Ca orice sarbatoare la romani, prima chestie importanta nu e originea sarbatorii si nici traditiile ei stramosesti, care treptat au fost inlocuite de astea mai moderne, cum ar fi bataliile grele care se dau in aceste zile pe haleala, un ritual grotesc care se repeta an de an, si parca tot mai rau de la un an la altul, un bun exemplu aveti mai jos …
Aia de ii vedeti mirandu’se sau crucindu’se pe margine sunt pierzatorii, care fie nu au fost destul de sprinteni, fie destul de puternici sa prinda cozonacul de aur.
Tot de astia, pe care ii vedeti aici comportandu’se ca niste zombii ai foamei in gat, o sa dati si in seara de inviere pe la biserici, metamorfozati sub forma unor piosi credinciosi care vor duce o noua lupta la linsul de oase, cruci si icoane, ca mai apoi pe dimineata sa treaca la runda a doua: bataia pentru painea si vinul de pasti oferite de biserica.
Pasteti fericiti!
Pai nu la asta se rezuma religia in linii mari?
P.S. am zis religia, nu credinta ca sunt doua chestii diferite.
Daca, credinta e ceva ce tine strict de suflet si hranirea lui spirituala, religia e un amestec ciudat intre dogme si profit.
Cine are capacitatea sa inteleaga diferentele le va intelege, cine nu … sa pasca linistit!
Une e credinte alta e religia, cautati in DEX.
Eu, personal, sper ca mister ICE sa nu se supere, cred in Dumnezeu, nu atat insa in slujitorii bisericii noastre si cu atat mai putin in ceea ce se face in numele lui Dumnezeu si cu cuvantul lui Dumnezeu.
Cat despre religia noastra nationala…ea este, o spun, am spus-o, o voi spune, un compromis intre paganism si noua religie impusa de Constantin cel Mare dupa edictul de la Milano.
Cat despre romani, as zice ca suntem un mare amestec de credinta, superstitii, ritualuri pagane si oportunism, mai ales de sarbatori.
Eu nici nu le-as zice sarbatori, noi ce sarbatorim de fapt? Moartea si martiriul lui Hristos si invierea lui? As zice ca mai degraba perioada de post si zilele de Paste ar trebui sa fie o perioada de reflexie, de traire interioara, chiar de regasire a echilibrului sufletesc si trupesc, nu prilej de imbuibare, batai, injuraturi, spital, dosare penale si dureri de fiere, ficat si cap.
Din pacate, traitul in randuieli si in ordinea fireasca a vietii a apus de vreo 80 de ani incoace la romani.
Tot o ardem filizofic cu traditiile, masa de Pasti samd, dar degeaba, pentru ca nemaitraind dupa ciclul autentic al vietii si al calendarului religios si nemaitriand la tara, in sanul unei comunitati inchegate si solidare care sa respecte un ritm, rituri si roluri societare ancestrale nu mai exista o traire autentica, ci mai mult o extaziere si o repetare mecanica a unor asa zise traditii vazute pe la televizor.
Modernitatea si globalizarea si comunismul au distrus inexorabil civilizatia rurala si spiritualitatea sateasca romaneasca, ici pe colo au mai ramas niste ramasite, scapate prin cine ce stie minune, dar, in curand, vor pieri si ele, din lipsa de interes a tineretului de azi de a isi pastra radacinile.
Religia este dogmatica și este folosita și interpretata de fiecare în felul lui. Cel puțin asta am înțeles eu din istoria religiilor. Eu sunt o credincioasa fără a cunoaște dogmele religiei ortodoxe în care am fost botezata. Practicile religioase le-am cunoscut în măsura în care erau permise înainte de 1990, respectiv aprinderea unei lumânări la biserica, rostirea unei rugăciuni în gând, încheiată fiind cu o cruce făcută cu limba în cerul gurii etc. Cunosc însă o vecina care înainte de ’90 se ascundea în baie atunci când venea preotul cu boboteaza și acum este o „credincioasa” ferventa care nu ratează nici o slujba la biserica și nici un post. Probabil însă și ea și cei menționați în articol se gândesc sa compenseze privațiunile postului. Ea bea la greu ca sa uite cat a suferit fără mâncare și ei se bat pe cumpărături adesea inutile.
Eu sunt genul tolerant … cum cred ca ar fi normal sa fie toti. Din punctul meu de vedere, fiecare om are dreptul de la Dumnezeu sa il descopere (sau nu) asa cum il duce mintea si credinta lui, iar daca simte vreodata nevoia de indrumare pe drumul sau spiritual, are libertatea de a alege singur pe cel care sa il indrume. Restul e can-can.
Pe de alta parte, nimic nu urasc mai mult decat butaforia ipocrita in toate privintele, si religioasa cu atat mai mult. Am vazut din plin asta si prin Athos si in aceste zile si pe aici. Cu toate astea … sunt la fel de tolerant si prefer sa zambesc, atat vreme cat responsabil sunt numai de un singur suflet … ala al meu.
Fiind ateu nu pot sa-mi dau cu presupusul despre concepte religioase dar ceva
ma face sa cred ca daca Isus s-ar intoarce…tup pe cruce!…ca de 2000 de ani
ne antrenam pentru asta.Pe bune si-a pus cineva intrebarea daca Isus si-ar fi
dorit sa-i fie aniversata moartea,an de an?.Asta vroia sa intelegem?.Ne!Intrebare
de ateu timpit.
Acu bre Ice,ma dezamagesti…ia de aci,de la altii mai dezvoltati ca noi.Sa
vezi bataie si rupere ca la Rovine,cind mi-ti l-au ginit razesi pa Pasa
https://www.youtube.com/watch?v=8BXjzDprRdA
Intre arenele in care se sacrificau crestini si mall-urile de azi,omul nu s-a
cam schimbat.
PS:Juri ca esti intrun avion al United Airlines,nu alta!
Draga Razvatree,
Trebuie sa recunosc ca nu exista placere mai mare pentru mine decat sa discut cu cei autodeclaratii ateei despre credinta, mai deloc despre religie si mai ales dogmatica. Imi plac argumentele lor, dar din pacate am intalnit fooarte putini care reusesc sa duca o discutie argumentata din punctul lor de vedere, ateismul in general fiind inteles ca ceva anti si nu ca o alternativa.
In continuare, voi incerca sa argumentez putin cele scrise de tine, din punctul meu de vedere, un punct de vedere al unuia care nu este nici religios practicant si nici adept al dogmelor, ci doar un om ca tine care incearca sa isi gaseasca drumul si poate raspunsurile la intrebarile ce il macina uneori si pe el.
Deci … daca Iisus ar reveni maine in lume, pun ramasag ca ar avea cel putin aceiasi soarta ca acum 2000 si ceva de ani si nu din perspectiva oamenilor de rand ci din cea a celor care l’au batut in cuie si atunci si anume BISERICA, indiferent care ar fi aceasta, pentru ca interesele sunt aceleasi ca si atunci, casa tatalui SAU, acelasi cuib de hoti ca si atunci.
La cea de’a doua ta intrebare: ca un ateeu cum te autodeclari ar fi trebuit sa cunosti putin biblia (ateei sunt in general eruditii ) in care singura sarbatoare poruncita a se tine de catre crestini este … sarbatoarea Pastelor al carui element central nu este moartea lui Iisus, ci simbolistica renasterii noului om din moartea celui vechi supus inca pacatului stramosesc (alungarea din gradina Edenului). Practic, din acel moment s’a scris o noua lege, una a ingaduintei, tolerantei, a iertarii si iubirii fratesti dintre oameni. Daca in legea veche, oameni erau invatati sa respecte legea talionului (ochii pentru ochii, dinte pentru dinte) in cea noua au fost invatati iubirea (iubeste’ti aproapele tau, ca pe tine insuti) si toleranta (daca primesti o palma, intoarce si obrazul celalalt). si in acelasi timp speranta renasterii.
Pe scurt, cam atat iti pot spune eu, un om banal ca tine legat de acest subiect, acceptand alegerea ta si neincercand sa te conving de ceva, poate doar sa te gandesti ca in transee nu exista ateei!
In rest, multam de comentariu, oricand esti binevenit sa comentezi ca si pana acum, oricare ar fi optiunile, opiniile sau alegerile tale.
Draga Ice
Nu sint ateu pentru ca e trendy sau hype,e o alegere personala si asta din
tinerete.Cam de pe vremea cind incercam sa-mi explic universul,sa definesc
infinitul…vremurile cind incercam sa inteleg ceea ce generatii inaintea mea
nu reusise-ra.Povestea omului se contopeste cu credintele si se pare ca acestea
vor exista atit cit va fi si Omul.Daca vrei,si ateismul este o crediinta pentru
ca este o alegere personala,un crez.
Da am citit Biblia si am ramas cu intrebari,dar astea au ramas fara raspuns.In
lungi discutii cu preotii si eruditi am primit doar citate sau lucruri derivate din
ea.Te asigur ca e o discutie interesanta intre un arab,doi preoti,un rabi citiva
hypsteri si un ateu,adica moa,atunci cind subiectul e religia.Din pacate pe mine
nu ma intereseaza doar Biblia,ma interesa Isus,ca om care a facut ceea ce a facut.
Biblia ca unic izvor de adevar,unic depozitar de adevar,alfa si omega a fost folosita
ca motiv in cele mai mari genocide si simpla indoiala era erezie.Oamenii care s-au
folosit de ea nu au aparut din neant,dintr-o eroare singulara,ei au fost generati
de umanitate pe baza unei credinte oarbe care nu vroia si nici nu putea sa creda altceva
decit cele ce spunea Biblia.Asa am ajuns la frumosii nebuni care incercau sa-l inteleaga
pe Dumnezeu,negindu-l.Numai prin reinventarea conceptelor credintei poti intelege cum
si de ce.Si intrebarea „Cum?” si „De ce?” a facut lumea sa fie asa cum este azi
Insusi conceptul de biserica sfideaza Biblia si chiar spusele lui Isus sint cele ale
unui om care stie ca orice ar face,va fi asa cum oamenii isi doresc.Poate ca Isus nu
a reinviat!…O,nu!.Oamenii nu ar crede in asa ceva.Poate Isus nu a fost Mesagerul!…
O,nu!…Poate ca Isus a fost un simplu muritor care a incercat sa spuna lumii ca poate
fi si altceva decit ceea ce este,o gloata.Poate!…Poate ca gresesc!…
La aceste intrebarii,oameni mai luminatii nu au gasit raspunsul.Si poate ca nici nu
trebuie aflat.Dar nimeni si niciodata nu trebuie sa impuna altuia gindurile si
crezurile.Diversitatea de idei duce la evolutia umana.
Sper ca nu te-am suparat…mult si te asigur ca nu sint omul sa creada orbeste intr-o
idee,ideile ca si omul se schimba si asta depinde de puterea de intelegere.Sa auzim de bine!
Două episoade, unul văzut live aseară, altul povestit de o ruda:
1. Pe o strada principală mă izbește in mașină peste zgomotul de fond al radioului muzica solemnă bisericească amplificată electronic, având ca sursa o biserică aparent plină de credincioși.. la nici 100 metri distanță, 3 muieri la nici 30 ani fiecare, se plezneau gospodărește cu capete în gură și picioare în burtă, aparent pe dreptul de preempțiune la taxiul oprit lângă ele.. probabil își incarcasera spiritul și energia din spiritul liturgic din proximitate..
2. E înghesuială mare la hipermarket .. oricât de numeroase ar fi catedralele consumerismului modern.. trebuie să aștepți la coada sa beneficiezi de un cărucior de cumpărături.. după aia trebuie să il ții strâns în magazin, altfel, intr-o clipă de neatenție, îți este subtilizat rapid, cu marfa adunată cu tot, inainte să ajungi la casă, de un alt consumator fanatizat de religia consumerista.. asta e dovada că suntem cel mai religios popor din UE.. firește și cel mai sărac.. firește și cel mai respectuos.. amin