Azi lectia de coruptie de la Deutsche Bank…asta apropo de „coruptia inexistenta” din UE!

Acum cateva zile am scris si de coruptia din UE… azi haideti sa luati lumina din nou!

 Din nou Deutche Bank! Ei bine, da. Imaginea corectitudinii germane e sifonata rau de tot. Politia germana, asistata de procurori anti mafia si de inspectori de la Fiscul german, a perchizitionat acum cateva zile birourile membrilor boardului Deutsche Bank, cautand dovezi in cadrul unei anchete declansata de procurorii germani inca din 2016, odata cu scandalul Panama Papers; acuzatiile sunt foarte grave, evaziune fiscala si complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si alte acte financiare frauduloase. Se suspecteaza inclusiv ca bani din activitati criminale au fost „albiti” cu ajutorul unor companii fantoma situate in  paradisuri fiscale, DB infiintand peste 400 asemenea companii pentru clientii sai.

Am scris despre chestiile astea in trecut. Sincer, nu ma mira. Reputatia Deutsche Bank, in particular, si a bancilor europene, in special, este deosebit de proasta in acest moment, mai ales datorita scandalului imens Danske Bank si a practicii spalarii banilor. Asa ca noul scandal nu face decat sa intareasca perceptia negativa a publicului larg, si, mai ales, sentimentul ca multi bancheri si finantisti trebuiau acum inca sa fie in inchisoare pentru faptele comise inainte de criza din 2007-2009.

Beleaua e cu atat mai mare cu cat in septembrie Autoritatea Financiara Germana numise un supraveghetor la Deutsche Bank tocmai pentru a ajuta banca sa intareasca disciplina legala si financiara, in special datorita repetatelor anchete penale si scandaluri din 2015, 2016 si 2017 in care DB a fost implicata. Or ceea ce s-a intamplat arata ca acest supraveghetor si-a facut temele si a gasit din nou incalcari ale legii…cu Fiscul nu prea te joci!

Dar in ce belele a mai intrat pana acum DB? Iata doar cateva:

  1. 630 milioane de USD amenda in SUA si UK pentru spalare de bani proveniti din Rusia!
  2. 2,5 miliarde USD amenda in aceleasi tari pentru fraude masive comise in privinta manipularii ratei Libor, fraude comise si cu ajutorul altor banci, printre care UBS, 1,5 miliarde usd amenda, si BarcLays, scandal izbucnit in 2015. 
  3. 258 milione de USD amenda in SUA pentru incalcarea sanctiunilor economice vizand Iran, Libia, Sudan si Siria, DB a inlesnit tranzactii ilegale de 11 miliarde de usd intre 1996 si 2015.
  4. 7,2 miliarde de USD despagubiri platite catre Guvernul SUA si investitorilor in 2017 pentru vinderea de produse financiare toxice – instrumente financiare securitizate si derivate financiare- in perioada 2005-2007, produse prezentate ca sigure si cu rata AAA, cea mai inalta si sigura rata de investitii.

Vazand trecutul recent si prezentul acestei institutii financiare, stau si ma intreb sincer cate institutii mari din sistemul bancar european sunt in aceeasi situatie?!

Si cred personal ca sunt destule si ca abia acum vine un val tzapan care va scoate multa murdarie la suprafata!

Dar, mai important, politic vorbind, cu ce tupeu politicienii si birocratii care conduc destinele UE  ce tzupah – cuvant neintamplator! – vin sa ne calce pe noi est europenii in picioare si sa ne ceara tot felul de aberatii cand la ei coruptia e cat casa!?!

Fratilor, voi continua tot asa, e timpul sa ne ridicam din genunchi , ca aia din Vest nu sunt mai cu stea in frunte, ba dimpotriva!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura