Marturiile magnatului Ioan Niculae, despre cum Romania a ajuns o colonie devalizata de un stat mafiot

Magnatul Ioan Niculae este detinatorul grupului de firme InterAgro, cu afaceri cotate la 1,3 miliarde Euro in 2007, find unul dintre cei mai bogati romani, administrand aproximativ 50.000 hectare de teren agricol, fiind si unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din Romania.

Trecutul lui Ioan Niculae si legaturile cu Securitatea

Conform biografiei publice, Ioan Niculae a studiat la Scoala de ofiteri de militie si securitate de la Baneasa si a fost ofițer de securitate timp de patru ani. A lucrat la Intrepriderea de comert exterior in anii 80 in sectorul export ingrasaminte chimice, intreprindere economica aflata sub acoperirea Directiei de Informatii Externe (DIE). La inceputurile anilor ’90 , a fost partener cu un cetatean turc, cu care, probabil ca ajutat de informatii si fonduri operative, a pus pe picioare o companie de comert cu produse chimice.  In 1995 a infiintat compania Interagro si a achizitionat  pachetul majoritar, de 51% din acțiuni, la rafinaria Astra Romana Ploiesti, iar in 1996 a devenit patronul echipei de fotbal Astra Ploiesti (Astra Giurgiu). Din 1998 si pana in 2007 a facut parte din actionariatul executiv al ASIROM, find implicat intre timp si in afacerile cu fabricile de tigarete, el find considerat a fii cel vinovat de distrugerea industriei de tutun din Romania.

Condamnat la inchisoare in doua dosare de coruptie

La 2 aprilie 2015, Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la doi ani si jumatate de inchisoare in dosarul „Mita la PSD”, pentru finantarea ilegala a campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoana. In 2021 a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul „Interagro” pentru coruptie.

Marturiile magnatului Ioan Niculae

Intr’un interviu obtinut de jurnalistul Liviu Alexa, Ioan Niculae, ca depozitar al multor secrete si participant direct la multe din lucrurile intamplate in ultimi 35 de ani, se dovedeste surprinzator de descis, intr’un moment in care avem in plina desfasuare scandalul securistilor corupti din gruparea Coldea-Dumbrava, de care este indirect legat prin ginerele sau. Ca o recomandare amicala as spune doar sa priviti acest interviu cu rezervele necesare si in acelasi timp fara nicio asteptare dincolo de a avea ocazia sa trageti cu ochiul in burta sistemului de ocupatie al Romaniei, care a fost construit si s’a institutit, cu ajutorul „agenturilor straine”, inca dinainte de 1989 pentru a devaliza uriasele bogatii si resursele Romaniei, sistem ce in timp doar si’a schimbat blana, dar naravul ba! Nu va asteptati sa se intample ceva in urma dezvaluirilor lui Ioan Niculae si nici sa se schimbe ceva, ci doar folositi aceste marturii pentru a va clarifica niste intrebari si eventual a invata ceva despre mecanismele acestui sistem, pentru a va antrena simtul critic si pe viitor sa nu mai fiti la fel de usor pacaliti de cantecul de sirena, mai ales ca ne aflam in pragul unor noi alegeri in sistemul, patronat de „Marele Licurici”, ne va pune tot oamenii lui pe tava, pentru a se conserva si merge mai departe, unii dintre ei find acum doar reactivati in tentativa de a ocupa din nou pozitii cheie, pentru ca tradarea intereselor nationale sa mearga mai departe, in loc sa fie judecati pentru inalta tradare.

Interviul integral

Cei care vor sa citeasca si transcriptul acestui interviu care vine cu niste completari interesante, pot sa faca acest lucru aici.

13 comentarii la „Marturiile magnatului Ioan Niculae, despre cum Romania a ajuns o colonie devalizata de un stat mafiot”

  1. Nu imi este drag personajul, insa doar cei din agricultura stiu ce dezastru a urmat inchiderii combinatelor de ingrasaminte chimice si explozia de preturi care a urmat, Romania devenind din exportator de ingrasaminte, importator net la mana celor care au falimentat industria petro-chimica romaneasca. Mda, am fost si eu surprins de deschiderea de care a dat dovada, asumandu-si inclusiv trecutul securist. Probabil ca nu mai are nimic de pierdut si de aia vorbeste atat de lejer. Mi-a placut si Alexa, in primul rand pentri ca s-a tinut de intrebari si a insistat pentru raspunsuri,cat de clare se poate.

    Răspunde
    • Nici mie nu imi este drag deloc, dar dupa ce a facut numai kkt’uri, se apucase intr’un final si de facut ceva, inclusiv cateva mii de locuri de munca in zonele unde era foamete, nu mai zic de productia de ingrasaminte chimice care acum e pe butuci.

      Răspunde
  2. Niculae este victima razboiului petrecut intre securisti de-a lungul timpului, el find exponentul vechii securitati executat de noua securitate coordonata de Licurici. Ce pateste azi Coldea, e un alt nou ciclu in care Licuriciul schimba garda, astia din pacate find mult mai lacomi si prosti, aia din generatia lui Niculae producand intr-un final si ceva plus valoare dupa haiducia din anii’90. Astia a produs doar minus valoare, tradand tot pentru meschinaria lor. Cam cu asta ne-am ales, iar aia care vin acum vor fii si mai nulitati, ca bine zicea Niculae in interviu, „dupa ce ii duc la specializari pe dincolo si ii spala pe creier, uita care tara e a lor, contand doar aia care le platesc tradarea!”

    Răspunde
    • Despre asta este vorba, si concluzia aia a lui, reala dealtfel, imi aduce aminte vorba aia care zice, ca: „rau cu rau, dar parca mai rau fara rau”! Am fii preferat de departe fara, dar nu la schimb cu ce avem azi.

      Răspunde
  3. Au fost câteva răspunsuri pe care le-a dat la întrebări nepuse de Liviu Alexa.
    Păcat că Alexa nu a percutat.
    Unul dintre răspunsurile nesolicitate este legat de episodului cu examenul pentru poziția de la Berna și ulterioara numire la Bagdad.
    Ar fi fost interesant, măcar pentru reacția pe care ar fi avut-o Niculae, să-l fi intrebat dacă poziția de la Berna era considerată privilegiată fiind în orașul unde funcționează Club de Berne (CdB) și cine a fost numit în locul său.
    Având în vedere că invazia în Kuveit era preconizată de câteva luni, cu binecuvântare US, povestea cu grădina de legume a părinților …. Întrebarea ar fi fost cine si de ce a vrut să-i facă vânt din întreprinderea de comerț exterior unde activa legendat ca civil. hi
    O șansă ratată, ca să-l citez pe autorul interviului, ”ardelean mai tolomac, nu șmecher de București”.
    drinks

    Răspunde
    • Mda, a fost putin neatent acolo si nu a urmarit subiectul ce putea sa fie unul foarte interesant, insa probabil ca find un interviu destul de greu obtinut si avand la dispozitie un anume timp limitat, s’a concentrat mai mult pe acoperirea intrebarilor ce le avea pregatite. Mai e si varianta ca Alexa sa nu fi fost pregatit pentru partea asta si tocmai de aia sa ii fi scapat urmarirea subiectului. Una peste alta, intr’un final, asa, mai „ardelean si tolomac”, s’a descurcat bine. smile

      Răspunde
      • Eu inclin să cred că Alexa nu a fost pregătit.
        Niculae, în pofida unei suferințe neurologice ( simptomatologie evidentă) și-a structurat mesajul pe mai multe paliere, fiecare palier cu adresabilitate precisă. Reflexele mor greu.
        În interviu important nu este ce spune Niculae, important este cât și mai ales despre ce semnalizează că va tace.
        Per ansamblu înterviul acordat este o invitație la negociere, un steag alb ridicat, oferă tăcerea sa contra unor anumite soluții în instanță și carte blanche pentru fata sa. E un semn de disperare și personal mi-a lăsat impresia de resemnare și chiar că este împăcat cu gândul că nu se va negocia, vezi apelul la onoare, într-o lume a celor unde onoarea, în înțelesul comun al cuvântului, este considerată a fi o vulnerabilitate. Fă o căutare în transcript pe cuvântul ”bijuterii” , apoi pe cuvântul ”înțeles” . focus

        Răspunde
        • Este evident ca avem de a face si cu mesaje bine tintite si o tentativa de ridicare a steagului alb, tocmai de aceea am si recomandat ca acest interviu sa fie privit cu rezervele de rigoare si trecut prin sita critica a gandirii fiecaruia. A spus lucruri, iar cine a fost atent le’a putut culege din „strecuratoare” pentru a le pune alaturi de alte piese de puzzle ce intr’un final sa ajunga la tabloul intreg. Recomand spre vizionare in sensul asta, si interviul dat de Dorin Cocos cu putin timp in urma. hi

          Răspunde
          • Am urmarit inca de atunci inteviurile si da, aduc si ele piese importante in completarea aceluiaşi puzzle! hi Intre timp, a mai aparut o completare din acelasi serial …

          • Trecerea serviciilor în ce privește activitatea lor, de la statutul de ”stakeholder”, la ”shareholder” a urmat evoluția societății în integralitatea ei, cum ar spune un mare clasic în viață, ”pe persoană fizică care este”. Maieutică pe pâine!
            Numai noi rămânem de căruță cu multă UE-n gură ca să nu fluierăm a pagubă.

            Dar tovarășe, iată că slab fiind, mai ales în zilele de vineri, mă corupe un anturaj nefericit și locvace, drept care-mi voi clăti gura de UE cu excesiv de multă bere, ceea ce vă doresc și dumneavoastră.

            drinks

          • Cand ai timp/chef, da o geana si la interventia asta a lui Severin, a fost foarte bun omul si extraordinar de deschis, vorbind in „gura mare” cu nume/prenume despre lucruri ce pana mai ieri erau TABU, desi a fost una din vocile care in timp a tot zis lucruri.


            … ceea ce iti doresc si tie! drinks

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura