ROMGAZ va intra pe segmentul de furnizare directa de gaze pentru uz casnic

Decizia Hidroelectrica de a intra pe sectorul de furnizare a energiei electrice pentru consum casnic a venit intr’un moment in care facturile la energie o luasera complet razna pe la intermediari, preturile oferite de Hidroelectrica atunci, ducand la o reducere a preturilor pe piata si o stabilizare a lor. Acest exemplu pare acum a fii urmat de ROMGAZ, cea mai mare companie producatoare de gaze din Romania, care va intra ca furnizor direct pe piata din Romania incepand cu 2025.

Comunicatul ROMGAZ

„Romgaz face un pas curajos spre piața de furnizare, așa cum am anunțat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită și felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această inițiativă, compania își extinde orizonturile și reconfirmă că energia țării noastre trebuie să fie sigură și accesibilă pentru toți românii și companiile românești. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul ministerului energiei care intră pe piața românească de furnizare, după Hidroelectrica. Suntem hotărâți să transformăm acest proiect esențial într-un pilon de competitivitate pe piața de furnizare, stabilitate economică și socială. Am dat mandat ambelor companii — și nu numai — să își extindă operațiunile din zona de furnizare și pe alte piețe din regiune, pe termen mediu, după validarea unor rezultate pozitive pe piața locală.

se arata in comunicatul companiei.

Comunicatul Ministerului Energiei

”Ministerul Energiei salută inițiativa strategică a Romgaz, companie energetică emblematică a României, de a-și extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale către clienții casnici și non-casnici. Această decizie vine într-un moment esențial pentru țara noastră, într-un context regional dificil, dar și cu oportunități pe măsură. Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziția unui soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienți, este primul pas dintr-un plan amplu care va susține furnizarea de gaze naturale în România, în condiții de siguranță și la prețuri competitive pentru consumatori. (…) Dacă procedurile de achiziție și implementare se vor desfășura conform graficului stabilit, primele oferte destinate consumatorilor casnici și non-casnici mici vor fi disponibile în anul 2025. Totodată, acest proiect va contribui la digitalizarea sectorului energetic, pregătindu-l pentru provocările viitorului.”

se arata in comunicatul Ministerului.

Vestea este binevenita in perspectiva eliminarii schemelor de compensare

Incepand cu 1 aprilie 2025, dupa trei ani in care a functionat o schema de compensare a energiei electrice si gazelor in Romania, aceasta va fi eliminata, urmand ca piata sa fie controlata de ofertele concurentiale. Avand in vedere dezastrul preturilor de acum trei ani care au dus la o explozie a facturilor din Romania, acelasi lucru se poate astepta si acum, preturile la furnizarea gazelor in Romania find controlate de cativa intermediari cu capital strain ce functioneaza sub forma mascata a unui cartel. Intrarea Romgaz pe piata ca furnizor direct va avea probabil ca acelasi efect pe care l’a avut si Hidroelectrica in urma cu cativa ani, acestia reusind sa reduca specula cu energie si sa echilibreze piata.

 In alta ordine de idei, ZF pune niste intrebari pertinente cu privire la secretomania livrarilor de gaze din Marea Neagra

„Secretomania livrării gazelor din Marea Neagră: de ce a trebuit să apară o ştire pe surse ca să aflăm că gazele din Neptun Deep merg în Germania? De ce a ieşit Ministerul Energiei să anunţe abia a doua zi după ştirea publicată de Reuters? A fost făcută prima oară o ofertă statului român în baza dreptului de preempţiune? Dacă da, când şi cât? Dacă nu, de ce?
Pe 18 decembrie ZF a întrebat în scris Petrom, ANRE, Romgaz, Transgaz, Administraţia Rezervelor de Stat ce contracte sunt încheiate pentru gazele din Marea Neagră, dar, cu excepţia Transgaz, nimeni nu a răspuns. De ce?”

sursa.

4 comentarii la „ROMGAZ va intra pe segmentul de furnizare directa de gaze pentru uz casnic”

  1. Frecție, Ice.. au ieșit repede după scandalul contractului de furnizare OMV pentru nemți.. îi lasă un an, doi, și după aia restul distribuitorilor vor deschide acțiuni juridice, că piața liberă, că draci, laci.. au făcut și cu hidroelectrica .. doi, ne iau drept babuini – dați gaz la nemți, și poate vă încălziți mai ieftin un an, doi, care aveți noroc în viață .. problema trebuie pusă altfel – gazul românesc va fi ars în centralele de apartament nemțești sau în industrie ? .. evident că industrie.. la fiecare megawatt livrat industriei lor, să investească nemții pentru capacitate industriala aici, care să consume echivalent aceeași cantitate de gaz și la noi .. altfel suntem imbecilii lor ..

    Răspunde
    • Sustin! victory Si … tind sa cred ca se misca niste lucruri in background, nemtii parand ca incep sa caute o externalizare treptata a productiei inspre EST, Schieffer Industries anuntand startul unei investitii cu sanse sa devina destul de maricica in Hunedoara. E posibil ca macar daca tot le dam gaz, sa ne alegem si noi cu ceva mai mult decat praful de pe toba si nu o zic din punctul de vedere al vreunui optimism debordant, ci din punct de vedere cat de cat realist, avand in vedere faptul ca Germania devine incetul cu incetul tot mai putin atractiva pentru atragerea specialistilor straini si productie industriala care sa fie si cat de cat competitiva. Nu o spun eu, o spun ei. hi In alta ordine de idei, ZF pune niste intrebari mai pertinente decat ma asteptam de la ei:

      „Secretomania livrării gazelor din Marea Neagră: de ce a trebuit să apară o ştire pe surse ca să aflăm că gazele din Neptun Deep merg în Germania? De ce a ieşit Ministerul Energiei să anunţe abia a doua zi după ştirea publicată de Reuters? A fost făcută prima oară o ofertă statului român în baza dreptului de preempţiune? Dacă da, când şi cât? Dacă nu, de ce?
      Pe 18 decembrie ZF a întrebat în scris Petrom, ANRE, Romgaz, Transgaz, Administraţia Rezervelor de Stat ce contracte sunt încheiate pentru gazele din Marea Neagră, dar, cu excepţia Transgaz, nimeni nu a răspuns. De ce?”

      sursa.

      Răspunde
      • Trebuie făcut calcul complet, la câți twh se vor exporta.. și cu salarii echivalente vest.. nu vechiul deal cu salarii de romania, cu profituri la ei .. eu nu contest că au investiții la noi, dar datele problemei se schimbă.. la gaura in buget făcută de ciolacii noștri, trebuie strategii de forță, nu mărgele colorate, ca până acum.. câtă vreme mai putem face ceva..

        Răspunde
        • Nu cred ca mai pot ei sa faca doar asta si colateral se va face cate ceva, ca daca era doar dupa tradatorii de la noi, tot spagile pentru ei si margelele pentru noi erau suficiente.

          Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura