Pestera Boli – o minune naturala din Valea Jiului

Pestera Boli a intrat in circuitul turistic al Vaii Jiului datorita bunei vointe a unei asociatii de voluntari care au pus mana si au facut tot ce nu au reusit autoritatile in zeci si zeci de ani de zile. Desi nu este o pestera foarte intinsa, este totusi una foarte spectaculoasa si frumoasa in acelasi timp, ineditul ei fiind dat ca spre deosebire de alte pesteri, aceasta este in continuare strabatuta de apa care a si creat’o. Un istoric pe scurt al acestei pesteri, il puteti citi aici.

Pestera asta o strabateam copil fiind cu faclii alaturi de alti aventurieri ca mine. Acum nu mai ai nevoie de facli, poate cel mult de o mica lanterna, desi pestera este foarte bine si spectaculos iluminata pe toata lungimea ei.

Pestera Boli – o minune naturala din Valea Jiului

Asadar daca veniti prin zona sau apropiere, va recomand sa rupeti putin din timpul vostru si sa vizitati Pestera Boli, accesul auto se face din drumul national pe un drum bine asfaltat pana aproape de intrarea in pestera. Singura rugaminte pe care as avea’o este sa incercati, daca tot ajungeti pana acolo, sa respectati natura si frumusetile ei! Am petrecut in jur de o ora prin jurul pesterii ca sa culeg in mod voluntar gunoaie (pungi, pet’uri, pachete de tigari, resturi alimentare, etc), periplu prin care am stins si un foc lasat in urma de niste iresponsabili care probabil ca au facut un gratar acolo, desi zona este una impadurita iar focul este interzis! Va multumesc in numele localnicilor care sunt foarte primitori si bucurosi de oaspeti, dar mai putin de gunoaiele lasate in urma lor!

Ca si recomandari, inainte de a vizita pestera asigurati’va ca aveti niste incaltari cat de cat stranse pe picior, o haina ceva mai groasa decat un tricou, iar pentru fotografii va recomand pe langa o camera foto buna sa va luati si un trepied cu voi deoarece cu blitz’ul nu veti face mare branza!

Pretul de intrare in pestera este unul modic:

  • 10 lei pentru adulti;
  • 5 lei pentru pensionari si studenti;
  • 2,5 lei pentru copiii

Orar de vara
Perioada: 01.06-15.09
Luni-Duminică: 09:00 – 18:00

Orar de iarna
Perioada: 16.09-31.05
Sambată -Duminică: 09:30 – 16:00

Telefon de contact: 0722559980 – Suhanek Imre, presedinte asociatie PetroAqua

7 comentarii la „Pestera Boli – o minune naturala din Valea Jiului”

  1. Sunt furnizate sfaturi utile pentru vizitatori și se subliniază impactul pozitiv pe care îl poate avea fiecare persoană prin acțiuni responsabile. Articolul inspiră aprecierea pentru eforturile comunității și pentru frumusețea naturală a zonei.

    Răspunde
  2. DA, merită vizitată! Din păcate, extreeeem de slab promovată! Dar faptul că e puțin vizitată poate fi un puternic atu în menținerea ei într-o stare cât mai bună, pentru că popularizarea vine, la noi, cu marele dezavantaj al „manelizării” zonei respective. Sunt sigur că un aflux consistent de vizitatori ROMANI (intenționat cu „a”, nu cu „â”) ar putea dăuna mult mai mult decât „gaura din buget” provocată de încasări mici!.

    În altă ordine de idei, spune-mi dacă ai ceva informații despre lucrări de reparații pe DN-ul care leagă Petroșani de Obârșia Lotrului. Am făcut drumul în urmă cu vreo 8-9 ani și era să rup mașina dar totul a fost trecut cu vederea din cauza spectaculozității peisajelor! După, au urmat niște ani cu mari inundații pe Jieț și s-a lăsat cu deteriorări și în zona de jos, nu doar în cea alpină ( unde problemele erau cauzate de trailerele cu lemne). Pe internet n-am găsit nimic care să spună că s-ar fi reparat ceva și cum, între timp, am schimbat mașina cu una cu gardă mai mică decât cea de atunci, mi-e frică efectiv să fac vreo încercare de testare fără informații sigure. Deci, știi ceva despre …?

    Răspunde
  3. Imi place sa aflu lucruri noi! Ador sa descopar locuri frumoase si la acest articol am aflat despre Pestera Boli si cat de accesibila si primitoare aceasta este. Imi fac planuri de a vizita aceasta minune naturale a Vaii Jiului in scurt timp si voi lua cu mine prietenii pentru a descoperi acest frumos loc! Multumesc pentru informatie!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura