Mărturiile unor mercenari străini fugiți de pe frontul din Ucraina – VIDEO

În urmă cu câteva săptămâni, scriam aici o cronică dura de pe frontul din Ucraina , experiențele terifiante find bazate pe o relatare și analiză a situației de pe front ce a fost scrisă de expertul militar rus, Boris Rojin. Această relatare a situație a fost ulterior completată de relatările unui echipaj de tanchisti ucraineni, care mărturiseau să mulți soldați ucraineni refuză lupta, apelând la diverse tertipuri prin care încearcă să fugă de măcelul din primele linii ale frontului unde sunt decimați de armata Federației Ruse.

„Pe „linia zero” este groază. Este groază. Este un genocid. Este măcel.”

Astăzi, pentru a avea o imagine din toate taberele, voi completa această serie de mărturisiri terifiante venite din partea unor mercenari străini care au fugit de pe front după 17 luni de război, „contraofensiva ucraineană” find descrisă de ei ca ceva ce s’a transformat „într’un abator”. 

„Sunt oameni morți peste tot. Ruși morți, ucraineni morți… cea mai mare problemă pe care o avem atunci când intrăm în tranșee este să călcăm peste toate cadavrele care sunt deja acolo de la ultimii oameni care au intrat – genul ăsta de lucruri te bântuie cu adevărat.”

Își începe mărturia Rhys Byrne, un tânăr de 28 de ani din Dublin, poreclit „Rambo”, care de’a lungul a 17 luni a luptat pentru o serie de unități din Ucraina, inclusiv pentru brigada 59 din armata teritorială ucraineană, unde a operat o mitralieră grea, potrivit SkyNews.

„Bătălia pentru revendicarea teritoriului a fost îngrozitoare”

„Centrul (logistic) este o sursă de sprijin, stai acolo și te întrebi unde ești? Ai copii? Te gandesti practic la orice pentru a-și lua mintea de la război. Unii Vorbesc in somn. Tipă in noaptea, cand merg la toaletă, „sunteți bine?” Iar băieții se trezesc. Știi, ei nu își dau seama ce fac. S-ar putea (ca multi) să nu fie conștienți de ceea ce fac de fapt acolo, pentru că la centru este liniște, dar in afara lui nu este!”

Ultima picătură și fuga de pe front

„Ni s-a spus că era o linie de tranșee rusești și că sarcina noastră este să intrăm în tranșee, să le curățăm și să le menținem până când vin unitățile auxiliare și apoi ne întoarcem. Unitatea, cu 40 de membri – inclusiv ucraineni, americani și britanici – a fost dusă într-o zonă de pregătire în apropierea de „linia zero” a frontului, fară a avea insa acoperire aeriană, sau drone, iar două tancuri ucrainene s-au retras din poziția noastra. În depărtare, un alt tanc s-a apropiat de noi, iar membrii unității au presupus că era un tanc prieten. Este foarte dificil să faci diferența între vehiculele ucrainene și cele rusești. Dintr-o dată, acesta a tras un proiectil în mijlocul poziției noastre. Cei care am supraviețuit exploziei, ne-am adăpostit în pădure. (…) În mijlocul haosului, salvarea a apărut sub forma unui pick-up ucrainean, care fusese condus în zonă de un soldat în căutarea unui receptor de comunicații prin satelit dispărut. Descoperiți de unitatea lui Byrne, s-au grăbit să urce în mașină și să plece, dar Byrne a spus că au fost văzuți de ruși. Un tanc inamic a început să ne urmărească.Este terifiant când vezi un tanc greu T-72 venind după tine și tu ești într-un pick-up Humvee, țipăm cu toții la sofer, „condu Humvee-ul, condu Humvee-ul”, Devenisem nebuni (de spaimă).”

Prietenul și colegul său, un luptător danez poreclit „Polar”, stătea lângă el în Humvee. Au văzut un obuz rusesc navigând deasupra capetelor lor.

„Nu ar trebui să fim în viață. Adică, am fost mai aproape decât aproape de moarte, a fost mai aproape decât aproape… a fost cu adevărat al naibii.””

În imaginile înregistrate cu camera de corp a irlandezului, se vede cum un membru al unității vorbește la radio și cere ajutor, în timp ce proiectilele tancului lovesc în apropiere.

„Amintirile războiului din Ucraina mă vor bântui”

„Ar trebui să devină o amintire pentru mine. Atât va fi. O amintire pe care voi încerca să o împing, să o împing, să o împing în urmă, pe care sper să o uit. Dar știu că mă va bântui. Se va întoarce .”

La Vilnius, NATO pune cruce intrării Ucrainei într’o „procedura de urgență”

Am căzut de acord pentru eliminarea foii de parcurs în privința aderării Ucrainei la NATO. Astfel, procesul de aderare a Ucrainei să treacă de la un proces în doi paşi la unul într-un singur pas. Și vom adresa invitația de aderare la NATO când toți aliații vor fi de acord și condițiile vor fi întrunite”.

a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Dincolo de îmbrobodirea din prima parte a declarației, ce contează este la finalul ei, respectiv un orizont de timp nelimitat, departe de așteptările lui Zelensky, respectiv un calendar și o dată certă pentru aderare într’o „procedura de urgență”, nemaifind amintită nici măcar promisiunea că acest lucru se va întâmplă după încheierea războiului!

Ar fi absurd și fără precedent, ca Ucraina să nu primească un termen și un calendar clar, pentru aderare la NATO, după încheierea războiului cu Rusia”.

solicita Zelensky, înaintea summitului NATO de la Vilnius.

După summit’ul NATO de la Vilnius, Zelensky s’a arătat nemulțumit că pleacă cu mâna goală

Conform Washington Post, Biden s-a arătat extrem de deranjat din cauza faptului că Zelenski i’a certat pe liderii occidentali pentru că Ucraina nu a primit invitatie să adere la NATO. Potrivit sursei citate, Joe Biden si restul liderilor americani prezenti la intalnire, au fost deranjati si din cauza faptului că Zelenski a cerut arme fără a discuta în prealabil.

„Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război! Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar sunt necesare garanţii adresate Ucrainei spre o aderare la NATO, nu în locul aderării la NATO. Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO. Sunt încrezător că după război Ucraina va fi membră NATO. Vom face tot posibilul în acest sens!”

a afirmat Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde şi postului France24, declaratiile lui nefind deloc bine primite de lideri tarilor NATO, intre care exista tot mai multe tensiuni dupa decizia luata de SUA cu privire la furnizarea catre Ucraina de bombe cu fragmentatie, munitie interzisa de tratatele internationale.

8 comentarii la „Mărturiile unor mercenari străini fugiți de pe frontul din Ucraina – VIDEO”

 1. Wow, ce uimire! Niște Lake flaușați (din Vest) Übermenschen au plecat voioși la vânătoare de Untermenschen (din Est). Parcă am mai văzut un film asemănător, ori chiar mai multe…. Parcă era și unul în care a făcut figurație și Ernest Hemingway…
  Esticii Untermenschen primitiv și inculți au refuzat să se lase impresionați de doctrinele izvorâte din filozofia lui Friedrich Nietzsche și au stricat partida de vânătoare.
  Übermenschen au nevoie de Wunderwaffen.
  Wunderwaffen minunate și opere ale tehnologiei fiind, au o concepție de tip baroc cu influențe ale curentului “shaorma cu de toate”. Fiabilitate și eficacitate scăzută.
  Greu spre imposibil de făcut un safari reușit, în care să vânezi ceva trofee de Untermenschen, în condiții reale de luptă cu un inamic comparabil ca forță militară. Ehe, unde-s iraqienii de altă data?!
  Acum ce să faci dacă actorul mesianic a lansat cu mare efort prermiera contraofensivei, colecția de primăvară-vară, mai băgăm în masina de tocat carne ceva combatanți, citeva procente la ‘big guy’, și ne pregătim pentru continuarea seriei cu lansarea episodului WW III.

  Răspunde
  • Cartile scrise de Sven Hassel mi’au marcat adolescenta, ramand pentru totdeauna cu amintirile acelor marturisiri ale unui om care a supravietuit si a avut puterea sa le scrie! Marturiile pe care le vad azi, sunt imagini in oglinda a ceea ce Haseel a trait si scris in cartile lui, evident ca nu cu acelasi talent si umor negru pe ici pe colo, dar la fel de sangeroase si terifiante! Cine nu a citit ->cartile astea, sa puna mana sa le citeasca, macar acum, Moarte si Viscol find cartea momentului! hi

   Un răpăit metalic, surd, răsuna în liniştea îngheţată.
   Şi zgomotul bocancilor asemenea unor salve.
   Câinii scheunau, bărbaţii plângeau, copiii scânceau,
   iar femeile se înălţau încremenite în ultimele raze ale soarelui.
   Sângele se cristaliza în ger.
   Uita-vom vreodată sângele celor ucişi?
   Asta era războiul.

   „Eu vă conduc spre un viitor minunat”.
   HITLER, Discurs din 3 iunie 1937

   Răspunde
 2. Sa ma scuzati dar mie de astia nu imi pare rau, s-au dus acolo pentru solda si „aventura” crezand ca e ca in filme, dar uite ca n-a fost si Rambo a fugit de pe front mancand pamant inainte sa il aopere! Razboiul e urat, fara discutie ca e urat, dar din cate vad nimeni nu vrea sa il opreasca, ba dimpotriva zi de zi il atata! Nasol pentru propaganda este ca nu mai pot acoperi adevarul si marturiile incep sa apara si din tabara occidentala dupa cum se vede. E un lucru bun, poate asa se trezesc dracului si cretinii care sustin nenorocirea asta inainte sa ajunga si ei carne de tun!

  Răspunde
 3. S-au rahatit pe ei „eroii” occidentului cand si-au dat seama ca razboiul ala e unde trebuie sa moara defapt pana la „ultimul ucrainean”? Rambo pana la interviul asta, se arata foarte curajos si bucuros sa omoare cat mai multi”orci”, acum s-a si scapat in chiloti cand a vazut ca e carne de tun? Dar vai … laugh

  Răspunde
 4. @ice, bunicul patern a făcut primul război. Tata, sublocotenet, al doilea. Bunicul matern al lui Anca ( soția mea), război până la cotul Donului ca subofițer, cu ulterioară deportare în Bărăgan ca dușman al poporului. Bunicul meu de pe partea maternă a fost împușcat pe o stradă din Bălți, subofiter, asigura în cadrul trupele de jandarmi spatele liniei de evacuare a populației care s-a refugiat in Regat, din Basarabia, în urma notei ultimative. A fost împușcat înainte de expirarea termenului fixat pentru retragerea trupelor de către un personaj ce se strămuta in sens invers din regat în Basarabia.
  Lista celor din familie și a carnagiilor în care au fost parte e cu mult mai mare. Oglindește istoria balcanică. Este comună in colțul ăsta de lume.
  L-am citit pe Hassel . Totuși simt mai aproape istoria familiei mele.

  Ce mă tulbură și-mi surpă increderea în semeni este ușurința cu care s-au putut găsi niște nemernici care contracost să vină la o vînătoare de oameni. Și ca nemernicia să le fie deplină, se plâng în fata camerei de filmat că cei pe care ei vroiau să-i ucidă, nu doar că nu se lasă uciși, au tupeul să-i ucidă, pe ei , vânătorii de oameni, ceată și strânsură de pripas.

  Răspunde
  • Despre istoria familiei mele, am scris pe aici, candva o sa reiau povestirile,recomandarea mea spre acele carti find insa accesibiila oricui si merita citite!smile

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura