O sa fiu concis. Doar v-am promis ca vom vorbi de o posibila criza economica la orizontul 2019-2020 bazata pe date concrete si nu doar zvonuri si mai ales manipularii grosiere care au doar darul de a starni panica, asadar sa incepem pe intelesul tuturor.
Asa arata yieldul bondurilor de trezorerie americane intr-un trecut de cosmar recent:
Evolutia istorica arata asa:
Cu albastru sunt marile crize din 1980 incoace..tantana!
Acest Yield Curve este diferenta intre dobanda bondurilor de trezorerie SUA pe termen scurt, adica maxim 2 ani, si termen lung, adica maxim 10 ani, si are azi valoarea de …0.12! Fapt care, pentru prima data din 2007, a cauzat azi scaderei pe bursele americane.
Dar ce inseamna defapt aceste grafice si ce intelegem din ele si cum functioneaza acest mecanism? Ei bine, investitorii la bursa, nu numai in SUA, cauta securitate. Si atunci vand tot: actiuni, contracte futures, aur, samd si investesc in bonduri de trezorerie pe termen lung. Masiv. Trilioane de dolari. Acest fapt urca pretul bondurilor si scade dobanda la aceste bonduri pana aproape sau la egalitate cu bondurile la 2 ani…de aici scaderea acelui yield. Acest fenomen se numeste inversiune si, istoric vorbind, ori de cate ori yield-ul a ajuns zero sau sub zero, am avut recesiune economica in SUA, cu efecte globale tot mai mari din 1981 incoace.
Acest indicator este foarte precis. Din 1955 incoace inversiunea yield-ului a precedat TOATE recesiunile economice din SUA.
Asta nu inseamna ca vom intra de maine in recesiune, dar semnele sunt acolo. Economia SUA inca creste, dar economia Chinei a incetinit vizibil, ca sa nu mai vorbim de economia Japoniei sau de cea a Germaniei, care in ultima vreme sunt intr-o scadere vizibila. In plus, preturile materiilor prime, in special petrolul, au cunoscut o scadere vizibila, semn al decelerarii cresterii economice. Mai pe sleau, preturile scad pentru ca nu exista ata de multa cerere si producatorii de resurse extractiva se bat pe mentinerea cotei si prezervarea unei mic profit. Lipsa unei cereri robuste arata o decelerare a economiei mondiale, recte China.
Ca si elemente suplimentare, adaugam aici criza din Franta, venita pe fondul micsorarii puterii de cumparare a cetatenilor francezi – si nu numai a lor – ,conflictul dintre UE si diversi membri pe diverse teme, criza politica majora pe care o traverseaza Marea Britanie – guvernul Theresei May se clatina si poate oricand sa fie demis din cauza Brexitului, revitalizarea conflictului dintre Rusia si Ucraina si iesirea Qatarului din OPEC …ne putem gandi ca o noua criza vine si din pacate nimeni nu pare a fi pregatit pentru ce urmeaza!
In ce ne priveste, cresterea economica din ultimi ani si anuntata demarare a unui amplu program de investitii in agricultura, infrastructura si alte ramuri economice importante, bazat pe ce producem intern, s-ar putea sa fie centura noastra de siguranta pentru perioada urmatoare deoarece ne-ar asigura atat cererea cat si consumul in plan intern.
Pareri?
Detest tona de grafice gen bursa, pe care , functie de lumina ambientala, le poti interpreta oricum .. de exemplu , la lumina roz, unii se pot excita de la denivelarile din curbele alea, la lumina gri, altii se pot deprima profund .. cam cu grafice similare, ne explicau unii acum un an , ca se va duce pretul petrolului la 150 usd barilul .. banuiesc ca au avut lumina ambientala de la lampa cu gaz a bunicii .. e logic ca exista miscari spre bonduri cand cryptomonedele se misca cum se misca .. daca randamentul la bonduri e mic, e mult cash pe piata .. de ce e mult cash pe piata ? cum discutam tot pe aci intr-un thread anterior, fiindca nu s-a terminat cerneala de tiparit banii .. problema nu e nici ca se tiparesc, trebuie gasite mijloacele de crescut foamea de bani .. mai prabusim un pic bitcoinul, mai bagam o generatie de papusi gonflabile dotate si cu ceva AI – nu pentru ‘inteligenta’, ca nimeni n-are nevoie de asa ceva, ci pentru realism si sex appeal , mai schimbam masinile pe gaz cu alea electrice, mai un iphone de 3000 usd cu 7 miliarde de pixeli pe cm patrat , mai niste armament scump ca draku, si gata si cu cash-ul .. vine criza, pleaca criza, la ciordeala este miza – proverb romano-chinez, aproximativ ..
Analize, grafice… sa zicem, criza oricum vine, e ca’n vorba aia, dupa deal vine o vale si cand va veni de data asta o sa fie groasa de tot, bine noi oricum suntem pe kkt permanent, ca si tara, acum exista o aparenta prosperitate, s-a mai vazut , naspa e ca lumea, poporul nu invata nimic si o ard permanent dilaila maxim, e misto sa-ti traiesti fiecare zi ca si cand e ultima… da’ pana cand?!
Statistici interesante sunt alea cu cati bani economisim lunar, cica austrieci sunt cei mai chibzuiti!