea feisbucilor în proporție de masă, cine a crezut că e gratis, să-și dea singur două palme ..
Agariciul de ministru de la energie, confirmă ce spuneam mai sus – schemele de compensare facturi energie electrică, vor fi finanțate din profitul hidroelectrica … Restul de profit, de la restul de producători – gen Cernavodă, rămân sursă de finanțare curată pentru Câțu.. plus TVA colectat la sume mult mai mari, plus sporul de inflație in cascadă de la energie, tradus in încasări mai mari la buget … matematică de șmenari de joasă speță, de valutiști din anii 90 .. dreapta, deh .. a tepuit el, Câțu , bănci în usa, cum sa nu tepuiasca niște fraieri..
Corect! Am observat si eu, la nea agaricul de la Energie, Hidroelectrica e raspunsul la tot de parca e a lu’ ma-sa mare, in rest de la furnizori nimic, dar nimic nimicuta, nici de la eoliene, nici de panouri … pai nu alea is viitorul? In rest, da, cam aia e economia salvata de Citu, manevre de valutisti si camatarie din ani ’90 …
Acum citii și niște informații pe net de la unii mai cunoscători decât mine, Câțu încasează suplimentar doar din creșterea pe gaze vreun miliard de euroi , că există o ordonanță de supraimpozitare profit peste un plafon de preț, TVA suplimentar, redevențe mai mari, etc.. bun, bun, doar trebuie plătite dobânzile la împrumuturi, pensiile speciale, serviciile fără număr, etc .. efectul se combate cel mai bine plecând de la cauză, degeaba țipi că factura e mare, dacă nu presezi să dispară nevoia de facturi mărite ..
Pai a zis un baiat olandez parca…. de la 23-24 la termostat 20-21 si gata cu nevoia, ca doar nu era prost sa spuna ca noi consumam gaz in mc si platim in kwh, ca cine a stabilit echivalenta stie el ce face si ca gazul ala a devenit apa chioara si consumi dublu ca sa fierbi un ou!
„Statul va compensa energia electrică cu 18 bani/kWh şi 25% din factura de gaz”
Pai suntem tampiti sau ne facem, ne furam singuri caciula si asta sigur nu e socialism, e jaf la drumul mare din bani publici aka impozitele si darile fizicilor si juridicilor la gramada.
Asa ca fapt divers socialismul e egalitate și solidaritate, colectivism economic, autogestiune, (economie mixtă), dar și social (egalitate in drepturi, egalitate de șanse) și politic (democrație) nu zice nimeni sa luam bani de la stat si sa-i dam la privat. Mai degraba daca privatul nu mai „poate” merita o nationalizare sau in contul subventiei o cedare de actiuni catre stat ca si garantie ca bani sunt folositi corect!!
Socialismul ala era acolo pus in contradictie cu private … adicalea … ori e una, ori e alta, iar in rest cum zici tu, daca nu mai pot sa duca provara profiturilor, atunci ta, e vremea de o nationalizare sa ii scapam pe bietii oameni de necaz!
Stati calmi, Romania e in disolutie. Nimeni si nimic nu va opri dezintegrarea. Analizati la rece tot ce se intampla si veti deduce scopul final. Doar faptul ca se investeste masiv in Ardeal, ca nu se vrea unirea prin infrastructura intre regiunile istorice, toate acestea spun multe. Lasati orice speranta! Fenta cu energia e doar o mica parte a planului. Urmeaza lucruri interesante.
Stimabile, in actualul context nu mi’as pune banii pe nimic, orice scenariu este posibil.
Deh, Romania nemaifiind o tara, scenariile se liciteaza prin alte parti. Deci, da, orice scenariu este posibil. Numai ca noi facem doar parte din decor.