Pitaraii de la Jiet

Dupa foarte multi ani m’am hotarat ca in acest an sa merg in pitarai. Este un obicei vechi cu origini romanice amestecate cu vechi traditii dace ce se tine in ajunul Craciunului de catre momarlanii din Valea Jiului care pleaca la colindat din casa in casa vestind cu bucurie nasterea domnului si pregatind gazdele pentru un nou an. Vremurile moderne au impus doua variante ale acestei sarbatori, una comerciala care se tine dimineata la care sunt invitati oficiali si presa si una care se tina dupa amiaza ferita de ochii celor din afara comunitatii in care se tine sarbatoarea conform traditiei strabune.

Descrierea pe larg a sarbatori o puteti cititi aici!

Eu am avut bucuria de a ma intoarce la neamul din care fac parte regasind aceasta sarbatoare asa cum mi’o aduceam aminte chiar daca pe ici pe colo timpul a mai sters din stralucirea ei. Important este ca inca se tine … ca oameni din Jiet (o partea a Vai Jiului populata preponderent de catre neamul momarlanilor) nu si’au uitat nici traditiile strabune si nici cine sunt. Mi’am dorit sa documentez in acest an pe cat posibil aceasta sarbatoare pentru a fi scrisa si in cronici digitale.

Va invit cu drag sa vedeti in continuare cateva franturi dintr’o sarbatoare unica in tara, Pitaraii de la Jiet …

Vreau sa ii multumesc in mod special lui Marcu a lu’Popa Jura precum si bineinteles Parintelui Jura care ne’a primit cu caldura si deschidere deosebita la fel cum si intregi comunitati care ma fac inca odata mandru de originile mele!

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...