O enigma – care va pricepeti sa ne ajutati?

Mie personal imi place istoria, cu precadere militara, dar ma dau in vant rau si dupa arhitectura trecutului.

Bantuind prin satul copilariei nevestei mele si pozand case am gasit ceva. Sunt aparent niste pietre. Problema este ca sunt cam mari sa fie de rau si nu seaman deloc cu cele din zona. Am cautat pe net dar informatii pauza. Asa se face ca am nevoie de ajutor.

Priviti pozele: este sau nu ce am fotografiat eu o ramasita de drum roman?

De precizat ca pozele sunt facute la intersectia cu drumul national ce duce spre Ramnicu Valcea pe teritoriul comunei Ganeasa Olt, in trecutul roman aceasta fiind zona in care se gasea Limes-ul alutanus , cam la jumatatea distantei intre Eniosesti – castrul roman Acidava – si Dragasani – castrul roman Rusidava.

Drumul roman, care avea rol de legătură cu castrul roman de la Cigmău / castrul roman Germisara, era din categoria drumurilor secundare (în latină viae vicinales); era pavat cu dale poligonale (în latină via silica strata) – sursa Wikipedia.

Zau ca asta este descrierea a ce am fotografiat eu! Cel putin in aparenta…

PS Am pus si doua poze cu drumuri romane cert identificate.


Voi ce ziceti?

12 comentarii la „O enigma – care va pricepeti sa ne ajutati?”

  1. Ce banuiesti tu este plauzibil, zona despre care vorbesti se afla in teritoriul ocupat de romani. Din cate vad in fotografii … pare a fi vorba despre un drum pietruit in genul celor romane, insa nu stiu daca putem avea certitudinea ca nu este totusi din perioada post-romana cand urmasii au invatat aceasta tehnica romana si pietruit destule astfel de drumuri.
    Ar fi interesant de gasit mai multe informatii in acest sens dar din pacate nu stiu unde le’am putea afla.

    Răspunde
  2. Multumim Marian.
    Master ICE daca ai sti cate vestigii romane si post-romane avem in Olt si nimeni nu da doi bani pe ele: Sucidava cetate si oras dac roman si apoi bizantin, castrul de la Enosesti, castrul de la Slaveni, pomenitul limes alutanus, castrele de mars dintre limes alutanus si limes transalutanus, cateva villa rustica si ceea ce ar fi in afara o perla,capitala Daciei Inferior orasul fortificat Romula Malva- care a fost din pacate utilizat drept cariera pentru edificii din Caracal-ruinele podului de langa Dunare al lui Constantin cel Mare, manastirile ortodoxe Brancoveni, Calui samd, bisericile de lemn( poate nu ma credeti, dar judetul Olt are zeci de biserici de lemn din medievalitate), biserici de piatra si caramida din perioada medieval, inclusive in Slatina.
    Ce este ciudat la pietrele mele este ca sunt orientate vest-est, adica exact invers decat limes alutanus, de aia cred ca seamana unui drum roman secundar.

    Răspunde
  3. Nu cred ca localnicii dupa plecarea armatei si administratiei roman in 273-275 au mai realizat astfel de drumuri pana spre epoca moderna si atunci foloseau granit taiat patrulater, dar mici.
    Ori chietreli astea sunt de forma neregulata, potrivite precum un mosaic si mari, nu mici, ca stau pe una si mai are linistit loc unul langa mine

    Răspunde
  4. Asezarea pietrelor din prima fotografie seamana foarte bine cu un drum roman din castrul roman Porolissum, de lîngă satul Moigrad-Porolissum, comuna Mirșid, județul Sălaj. Cel puţin la prima vedere…

    Răspunde
  5. Uite si raspunsul prietenului
    „Mie nu imi pare drumul propriu zis! Pare mai degraba partea de umplutura pentru orice alta cladire! Trebuie vazut si aflat cat are in lungime sectiunea si daca se continua! Oricum avem si arheologi pe aici! emoticon smile Fara sa fiu arheolog cred ca poate fi si altceva decat un drum! Eram accidental pe Via Apia acum cativa ani si acolo pietrele macinate de rotile carelor in timp se miscau cu- escavatorul! Dar pietre si dale nu pietricele! Sub ele se adauga acum nisip si nu erau semne de o preparare anterioara a partii cu dale!”

    Răspunde
  6. Multumim Mariane pentru ajutor si il invitam pe prietenul tau oricand pe aici fiind binevenit la dezbateri. 😉

    Radule … te mai mira ceva cand cele mai importante vestigii din perioada romana care se afla pe aici (din care as enumera doar cele doua Sarmizegetuse) au fost in paragina pana acum cativa ani … abia acum ce s’au apucat sa faca una alta pe la ele … dar nu mare lucru si oricum nici pe departe din cate ar trebui.

    Răspunde
  7. In sustinerea celor spuse de Marian la articolul lui Radu despre posibilul drum roman am sa atasez fotografia unui drum roman facuta de mine la Roma, in cetatea veche. Se poate vedea ca pietrele sunt mari si nu s-au deplasat de loc sub greutatea carelor romane, care au facut canale in piatra.
    null

    Răspunde
  8. Cum drumul respective este traversat la greu de tot felul de vehicule inclusive grele. La vara cred ca ce am foto eu va servi drept fundatie la un asfalt.

    Răspunde
  9. Si ce te mira? Unul dintre primele drumuri cu piatra cubica din tara, care se afla in spatele Garii Petrosani a fost acoperit cu asfalt acum 6 ani …. crezi ca aici ii doare cu ceva?!

    Răspunde
  10. Ce am pozat eu are cam 2m pe 20m si este integrat intr-un drum de tara care va fi asfaltat la vara. Nu am idee pe unde trecea limes alutanus in aceasta zona dar urmele sunt la 6 km de Enosesti Acidava. M-am gandit ca „drumul” meu lega vreo villa rustica de drumul de pe limes – drum cu directa sud-nord – sau , avand in vedere directia sa spre est, sa fi fost un drum care ducea spre castrele limesului transalutanus, aflate in Olt, Arges si Teleorman. Dar astea sunt simple speculatii.
    Sper sa gasesc pe cineva sa ma lamureasca.
    Dsoara Evenuta multumesc de poza, seaman cu ce am pozat eu, dar nu am gasit o margine a drumului. Sper la primavera sa fac poze mai clare.
    La primavera planuiesc o vizita la castrul roman de la Enosesti, daca reusesc sa il gasesc, iar de Paste sper sa gasesc Cumidava, langa Rasnov(aia da Aventura, avand in vedere ca este undeva intr-un camp cam la 2km de satul Vulcan)!!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura