Locuri de vizitat in Bucuresti: Muzeul CFR

Dorind sa scriu un nou episod al acestui serial, aveam in plan sa vizitez si acest muzeu din Bucuresti inca de anul trecut, dar mereu a aparut altceva. Astazi pentru ca a fost o zi placuta cu ceva soare, am plecat inspre acest muzeu, la care, daca esti din Bucuresti, ajungi cel mai usor cu ajutorul metroului deoarece intrarea in muzeu o faci direct de pe peronul Garii de Nord, locatie care il si gazduieste …

muzeul cfr

Este un muzeu micut si discret, la care odata ce ii treceti pragul o sa fiti in primul rand incantati de faptul ca este cochet si mai ales o sa dati acolo peste oameni dedicati si bucurosi sa va primeasca pentru a face un tur al istoriei CFR, care din pacate astazi este departe de gloria de altadata.

Istoric:

Muzeul CFR din București a fost inaugurat la 10 iunie 1939, sub denumirea Muzeul Ceferiștilor, în cadrul serbărilor „Ceferiadei”, care aniversau 70 de ani de la deschiderea liniei de cale ferată București Filaret-Giurgiu. Locația inițială a fost în parcul și arenele Stadionului Giulești

Ideea înființării unui muzeu al căilor ferate a apărut în 1924. Cu această ocazie, au fost salvate de la dezmembrare mai multe locomotive și vagoane vechi, care staționau prin diferite depouri. Ca o soluție de moment s-a recurs la gararea pe liniile din parcul Stadionului Giulești a întregului material rulant salvat. Toate celelelalte exponate au fost etalate în condiții improvizate, într-o sală de 45 m lungime din cadrul arenelor aceluiași stadion. Aici s-a format nucleul Muzeului Ceferiștilor.

Curând după deschiderea acestui muzeu a izbucnit al Doilea Război Mondial. În timpul bombardamentelor anglo-americane din primăvara anului 1944 a fost atins și stadionul Giulești, inclusiv muzeul, ocazie cu care au fost distruse o mare parte din exponate. Ceea ce mai rămăsese din colecția muzeului distrus, a fost depozitat într-o sală de la parterul Palatului administrativ C.F.R

În primavara anului 1953 a fost înființat Muzeul Tehnic al Căilor Ferate, amenajat în actuala clădire din Calea Griviței 193 B, care se află în imediata apropiere a Gării de Nord din București. În iulie 1968 muzeul a fost închis pentru reamenajare și a fost redeschis cu ocazia sărbătoririi centenarului liniei București Filaret-Giurgiu, în anul 1969.

Din cauza lucrărilor pentru construirea stației de metrou ,,Gara de Nord’, de la începutul anilor 90, în 1991 a fost demolată mica hală ce adăpostea garnitura ,,Călugăreni’’, iar exponatele au fost mutate în celelalte săli ale muzeului sau conservate în depou.

Sursa: wikipedia.org

Asadar din pacate, in urma bombardamentelor aliate din cel de al doilea razboi mondial, multe din exponatele de valoare ale acestui muzeu au fost distruse partial sau total, ce a mai ramas din ele o parte fiind mutate in acest nou sediu mult mai mic care a trecut si el prin numeroase schimbari. Din patrimoniul muzeului fac parte si peste 30 de locomotive, care sunt insa in mai multe depouri din tara, parte din ele putand fii vazute si la Depoul din Petrosani.

Cunoscand toate astea, dupa achitarea taxei de intrare am pasit in prima sala unde am fost intampinati de numeroase exponate ale istoriei CFR, cum ar fi uniforme, echipamente de comunicatie, numeroase documente de concesiune a dezvoltarii cailor ferate in partea de sud a tarii, precum si numeroase machete ale unor celebre vagoane si locomotive …

Vedeta expozitiei fiind biroul original si cateva obiecte personale care i’au apartinut marelui inginer roman, Anghel Saligny, fauritorul podului de la Cernavoda, una dintre cele mai mari realizari ingineresti de acest fel din toate timpurile …

In cea de a doua sala, in care veti intra printr’un mic tunel cu sine, gasiti numeroase exponate care in mare parte tineau de monitorizarea si controlul mersului trenurilor, biroul impegatului de miscare fiind elementul principal …

De aici mergand mai departe, ajungeti la cea de’a treia sala, unde veti descoperii cea mai mare diorama din tara (reprezentare spațiala a unei portiuni de peisaj, in care se expun, in muzee, animale impaiate, manechine etc., In scopul infatisarii unui ecosistem) unde controlate de un calculator, isi fac treaba zeci de trenulete …

Este absolut fabuloasa aceasta diorama, cu ochii copilariei am stat si am privit micul univers pret de mai bine de jumatate de ora, fascinat fiind de aceasta mica lume creata in miniatura cu mare grija la detalii.

Cateva cuvinte de final:

Daca sunteti din Bucuresti, sau in trecere prin Gara de Nord si timpul va permite, in loc sa pierdeti acel timp pe la terase sau bantuind prin gara, nu ratati acest muzeu care nu va ia mai mult de 30 de minute sa il vizitati daca timpul nu va permite mai mult! In ciuda faptului ca este un muzeu mult prea mic pentru cat ar merita istoria CFR, iar numarul de exponate nu include si vizitarea unor locomotive sau garnituri de tren imprastiate prin tara, merita fiecare minut de vizitare, oamenii care il pastoresc fiind dedicati, mandrii de micul lor muzeu si mai ales bucurosi ca le’ati trecut pragul, carora si aceasta cale le multumesc in nume personal pentru amabilitate, mai ales doamnei care se ocupa de bunul mers al dioramei si taxarea biletelor! 

Ca sfat: nu uitati sa luati cu voi camerele foto/video ca aveti ce fotografia/filma! smile

Mai multe imagini va invit sa vedeti in montajul de mai jos:

Informatii utile:

Adresa: Calea Griviței 193B, București 010753 (intrarea de pe peronul Garii de Nord);

Program vizitare: marţi – vineri: 9,00-17,00;

Pret bilet – 4 lei pentru adulti/2 lei pentru copii;

Taxa foto – 13 lei/h

Locatie:

2 comentarii la „Locuri de vizitat in Bucuresti: Muzeul CFR”

  1. Mulțam tovarășe Ice, chiar o să trec când îmi fac un pic de timp.. Știam de el, la fel cum știu de multe alte locuri, dar mereu amanam​ pe ideea că ‘lasa că e timp’.. mai mult apreciază străinii de țară asta ce este de văzut pe aici decât noi cei de ai locului

    Răspunde
  2. Cu multa placere tovarase Cola! Mie imi plac locurile astea si de cand Bucuresti a devenit a doua mea casa, fac tot posibilul sa descopar asemena locuri si mai ales sa le fac cat de multa publicitate pot pentru ca din pacate, multe din ele au o soarta pe care nu o merita! Multi isi duc pe aici pruncii in cacatuile alea de mall’uri, dar nu sunt in stare sa ii duca si in asemenea locuri care ar fi o incantare pentru ei si ar mai si invata ceva!

    Trist … tare trist! Si … ca sa confirm ce spuneai tu, de cate ori ajung prin locurile astea, cei mai multi oameni pe care ii gasesc pe acolo sunt turisti … straini, care se arata foarte bucurosi si incantati de ce vad!

    Ma bucur ca ai de gand sa te duci! Iti recomand sa nu mai amani … o poti face in orice weekend sau cand ai drum prin gara de nord, este foarte fain si la indemana! smile

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura