Muzeul Mineritului din Petrosani

Satul de ignoranta autoritatilor locale, in speta Primaria Petrosani, care este si custodele acestui muzeu si care nu il promoveaza nici macar printr-o tabla la intrarea in oras, m-am decis sa iau aparatul de fotografiat si sa fac o vizita la acest muzeu, care in ciuda aparentelor, nu este deloc unul foarte mic, are foarte multe exponate, care sunt reprezentative ptr zona.
Muzeul a fost inaugurat in 1961-1962 ca un omagiu adus muncii minerilor, evocand istoria mineritului si dezvoltarii tehnicii miniere a exploatarii carbunelui.
În prima sala a muzeului sunt expuse imagini din zona Vaii Jiului, precum si icoana Sfintei Varvara, socotita a fi ocrotitoarea minerilor.

Echipament de salvator de la 1900, in spate in partea dreapta se poate observa compresorul care avea proportii gigant …

Carucior de transportat carbunele de prin 1800 …

Instalatie de aerisire …

Tot aici in Valea Jiului au fost gasite numeroase vestigii fosile ale erei primordiale …


Carbune fosil … in stare de transformare, nu e bine sa iti bagi nasul in cutia aia ptr ca inca emana azot in urma transformarii care se petrece chiar si in acest moment …

Structura de exploatare a unei mine de suprafata …

In sala a doua sunt prezentate vechi unelte de lucru, ca de exemplu: fistau, tiu (tarnacop), stufar (pentru insemnarea lucrarilor miniere), amnare (brichete de aprins capsele), ventilator manual, aparat de salvare cu burduf, lopeti, sape, securi,opaite, lampi de mina etc.
De asemenea sunt expuse o serie de esantioane fosiliere si fotografii de epoca „Gura de mina” si exponate referitoare la concesiionarea perimetrelor miniere, salarizarea la finele secolului al XIX-lea, acestea redând starea materiala a celor ce roboteau în bezna sub pamânt.
Exponatele din perioada interbelica (1918-1944) prezentate cuprind utilaje actionate la început cu abur, aer comprimat, iar apoi cu energie electrica si totodata: ciocane de abataj, perforatoare, sondeze, haveze, fierastraie, pompe submersibile, etc.















Tot in sala a doua se afla si o parte din istoria zonei si participarea acesteia la intregirea neamului atestat print-un grupaj de documente si materiale prezentate în salile 4 – 5 infatiseaza contributia activa a locuitorilor din Valea Jiului la faurirea statului unitar român (1 Decembrie 1918) si solidaritatea minerilor cu actiunile greviste din tara 1919-1920.





În sala nr. 7 sunt expuse importante materiale illustrative si machete ce evoca dezvoltarea tehnicii miniere din Valea Jiului în perioadele 1944 – 1945 , 1965 – 1968, 1968 – 1977, 1977 -1989, perforatoare de mare performanta, masini de extractie multicablu complet mecanizate, complexe mecanizate, etc., ce au usurat foarte mult munca în subteran si au marit productia de carbune, precum si alte echipamente folosite de’a lungul anilor de catre salvatorii mineri.











Tot aici puteti sa vedeti si numeroase echipamente de protectie folosite in minerit si nu numai …






Si un tablou ceva mai trist … o reprezentare a minelor care au fost deja inchise …

Afara in curte, se mai afla cateva exponate, multe insa fiind in curs de conservare …


Acest muzeu, este unul care trebuie vazut daca aveti drum in zona.
De grija lui se ocupa administratorul, d-l Puiu, un om deosebit, care de cand a preluat adminstrarea acestui muzeu, se ocupa trup si suflet de el si se vad imbunatatiri majore.
Bucuria cea mai mare a mea, este ca am gasit in el, un aliat, care ma va ajuta sa scriem istoria acestei zone, avand pe mana documente rare, din timpul ocupatiei austro ungare, si nu numai. Are si cunostinte, si foarte multe fotografii, impreuna cu el, vom pregatii un blog in care vom scrie si documenta istoria acestei zone, ptr a o face cunoscuta.
Pana atunci, vizitati acest muzeu al mineritului, programul:
Iarna: marti – duminica, orele 9 – 16
Vara: marti – duminica, orele 10 – 17
(În ziua de luni este închis pentru vizitatori.)
Pretul unui bilet este de’a dreptul modic, 3 lei ptr adulti, si 1,5 lei ptr copii.

P.S. Imi cer scuze ptr calitatea unor poze, dar am uitat aparatul setat pe ISO64, o valoarea prea mica ptr a fi folosita in paralel cu blitz-ul sad

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura