Pornind de la postul lui Robintel, in care este de parere ca uneori lipsa de funcționalitate a unui dispozitiv este strict din vina producătorului, eu nu pot decat sa il contrazic argumentand ca … si in cazul dat … se aplica perfect teoria conforma careia:
Nu este prost ala care cere ci ala care da!
Asa cum citeam candva prin nu mai stiu ce studii referitoare la piata alimentara a zilelor noastre, cei mai mari dusmani ai celor ce produc mizeriile fara gust din ziua de astazi, suntem noi, cei care, avem inca posibilitatea comparatiei, cunoscand gustul pe care il avea o rosie de gradina, carnea de porc afumata de bunica in pod, sau cel al gainii crescute in curte. Tot la fel este si in cazul produselor de ceia ce purtau odata numele generic de „produse de folosinta indelungata” in care un nume recunoscut in domeniu iti asigura pe langa garantia calitatii si garantia ca iti ofera un produs ce inglobeaza in el ultimele gaselnite ale tehnici moderne. Acele vremuri au apus si se merge pe principiul:
Nimic nu se pierde, totul se transforma!
Un concept ce la baze nu are nimic malefic, fiind prezent in natura si tot ce ne inconjoara, daca nu ar fi fost luat de catre acesti producatori strict ca unul care doar sa le reduca lor pierderile, iar termenul de rebut sa dispara! Candva … un rebut, nu era nimic mai mult decat un produs ce ulterior devenea baza de productie si nu produs rebrenduit si destinat revanzarii, acum insa acest termen a disparut si a devenit o alta gama de produs finit ce bineinteles ca se vinde ascuns sub un nume ce a ramas recunoscut iar de cele mai multe ori la un pret mult mai mare decat ar merita. In modul asta, producatorii au eliminat tot ce inainte insemna pierdere sau investitie, reducand la minim acele pierderi si crescandu’si la maxim profiturile. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara globalizare si restrangerea concurentei directe! Practic in nici un domeniu de productie nu mai exista concurenta reala, pentru ca majoritatea brandurilor apartin aceluiasi producator, diferenta fiind data doar de faptul ca unele impacheteaza frumos rebuturile producatorului in cauza.
In articolul lui Robintel, era vorba despre acel model de aparat foto digital de la Canon, care in teorie cu ajutorul unui development kit ce se presupune a nu fi oficial, reusesti tu acasa sa il transformi in ceia ce producatorii malefici nu au vrut sa ai! Povesti nemuritoare si praf in ochii consumatorilor, nu este decat o alta manevra, pusa la cale de acesti producatori, care lanseaza astfel de gogosi de tufa, tocmai pentru a determina cumparatori sa le cumpere rebuturile ce din cacat s’ar transforma in bici si culmea ar si plesni. Istoria din industia IT este veche in acest sens, cand un producator de placa video de exemplu lansa un rebut iar apoi uimitor, aparea din senin pe internet un mic soft ce fie ii activa pipeurile defecte, dar presupus ascunse, fie ii ridica frecventa de functionare, transformand acel produs in unul superior chipurile, desi niciodata acel produs nu functiona in paramentrii optimi, ca daca ar fi facut’o atunci l’ar fi facut ei producatorii si ti’l vindeau la pretul corespunzator! 😉 Ca uneori ai norocul sa nimeresti unul dintre produsele care functioneaza in proportie mai mare este alta poveste, dar asta nu iti garanteaza ca vreodata vei avea acel produs functional 100% asa cum poate trebuia sa fie!
In concluzie …
Am incercat doar sa dau o replica la postul in cauza pentru ca acolo ma intindeam prea mult … era oricum o problema veche ce imi doream sa o dezbat candva si iaca acum s’a nimerit. Eu unul am renuntat de multa vreme sa tintesc doar dupa numele ce candva era garantia a ceva si am inceput sa privesc numele mai mici, care nu se bazeaza pe numele dobandit ci incearca sa cucereasca piata prin calitatea oferita! Am avut de multe ori supriza ca un brand mic sa ofere cu mult mai mult decat unul mare tocmai din acest motiv! Pentru cei care stiu cate una alta din industia IT, cred ca daca zic Asrock vs Asus in ce privesc placile de baza, spun destul de multe, chiar daca cei din urma la inceputuri erau exact divizia de rebuturi a celor de la Asus, de cand s’au desprins si sunt pe picioarele lor au crescut de la un an la altul, oferind ce era Asus odata sau chiar mai mult, treptat atacand segmente din ce in ce mai inalte. In industia foto/video avem cazul Benq, un nimeni pana acum cativa ani ca azi sa ofere produse din ce in ce mai apreciate si asa mai departe.
Pareri/opinii/discutii pe acest subiect, daca sunt, le astept la comentarii!
Just. După cum spuneam, pe viitor o să încerc și branduri mai mici.
Salut Robi si bine ai revenit pe aici! 😉
Eu inainte de a mai cumpara doar brand, ii iau pe rand pe aia mici sa vad ce imi ofera in banii aia. Daca cumva gasesc ceva ok, nu ma mai uit la ce scrie pe el, cazand astfel in capcana celor acelor producatori ce imi vand rebuturile lor doar pentru mandria ca in loc sa scrie Benq pe aparatul meu, scrie SONY sau Canon sau dracu/lacu. Au muncit mult sa educe cumparatori in acest fel si de multi ani incoace le iasa din ce in ce mai bine. Ca veni vorba de aparate foto digitale, marea majoritate a cumparatorilor stiu doar atat: numele sub care se vinde si cati megapixeli are, lucru perfect aplicabil si in industia auto, unde se lauda toti cu motoare mici din care scot din pamant din piatra seaca sute de caii putere, dar nimeni nu intreaba: la ce cuplu! Aici producatorii mizeza pe faptul ca orice om stie ca un motor mic consuma mai putin si de asemenea ca, daca are si multi caii putere in brif si’au asigurat piata atat a celor care vor motoare mici cat si a celor care vor putere. Problema este ca te arzi rau de tot dupa ce iei o asemena masina, pentru ca nu ai nici una nici alta … motorul ala consumand de iti sar capacele pentru ca incepe sa traga abia la turatii mari unde abia incepe sa castige si cuplu, dar nici putere nu vei avea niciodata, pentru ca in 90% din cazuri nu ai nevoie de putere in turatii mari ci in cele mici (mare parte o folosesti in orase, mai ales la noi.) Dezamagirea este evidenta … mai ales cand ai o masina care consuma cat una cu un motor mult mai mare, dar putere nu ai nici pe sfert desi frumos mai scria asta in brif.
No cam de asta profita toti … iti vand aparate foto cu zeci de mega pixeli si iti pun optica cat are un telefon Imi spui si mie la ce te ajuta acel senzor de lumina, daca lumina care intra prin lentila este cat varful de la ac?! Cu ce te alegi? Cu niste poze al caror zgomot si calitate uneori este sub cea a unui telefon cu camera … desi tu te’ai astepta sa fie mult peste
Manevre comerciale ieftie pentru cei ce se informeaza atent … dar perfect aplicabile pentru cei care prefera lipsa de informare (dupa cum vezi distrugerea educatiei nu este deloc intamplatoare) lasandu’se pe mana celor ce le pot vinde orice ca au facut un renume candva! 😉
Toate cele bune!
Si ca mi’a mai venit acum o chestie …
Ratiunile tale bune au functionat mereu cand ai ales magazinul nostru ca si loc de unde sa iti cumperi una/alta cat ai fost pe aici, ba chiar sa ne recomanzi la prietenii tai … de ce oare?! De ce nu ai cazut in capcana marilor nume in domeniu ce iti puneau in posta pliante frumos colorate, cu aparente preturi mai mici si produse „de calitate”?! Ne’ai ales oare pe noi ca iti eram dragi, sau nu cumva a functionat instinctul tau care iti spunea ca: „ba astia mici mici … dar macar daca e ceva ma rezolva si nu ma plimba, pentru ca asta ar insemna pentru ei moarte garantata fata de aia mari pe care ii doare fix in cur ca un fraier a luat teapa cand altii fac coada la produsele lor?!”
Si iaca cum o banala discutie ajunge in final sa devina una pe langa interesanta si constructiva!
Se pare ca inca in Romania mai are de asteptat pana sa fie aplicata o regula prin care sa ai dreptul de testare pentru cateva zile a unui aparat iar daca nu esti multumit de el sa il poti returna in aceea perioada de gratie de unde l-ai cumparat, urmand sa primesti inapoi suma integrala sau sa iti fie schimbat cu altceva ce sa te multumeasca. Din cate imi amintesc parca era odata vorba de asa ceva si pe la noi, dar din cate citesc aici nu prea s-a aplicat inca.
Ramona