M’am saturat de mediocritate. Imi e chiar sila de ea, da asa sila ca da pe afara.
Am citit zilele astea de toate, in mare parte mizerii, peste mizerii. Ma apucasem sa scriu o postare inca de aseara … am mai pilit la ea de dimineata, acum doar ma uit cat de misto ii sade in cosul de gunoi. A ajuns acolo pentru ca parca era si ea plina de mizerii.
Asa ca, mai bine cititi asta …
Cei tineri, cei frumoși, cei elite
Într-o lume dominată de ipocrizia în care s-a transformat demersul inițial al corectitudinii politice, e de mirare că intoleranța cu picioare scurte stă la masă cu mințile cele mai luminate ale națiunilor.
Nu voi vorbi despre “pumnul în gura celor care nu ne plac”, așa cum ar putea fi numit Facebook după ultimele luni de experimente cu aromă de cenzură, căci atitudinea de Torquemada în numele unor adevăruri unilaterale a început să devină din ce în ce mai vizibilă în manifestațiile de stradă și, mai ales, în odele de îmbărbătare (dacă nu cumva termenul “îmbărbătare” e jignitor în această lume în care, brusc, avem mai multe genuri decât ne permite ADN-ul) ce însoțesc aceste manifestații.
Începe să conteze din ce în ce mai puțin ce vor oamenii care ies în stradă. Contează din ce în ce mai puțin dacă oamenii care ies chiar au nemulțumiri legate de niște abstracțiuni, cum ar fi Justiția ori anticorupția, sau dacă sunt nemulțumiți de modificările aduse Codului Fiscal sau, pur și simplu, vor alt partid la guvernare. Începe să conteze, în ochii unora dintre comentatori și în cei ai unora dintre participanți, că se formează un om nou, superior tuturor celorlalți trăitori pe pământ, dar mai ales superior celor care au alte opinii decât cele oficiale ale străzii.
Din ce în ce mai des în ultimele zile s-a auzit un cor al lăudătorilor care au încercat să compenseze faptul că manifestația de pe 20 ianuarie nu a ajuns la sutele de mii de participanți ai manifestației-record din 2017. Iar compensarea s-a făcut prin ridicarea participanților la rangul de ființe superioare. Un ziarist, nu neapărat dintre cei înzestrați cu un bagaj superficial de cuvinte, a afirmat în mod repetat că în stradă sunt cei mai buni dintre noi, tineri antreprenori, avocați, oameni cu profesii liberale, ziariști. Cam atât. Conform universului său limitat, în care orizontul ți se prăbușește-n cap imediat ce-ai deschis ușa ca să ieși din bula proprie, doar aceștia sunt oamenii care au cu adevărat conștiință civică. Nu contează că nu au mai fost jumătate de milion în toată țara. Important e că a fost spuma spumelor, cei mai buni dintre cei mai buni, crema.
Deja, după cum ziceam, nu mai este despre cine suntem și ce vrem, ci despre cine suntem. Sau, mai degrabă, despre cine ne închipuim că suntem. Pe măsură ce minoritatea care nu se poate impune la vot – dar ține morțiș să se impună în stradă, pe bază de zgomot și strigăt – devine și mai minoritate, ea începe să se considere mai importantă și mai îndreptățită să le decidă celorlalți viitorul. Iar această autosuficiență purificatoare ar trebui să sperie orice om care încă mai are în bagaj fărâme, măcar, de democrație. Toate marile nenorociri ale ultimelor secole au pornit de la grupuri de oameni care, în inferioritate numerică fiind, și-au proclamat superioritatea cu multă impertinență, pentru a-și impune viziunile deformate asupra lumii, iar mai apoi cu forța, folosindu-se de teamă și teroare.
Să nu uităm prima parte a secolului XX, în care oameni care denunțau nedreptatea, inegalitatea și injustiția au început mai întâi să se îmbrace la fel, în cămăși negre, brune sau verzi, să meargă în același pas, să strige aceleași lucruri, să cânte aceleași lucruri, să tragă, mai târziu, în același timp. Când s-au trezit din visul superiorității rasiale, în urma lor zăceau milioane de morți, continente pline de ruine și generații sacrificate de pomană.
Să nu uităm prima și a doua parte a secolului XX, în care oameni care s-au aliniat sub un singur steag, de un roșu înflăcărat, și care voiau să dispară corupții, hoții și inegalitatea au început să se considere vizionari, unici și intangibili. Nu s-au trezit, unii, nici azi, deși în urma lor au rămas milioane de morți, continente distruse, economii puse la pământ, noi și noi generații sacrificate inutil.
Dacă e păcat că nu citim chestiile pe care le combatem, e și mai păcat că nu acordăm atenția necesară detaliilor istoriei. Am fi putut învăța că și Revoluția franceză, de la care multe s-au schimbat în bine, a avut părțile ei inutil sângeroase. Pornită de oameni frumoși și liberi, Revoluția franceză a dat naștere Terorii și râurilor de sânge în care au fost înecați dușmanii Revoluției. Salvarea a adus-o Directoratul, deschizând încet-încet drumul criminalului în masă care a fost, în numele libertății, al egalității și al fraternității, Napoleon Bonaparte.
Dar suntem prea grăbiți și convinși de adevărurile noastre 2.0 pentru a mai da atenție acestor detalii, pentru a mai încerca să ne amintim sau să învățăm că fiecare mesianism de masă s-a sfârșit în maree de sânge.
Drumul pe care se pornește zilele astea, în care puțini, dar frumoși și elite îi pun la zid și trag din toate pozițiile mediatice în cei mulți și foarte proști după standardele străzii, este drumul care, de la un punct încolo, nu va mai avea întoarcere, un drum ce duce într-o fundătură insalubră și letală.
Chirăim din toți bojocii că vrem autostrăzi, dar nu ezităm să ne lăsăm legați la ochi și, gâdilați în orgoliu, să ne lăsăm mânați pe o cărare la capătul căreia nimeni nu a ajuns acoperit de glorie, ci doar plin de sânge pe mâini.
Când mai vreți să vă ridicați singuri în slăvi descriindu-vă drept elitele, unicele elite, amintiți-vă că tocmai s-au împlinit 77 de ani de când alte elite autoproclamate – pornite și ele din stradă și alcătuite din ce avea românismul mai tânăr, mai pur, mai frumos și mai intelectual – au omorât zeci de oameni în pădurea de la Jilava și la abator, pentru vina de a nu fi elită. Atât.
de Patrick André de Hillerin, catavencii.ro
P.S. Ca toata lumea zilele astea e iara mare fan Simona Halep pana pierde primul meci, v’am spus?
Prefer etilismul elitismului (închipuit).. din beție te mai trezești .. pe de altă parte, dacă doar contemplăm similitudinile istorice, mai devreme sau mai târziu, o belim .. că beneficiul netului universal este accesul neîngrădit la pornache nu e o tragedie .. când net-ul devine instrument de manipulare și propagandă folosindu-se de numărul imens de proști de pe planetă, avem o problemă .. sistemele se auto reglează in general – cum dispar mulți proști repede ? prin vreo catastrofă gen război declanșată cu susținerea proștilor, evident .. aștept cu spaimă și convingere să se întâmple.
La dracu tovarase Cola … iara imi iei si ultima speranta?
Ce articol lung plin de observatii, invataminte si reamintiri ale unor vremuri, nu cred ca l-au citit multi pana la capat , oricum lumea nu a invatat niciodata nimic din istorie si principala calitate a oamenilor este ca intodeauna cei de azi se cred mai destepti decat aia de acum 100 de ani si nu vor mai face aceleasi greseli chiar daca actiunile lor merg in aceiasi directie ca si atunci, fanatism religios, doctrine nationaliste, acumulare exagerata de avutii si saracirea altora, in final conflicte si razboaie, asta e intodeauna marele final sau ca reactie a actiunilor nostre de-a lungul ultimilor decenii, cataclisme naturale, apoi iar o luam de la capat, juram sa nu mai gresim, apoi uitam si devenim mai destepti decat parinti si bunici nostri care au luptat pentru diverse cauze, independenta, unitate, egalitate… aiurea, manipulare si atat, atunci si acum! Cine are timp sa citeasca…doar elitele?!
Vasile … eu ce dracu sa mai zic?! Nu pretind ca scriu mare lucru, dar macar ma straduiesc. Din pacate, cati crezi ca citesc?! Asa si omul asta, a scris un articol genial pe care am zis ca il citez aici in loc de aberatiile ce le scrisem eu … dar vorba ta, cati crezi ca au citit ceva din articolul asta si mai ales cati au inteles ceva?! E trist ma frate … d’aia nici nu m’ai ai parte de vreo discutie … si te minunezi cand gasesti pe cineva cu care sa porti una.
Din pacate…
Cat despre asasinatele de la Jilava si abator, e bine ca lumea sa-si aminteasca si sa vada cum istoria s-a repetat in decembrie ’89 si cum generatia de azi a uitat si priveste cu admiratie dicursul unui om considerat de unii un erou, iar daca mai citim si comentariile din subsolul clipului, vedem ca in astia aproape 30 de ani de democratie ne-am intors de unde am plecat ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
Mo, da Patrick asta e comunist de-al tau, cel putin la nivel declarativ…
Pai si etichetarea asta e ceva neaparat rau, sau preferi in continuare neo-nazistii moderni cu al lor vechi dicton „Die Rote Pest“?
Ciuma a fost neagra si e o boala teribila, da ar putea fi asociata cu nazismul, la fel de teribil, cat despre cliseul asta vizavi de comunism… adica e mai uman sa fii un capitalist ce pune copii la munca sa faca oua Kinder sau tricouri si pantofi pentru un dolar pe zi?!
Strict referitor la intrebarea ta: nu stiu ce sa zic tovarase, ca in ziua de azi judecata cu dubla masura se pare ca e calea pe care toti o imbratiseaza. Si ca ai adus vorba de nazisti, amu, sincer, ce imi e „arbach macht frei” intr’un lagar unde erau hraniti sclavi la limita supravietuirii, ce imi e intr’o fabrica capitalista din care multi traiesc la fel? Diferentele sunt de nuanta … zic eu, daca nu judecam cu dubla masura.
Goebbels pe vremuri folosea in discursurile sale expresia Ciuma Rosie, apoi solicita arestarea in masa, nu pot sa nu observa astazi o oarece asemanare intre #rezist, Ciuma Rosie si apoi „DNA sa vina sa va ia!”
Pe vremuri Chiar si Vadim a folosit expresia „Ciuma Rosie” in titlul unui articol, ca mai apoi sa fie catalogat „nazist” si „extremist”, a avut si un dosar penal pentru folosirea acestui slogan de origine nazista, legile fiind si azi in vigoare vizavi de expresiile de origine nazista
Mda, dar ce stiim noi astia hodorogi, am citit carti vechi, stam prost cu socializarea pe FB si nu suntem de nici o culoare in trend…. auzi „comunist de-al tau” „ce naste din pisica soareci mananca!”
Tov. Vasile, ce ziceam eu mai sus …
„Die Rote Pest“ – Sig Hail!
Banuiam eu ca cineva, mai nesocializat pe feisbuc, tot o sa se prinda!