Pandemia pare a isi da obstescul sfarsit ca prime time media, ce va urma

Pe la inceputul lui 2021, scriam articolul asta:

Pronosticand cumva ca treptat pandemia, ca prime time media, se va sfarsi pana pe la jumatatea acestui an, locul ei fiind treptat luat de Green Deal, urmatorul punct pe agenda progresista. La o luna si jumatate de cand scriam acel articol, treptat lucrurile au inceput sa intre pe fagasul pronosticat atunci, singura pagina media care mai tine pandemia in viata fiind cea legata de vaccinuri si vaccinare, care probabil ca va trece si ea odata cu numarul de vaccinari in crestere de la o zi la alta, fapt ce va da la un moment dat iluzia ca lucrurile sunt sub control, iar pandemia a fost stabilizata fix de aceaste vaccinari.

Ce ar trebui sa urmeze dupa trecea pandemiei in planul secund

Firesc ar fi ca in toata lumea sa exista un moment de respiro si sa se faca o analiza la nivel mondial cu privire la costurile uriase ale acestei pandemii si mai ales gestionarea ei, pornind de la OMS si ajungandu’se pana la nivel de decizii luate de guvernele statale. In acest sens, OMS a si inceput deja pregatirile pentru a nu fi surpinsi cu chilotii in vine, in lucru fiind un raport in care sa incerca explicarea punctului de pornire al acestei pandemii si cum s’a ajuns, unde s’a ajuns. Adevarul il stim toti, OMS in loc sa fie organizatia care sa o previna pandemia, a fost unul din motoarele ei, ascunzand si ignorand luni de zile date si infomatii pe care le aveau din China, unde pandemia facea deja ravagii cand OMS inca ne dadea asigurari intregi lumi acest nou virus nu se transmite de la om la om. Raportul OMS pentru care s’a deplasat o echipa de’a lor in China urmeaza sa fie finalizat si publicat undeva prin martie, concluziile lui de pana trecand de la o zi la alta de la posibiltatea scapari acestui virus dint’un laborator si pana la reincalzirea supei de liliac, ba chiar ca virusul nu si’ar fi avut originea in China, ci intr’un „rezervor animal” si transmis printr’o „gazda intermediara”. Una peste alta, probabil ca nimeni nu va fi gasit raspunzator de nimic, concluzia acestui raport fiind una lasata ca in tren, despre care se va mai vorbi o perioada dupa care se va uita odata cu trecerea la urmatoarele puncte de pe agenda.

Green deal, urmatorul punct pe agenda progesista, este confirmat de Bill Gates

Bill Gates, a dat deja semnalul urmatorului punct de pe agenda progresista, anuntand ca urmeaza sa investeasca 2 miliarde de dolari in proiecte si start-up-uri in urmatorii cinci ani „pentru a preveni schimbarile climatice”, relateaza dpa.

„Inovaţiile sunt necesare pentru a preveni un dezastru climatic. Acest lucru nu este imposibil, insă va fi foarte dificil!”

a afirmat Bill Gates in declaratii publicate luni in cotidianul de afaceri german Handelsblatt. Gates a cerut, de asemenea, o crestere de cinci ori a investitiilor guvernamentale in cercetarea energiei curate si a altor inovatii climatice din intreaga lume in urmatorul deceniu, planul sau pentru un „viitor verde” fiind in deplina concordanta cu planul Green Deal discutat acum prin Europa. In noua sa carte, „Cum să eviti un dezastru climatic”, Gates vrea ca emisiile de CO2 sa fie eliminate complet pana in 2050 pentru a se evita pagube economice si de mediu, considerand ca trebuie sa creasca taxele pentru emisiile de CO2, iar din bani colectati sa fie sprijinita productia de energie verde.

Ce va ramane din povestea pandemiei

Probabil ca inca 2-3 luni de trolling cu vaccinarea, sau mai exact pana cand incepe perioada estivala, in care se vor purta discutii intense pe marginea „pasaportului covid”, ce se va transforma intr’un soi de „pasaport de vaccinare” ce va deveni obligatoriu in urmatorii ani. In sensul asta, OMS lucreaza si testeaza ca program pilot acest lucru impreuna cu Estonia, elaborand un soi de „pasaport de vaccinare” digital, ce urmeaza a fi recunoscut la nivel international, desi prin Europa aceasta initiativa se loveste (inca) de o opozitie puternica din partea mai multor state care considera un asemenea „pasaport” ar incalca drepturile omului si ar urma sa deschida o posibila cale inspre discriminare, daca nu vor exista garantii clare ca acest lucru nu se va intampla avand in vedere faptul ca nu toti oamenii au acces la vaccinuri si nici nu toti pot sa faca acele vaccinuri in urma unor boli preexistente care le’ar pune viata in pericol. Va urma o dezbatere internationala la acest nivel, care probabil ca va dura si va amana aceasta decizie pentru viitorul in care aceste vaccinuri vor creste in disponibilitate si vor deveni cumva obligatorii cel putin pentru anumite zone, asa cum sunt acum si cele pentru boli tropicale.

Provocarile urmatoarei perioade

Cu siguranta ca cele mai mari provocari vor fi cele economice la nivel global, care vor duce la numeroase revolte sociale, in acest moment neputandu’se decat estima dezastrul de care nu se va face nimeni responsabil, un dezastru controlat insa, despre care eu vorbeam inca de anul trecut pe vremea asta, numindu’l atunci ca experiementul social al unui razboi asimetric. avertizand ca nimic nu va mai fi la fel dupa coronavirus, desi multi asa sperau, viitorul era deja aici. Lumea de atunci si pana azi, in doar un an de zile, s’a schimbat radical din punct de vedere economic, criza financiara fiind direct influentata de schimbarile radicale din piata muncii, unde o parte seminificativa va urma sa ramana remote, calculele de profitabilitate ale marilor companii fiind destul de clare in aceasta privinta, multi experimentand scaderi importante ale cheltuielilor traduse prin renuntarea la inchirierea imobilelor de birouri, cheltuieli de logistica, mentenanta si asa mai departe. O alta schimbare importanta probabil ca va fi cea a introducerii acelerate a robotizarii si automatizarii in multe domenii, in ultimul an de zile experimentandu’se numeroase programe pilot in acest sens, de la barmani roboti la automate pentru fast-food, lucru ce in cativa ani va fi considerat ceva normal. Aceasta munca remote  si automatizare/robotizare insa va duce la disparitia a tot mai multe locuri de munca, pentru multi devenind o reala provocare sa isi asigure traiul de zi cu zi, lucru ce va duce la necesitatea introducerii venitului minim universal in tot mai multe tari, desi nu este clar inca in ce conditii se va acorda acest venit si cine va beneficia de el, existand numeroase teorii in sensul asta.

Cat de pregatita este Romania in fara noilor provocari

Deloc! Cam asta cred ca este cel mai scurt si cuprinzator raspuns din toate cate exista si de asta cred ca suntem toti constienti deja! Din punct de vedere politic, tara a ajuns pe mana unei „coalitii” cu agende total diferite, pregatirea tarii pentru viitorul in care ne aflam deja, neexistand nici macar ca si punct de subsol! De un an de zile in Romania cu exceptia tunurile date de smecherii sistemului si profitul maxim de pe urma pandemiei, nu s’a facut si nu se face absolut nimic, tara traind exclusiv din imprumuturi tot mai mari in vremea in care multi inca viseaza la caii verzi pe pereti, aia cu banii aia europeni care or sa vina gramada, desi in acest moment, din tot planul ala celebru de redresare si rezilienta, la Bruxelles au ajuns niste franturi de draft, desi termenul maxim de depunere a proiectului este luna mai 2020, pentru ca si Romania sa se aleaga cu ceva din aia 30 de miliarde de euro cat are alocati ca imprumuturi si granturi, bani ce insa sunt conditionati de investitii in digitalizare si proiecte verzi, nicidecum de problema buzilor din fundul curtii, dezastrul falimentarii IMM’uri, accesul populatiei la gaze, curent, infrastructura si alte probleme la fel de nevralgice ca acum 100 de ani. Cu alte cuvinte, in fata unor provocari din mileniul 3, Romania se confrunta cu problemele nerezolvate din mileniul 2, ce sperante oare mai putem avea? Dar poate face Citu vreun miracol!

Opinie personala

Probabil ca fix saracia si lipsurile cu care suntem obisnuiti in tara asta, vor atenua din impactul ala al schimbarilor radicale care va lovi lumea in urmatoarea perioada. Cat de bine sau rau o sa fie, nu cred ca poate nimeni sa spuna in acest moment, eu cu atat mai putin. Una peste alta, macar scapam de pandemie cel putin la nivel de presiune mediatica, iar in rest ramane doar sa fim spectatori la planul care meerge inainte cu urmatorul punct de pe agenda.

Sanatosi sa fim, ca vaccinuri or sa tot fie!

6 comentarii la „Pandemia pare a isi da obstescul sfarsit ca prime time media, ce va urma”

    • Fabulos articol! Imi vine manusa ptr o alta postare ce o aveam in gand si de care poate ca o sa imi fac timp/chef. Multumesc! ok

      Răspunde
  1. Nu pot sa nu observ titlul,
    „Cat de pregatita este Romania in fara noilor provocari”?
    E pregatita blanaaaa! Abia asteapta startul la sparanghel de Germania, rosii de Sicilia si curechi de Bruxelles.
    Guvernul strange bani de la pensionari, elevi si bugetari pen’ca are de platit greaua mostenire lasata de PSD… normal crazy

    Răspunde
    • Era cumva un subtitlu retoric, uitandu’ne in jurul nostru, cred ca toata lumea incepe sa se prinda care e mersul, iar aia care dorm inca, sunt treziti de facturi si bonurile de casa de la supermarket. In rest macar pe noi o treaba ramane constanta: #greauamostenire… #muiePSD amu venind ca nota de plata ptr multi din aia ce topaiau prin diverse piete in vremea in care poate mai bine ar fi incercat sa isi vada de viata lor in care sa ceara doar ce li’se cuvine, decat de agenda altora din care, cu surprindere nemarginita, afla azi ca ei nu fac parte. laugh Da, da … Ghinion!

      P.S. Nu stiu ce sa zic cu sparanghelul si curechiul de Bruxelles ca de la 1 ianuarie, pe la nemti e cam nasoale, dupa scandalul de anul trecut, s’au schimbat conditiile de exploatare a sclavetilor din est, nemtii vazandu’se in trista situatie de a fi nevoiti sa cheltuie cu ei mult mai multi bani, cum ar fi aia ce trebuie platiti la stat si care pana acum ii ocoleau si ei cum puteau, respectiv contracte cu diverse „agentii” ce duceau sclavetii la munca. Aia de muncesc si acum pe acolo, din ianuarie se cam plang de intarzieri fara precedent la bani …o sa cam fie tristutza treaba …respectiv multa munca pentru mai putini sclaveti si bani la fel de putini!

      Răspunde
      • Hai ca-si face efectul vaccinul pana atunci, incrucisat si cu ala rusesc… eu am speranta laugh cu toate ca nu ar trebui, ca altfel gasesc si eu oameni la spicuit si nu-i mai platesc cu 100 de lei pe zi pardon

        Răspunde
        • Greu de crezut ca o sa gasesti oamenii aia, ca la cata’i (prostia) mandria de mare, prefera sa faca foamea pe la altii, decat sa munceasca acasa.
          In rest, ce mai conteaza, pana la urma dupa cum ai vazut nu’i nici un bai vaccin de unu, rapel cu altul, facem cu de toate sa fim siguri, la 8 luni sa fie bine.

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura