„Declarația de la București” proclamată de Grupul pentru Apărarea Democrației (GAD)

Grupul pentru Apărarea Democrației (GAD), a proclamat în cursul zilei de 15.09.2021 „Declarația de la București” odată cu lansarea volumului „Trecerea la prostocratie”, coordonat de Cornel Nistorescu și Octavian Stireanu, declarație-manifest în care este denunțat atât dezastrul moral al României cât și cel economic, social și democratic impus de actualul regim prin aducerea la putere a incompetenților și impostorilor care promovează manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive.

Declarația de la București

Pentru că nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic și democratic spre care este împinsă țara de către actualul regim,
pentru că tăcerea în aceste vremuri înseamnă complicitate și resemnare față de degradarea continuă a democrației,
pentru că asistăm la confiscarea deciziilor care influențează țara de către o putere a incompetenților și impostorilor,
pentru că nu putem accepta să vedem cum țara, ajunsă, prin eșec electoral și manipulări grosolane, pe mâna unei prostocrații agresive, alunecă într-o fractură istorică și se depărtează de preceptele fondatoare ale civilizației europene,
pentru că în societate s-a produs o răsturnare a valorilor, astfel încât deciziile majore în stat aparțin unor oameni cu calificări precare, ajunși la putere prin abolirea criteriilor și prin acțiunea tot mai expansivă a serviciilor secrete,
pentru că schimbările de care are nevoie țara nu pot veni din senin, ci numai atunci când sunt deșteptate conștiințele cetățenești ale României,
pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri cu vreun repreprezentant al serviciilor
secrete, al oligarhiei ori cleptocrației care susțin actualul regim,
Noi, subsemnații semnatari ai prezentei profesiuni de credință, spunând să nu conteze nimeni, niciodată, pe lașitatea noastră, reuniți în Grupul Jurnalistic de Salvare a Democrației, afirmăm că:

1. În Romania este necesară abolirea imediată a secretomaniei instalate în toate prestațiile președintelui, premierului și șefilor serviciilor secrete, insclusiv ale comisiilor care le supraveghează. Regimul Iohannis a încetat să mai comunice informații către presă și populație, luând decizii în treburile publice cu mentalitate de proprietar privat și angajând țara ca pe o feudă personală în operațiuni pe care este nevoit să le suporte întregul popor.

2. Reclădirea normalității în România presupune cel puțin trei componente esențiale:

-revenirea de la “guvernul meu” la “guvernul țării”,
-revenirea la Constituție, prin reabilitareea prevederilor textuale privind „statul de drept democratic” (nu doar a „statului de drept”), tripartiția puterilor în stat și pluralismul politic;
-revenirea la dezbaterea deschisă, obligatorie, nemăsluită într-o societate democratică, inițierea prezentului grup fiind o contribuție la aceasta.

3.Vom fi în apărarea valorilor tradiționale ale țării și familiei și vom pleda pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.

4.Vom fi susținătorii unor criterii clare și transparente de promovare în funcții publice, în care nivelul studiilor și competența dovedită practic să fie primordiale, obligatorii și bine definite. Prostocrația trebuie abolită. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor funcții să fie subsidiar, consultativ și drastic restrâns la un număr limitat de
funcții, stabilite strict prin lege.

5. În toate demersurile noastre, vom da credit și prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita noțiunea de patriotism și vom înțelege și apăra valorile europene în sensul originar al tratatelor fondatoare la care România este parte.

6. Vom pleda prin comunicate și declarații publice, în toate situațiile în care considerăm că deciziile autorităților, comportamentul, legile și declarațiile prostocrației contravin intereselor naționale și aspirațiilor cetățenilor.

7.Vom pune în slujba interesului public, pe temeiuri de conștiință și de bună credință, sistemul de valori, principiile și criteriile de conduită care ne caracterizează întreaga activitate profesională, civică și publicistică.

8.Vom milita pentru „demilitarizarea” prin lege a societății civile, a conducerilor partidelor politice și a instituțiilor de presă – pentru ca din activitatea acestora să fie eliminată dubla comandă, iar acțiunile lor să beneficieze de o identitate clară în fața cetățenilor.

9. Ne vom poziționa tranșant împotriva oricări decizii de restrîngere a libertăților cetățenești și a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apărarea Democrației este o asociere ad hoc a unor persoane publice care împărtășesc aceleași valori, au aceleași opinii despre situația actuală din țară și gândesc consonant cu privire la sensurile de evoluție a societății românești.

Semnează:

Andrei Marga
Ion Cristoiu
Cornel Nistorescu
Octavian Știreanu
Gheorghe Piperea
Mircea Dinescu
Doru Bușcu
Patrik Andre de Hillerin
Costi Rogozanu
Ion Buduca
Valer Marian
Ion Spânu

Dată la București, astăzi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansării volumui de publicistică „Trecerea la prostocrație”, editată de redacția ziarului Cotidianul. La lansarea au participat oameni pentru care România chiar contează. Trei foști premieri, cinci foști miniștri, oameni de afaceri și din societatea civilă, numeroși ziariști.

declaratia de la bucuresti cornel nistorescu 640x300
Credit foto: cotidianul.ro

6 comentarii la „„Declarația de la București” proclamată de Grupul pentru Apărarea Democrației (GAD)”

    • Am promovat acesta declaratie pe care am primit’o si aici pentru ca dincolo de ce va fi dupa, sunt in asentimentul ei, renuntarea la prostocratie fiind mai necesara ca oricand, mai ales in momentele complicate prin care trece tara asta. Numele care o semneaza ar putea lejer sa faca mult mai mult decat atat daca si’au propus ca aceasta initiativa sa nu ramana doar atat, de amu inainte, om vedea. hi

      Răspunde
  1. Baciule, frumos scris, dar mie mi s-a luat de atatea initiative si declaratii dupa care nu s-a mai ales nimic. Da, ok, bun, frumos, de acord, dar urmarea care e? Grupul asta e grup doar pentru declaratia asta si lansarea unei carti, sau si-au propus ceva concert de aici inainte cum ar fi sa fie activi in societate si cat mai vizibili? Cu tot respectul pentru numele care semneaza declaratia asta publica, daca totul se reduce doar la atat, care este folosul?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura