Locuri de vizitat in Bucuresti: Muzeul National al Aviatiei Romane|Fortele Aeriene Romane

O alta zi cu soare (sa fiu sincer, cam prea mult) si cu chef de plimbare, am luat Bucurestiul din nou la pas ca obiectiv principal stabilindu’mi a fi Muzeul National al Aviatiei Romane, unul dintre putinele locuri din lumea asta unde contributia Romaniei si a temerarilor romani in acest domeniu este recunoscut si apreciat, chiar daca nici aici poate ca suficient si la justa sa valoare.

muzeul aviatiei

Cu astea in gand si planul facut… mi’am atarnat camera foto de gat si m’am dus tinta la metrou de unde am luat trenul catre statia Aurel Vlaicu, urmand ca de acolo fie sa iau tranvaiul 5 o statie (Muzeul Aviatiei) fie sa merg pe jos cei maxim 500m cat sunt pana acolo. Va recomand a doua varianta, pentru ca tranvaiul vine doar din jumatate in jumatate de ora, vreme in care faceti distanta aia dus-intors.

Intr’un final am ajuns si la muzeul pe care l’am gasit foarte usor (vizibil din strada principala) unde dupa ce am achitat taxa de intrare si cea foto (detalii la finalul postarii) am fost condusi inspre cladirea muzeului, urmand ca mai apoi sa vizitam si exponatele din curtea exterioara.

Istoric:

Muzeul s-a deschis în anul 1993, în 5 corturi de campanie pe aerodromul militar de la Otopeni. În anul 1995, Comandamentul Aviaţiei Militare a repartizat muzeului un spaţiu în faţa Aeroportului Internaţional Băneasa. Aici, a funcţionat până în anul 1998. Ulterior, Statul Major al Forţelor Aeriene a repartizat un nou spaţiu de expunere lângă Aeroportul Internaţional Otopeni, inaugurarea a avut loc în ziua de 2 martie 2000.

Din anul 2006, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este amplasat în zona de nord a Bucureştiului, în hangarele care în prima jumătate a secolului al XX-lea se aflau pe latura de sud a aerodromului militar Pipera. Acest aerodrom s-a înfiinţat în 1915 pentru perfecţionarea piloţilor absolvenţi ai Şcolii Militare de Pilotaj de la Cotroceni.

Spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Aviaţiei Române cuprinde două clădiri tip hangar şi o expoziţie în aer liber.

Mai multe detalii gasiti aici.

Ce am gasit/vazut acolo:

Dupa intrarea efectiva in muzeu, o sa dati peste o prima sala destul de mare in care nu lipsesc standurile dedicate pionierilor aviatiei romanesti: Conrad Hass („parintele” rachetelor in trepte) Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coanda, Iustin Capra, primul om care a zburat cu ajutorul unui „rucsac zburator”.

Precum si numeroase alte exponate din perioada postbelica, interbelica si din cele doua razboaie mondiale unde Romania a fost unul din jucatorii activi ai zborului, precum si  o parte a dezvoltarii aviatiei comerciale.

Tot in cadrul acestei expozitii aveti sansa de a vedea niste replici ale unor avioane legendare cum ar fi IAR 80/81, un avion de conceptie 100% romaneasca, care a facut ravagii in cel de al doilea razboi mondial fiind la la fel de performant cat si avioanele germane sau aliate, ce insa nu a avut parte niciodata de o recunoastere pe masura meritului, dupa cel de al doilea razboi mondial, rusii avand grija sa distruga toate exemplarele.

Din aceasta prima sala, am avut placuta surpriza de a trece printr’un hol inspre sala epocii moderne, la care cineva a avut geniala inspiratie de a ii da aerul unui mic colt de oras din perioada interbelica.

De unde ajungeti inspre cea de a doua hala unde sunt expuse numeroase exponate din epoca moderna a aviatiei romane …

Mai multe fotografii cu interiorul muzeului va invit sa vedeti in montajul de mai jos …

Dupa ce am petrecut mai bine de o ora in interiorul muzeului, a urmat vizitarea curtii exterioare unde sunt expuse mai multe aeronave (avioane/elicoptere) scoase din uz, precum si elemente de artilerie anti-aeriana si radar …

Cateva cuvinte de final:

Mi’a facut mare placere sa vizitez acest muzeu mai ales ca m’am bucurat de o liniste deplina, la momentul vizitarii mele fiind aproape pustiu, lucru care mi’a permis sa ma bucur pe indelete de fiecare exponat in parte si sa fac fotografii dupa pofta inimii si asta dupa ce in noaptea muzeelor din cate am inteles, s’au inghesuit pe acolo peste 9.000 de romani pentru a il vizita, desi taxa de intrare este una modica. Mi’a placut cum este amenajat si bogatia exponatelor, ce nu mi’a placut a fost saracia informatiilor oferite sau chiar lipsa acestora de pe unele panouri ale exponatelor, lucru la care mai au mult de munca multe muzee de pe la noi.

Pe final va pot doar recomanda sa vizitati acest muzeu pentru ca merita, bine ar fi sa alegeti pentru asta o zi mai putin calduroasa deoarece sala principala este acoperita cu tabla, iar curtea exterioara destul de maricica, o zi calduroasa putand sa va rapeasca din bucuria vizitarii acestui muzeu.

Adresa: Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2, Bucureşti

Program de vizitare:

marţi – vineri, între orele 09.00 – 16.00
sâmbăta şi duminica între orele 10.00 – 17.00

Tarife:

Adulti:10 lei/taxa foto:20 lei

Mijloace de transport: metrou: Stația Aurel Vlaicu; tramvai 5 – Stația Muzeul Aviaţiei

Tel/Fax: (004) 021-232.04.04; E-mail: [email protected]

Locatie:

2 comentarii la „Locuri de vizitat in Bucuresti: Muzeul National al Aviatiei Romane|Fortele Aeriene Romane”

  1. La naiba Ice, habar n-am avut că există și muzeul ăsta în inima corporatismului românesc .. deși trebe să-mi fac elan să trec pe la ăla CFR mai întâi laugh..

    Răspunde
  2. Yeeeep, chiar in inima corporatismului romanesc, unde odata ajuns cu un metrou full de tinute casual, pentru cateva minute m’am simtit ca unul dintre putinii oameni vii printre roboteii din cubice ce se foiau pe acolo laugh … se afla muzeul asta pe care ti’l recomand a il pune pe agenda ta viitoare.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura