Rusia a testat cu succes RuNet, Internetul Suveran Rus, prin deconectarea de la internetul global

O stire care a trecut ieri aproape neobservata si nici bagata in seama de Radu Tudorii de pe la noi este ca Rusia face un pas important cu privire la pregatirile de razboi ciberneric, testand cu succes RuNet, Internetul Suveran Rus, prin deconectarea de la internetul global in lunile iunie si iulie.

Rusia a testat cu succes RuNet, Internetul Suveran Rus, deconectandu’se de la internetul global

Potrivit cotidianul RBC, care citeaza documente oficiale ale grupului de lucru insarcinat cu imbunatatirearea securitatii internetului rus, testele de deconectare de la internetul global fac parte din pregatirile impuse de noua legislatie care reglementeaza “internet suveran rus”, potrivit Agerpres.

Rusia a adoptat legislatia, cunoscuta sub numele de legea “internetului suveran”, la sfarsitul anului 2019

Potrivit oficialilor rusi, prin acest pachet legislativ promulgat de presedintele Vladimir Putin, Rusia  urmareste sa protejeze ca tara de riscurile taierii aceesului la infrastructura straina, ca raspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresiva a strategiei nationale de securitate cibernetica a Statelor Unite”, potrivit Reuters.

Scepticii contestă faptul că proiectul RuNet 2020 va fi vreodată implementat integral

Sceptici contesta ca este aproape imposibil ca Rusia sa fie complet deconectata de reteaua globala. Ca argument in acest sens evoca faptul ca in practica, orice modificare a intrarilor din root zone entries retinuta de toti cei 13 mari operatori de registru din Statele Unite este atat ilegala din punct de vedere juridic, cat si din punct de vedere politic.

In ciuda acestor argumente ale scepticilor, Rusia a anuntat efectuarea de teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia

Din 15 iunie si pana in 15 iulie la testele Internetului Suveran al Rusiei au luat parte toate marile firme de telecomunicatii din Rusia, aceste teste fiind considerate a fi un succes, potrivit rezultatelor preliminare, scrie RBC care citeaza o sursa oficiala ce face parte din grupul de lucru, fara a da insa detalii cat timp a durat deconectarea de la reteaua globala sau daca au existat intreruperi ale traficului de internet.

“Scopul testelor este de a determina capacitatea ‘RuNet’ (Internetul Suveran al Rusiei) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări”

a precizat sursa citata de RBC.

Kremlinul a supraveghet indeaproape efectuarea acestor teste

Potrivit purtatorul de cuvant al Kremlinului, Press Secretary for the President of Russia, Dmitri Peskov, aceste teste au fost efectuate sub supravegherea Kremlinului, declarand ca prin acest succes obtinut in urma rezultatelor preliminare Rusia urmeaza sa fie pregatita pentru orice amenintare externa. Conform declaratiilor oficialilor Autoritatii Telecomunicatiilor Ruse, Roskomnadzor, „testele au vizat imbunatatirea integritatii, stabilitatii si securitatii infrastructurii de internet a Rusiei”, a relatat RBC.

RuNet, controlat de stat

Potrivit pachetului legislativ al RuNET, Internetului Suveran Rusesc, traficul web rus si datele vor trece prin puncte de conexiune controlate de autoritatile de stat, in acest moment lucrandu’se la un sistem national dedicat numelor de domeniu pentru a permite internetului suveran sa functioneze chiar daca Feredatia Rusa este taiata de la internetul global, Consiliul rus de securitate a stabilit ca RuNet sa aiba capacitatea de a putea fi deconectat oricand de la internetul global ca o cale de actiune in caz de urgenta, in special in cazul unor atacuri cibernetice sau de presiune externa internationala.

Incetinirea vitezei de acces la Twitter din martie, parte a testelor efectuate de sistemelor instalate de Roskomnadzor

Ca parte a testelor sistemelor si echipamentelor instalate de Roskomnadzor s’a numarat si incetinirea vitezei de acces a retelei de socializare Twitter din martie, ca raspuns al Kremlinului dupa ce Twitter a refuzat sa stearga continut pe care Moscova îil considera ilegal, potrivit publicatiei RBC.

RuNet ofera deja mai multe servicii foarte populare in Rusia

Desi exista inca multe zone in afara Rusiei metropolitane care nu dispun de o acoperire suficientă a internetului, RuNet ofera deja mai multe servicii foarte populare in Rusia care includ furnizorii de posta electronica (Email) printre care se numara Yandex si Mail.ru, numeroase site’uri de stiri printre cele mai populare fiind Gazeta.ru, precum si platformele de socializare care au adunat zeci de milioane de utilizatori, cele mai populare fiind VKontakte (VK) si Odnoklassniki.

Planurile de viitor ale Rusiei prevad construirea a unei retele inchise intre tarile din cadrul parteneriatului BRICS

Planurile de viitor ale Rusiei prevad construirea a unei retele inchise intre tarile din cadrul parteneriatului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), planuri care au fost deja agreate in cadrul discutiilor preliminare purtate pe marginea acestui subiect de tarile membre. In noiembrie 2017, Consiliul de Securitate al Rusiei a fost de acord cu propunerea de a crea o retea alternativa care sa fie accesibila doar natiunilor BRICS. Sistemul ar implica servere DNS backup amplasate in tarile BRIC, independente de cele administrate de organizatia ICANN.

Ingrijorari in randul activistilor pentru libertatea de exprimare

Conform noii legislatii a Internetului Suveran Rus care a intarit controlul Kremlinului asupra retelei globale atat prin prevederile legii cat si prin instalarea noilor sisteme si echipamente, a provocat ingrijorari in randul activistilor pentru libertatea de exprimare, care se tem ca prin masurile luate deja si cele viitoare, Moscova isi va consolida capacitatile de supravegherea ale guvernului rus atat asupra spatiului cibernetic rusesc cat si cel global.

Opine personala

Desi toata lumea e cu ochii pe China ignorand aproape complet Rusia, eu unul am scris mereu pe aici ca ignoranta asta este fix ce Rusia isi doreste pentru ca sub umbrela ei sa isi poata pune in aplicare planurile si proiectele ce s’au derulat si deruleaza cu privire la intrarea in noua era a unui nou tip de razboi in care Europa va fi prinsa cu bracinarii in vine!

Practic, planurile Rusiei de a redeveni o super putere de temuta nu doar din punct de vedere militar, includ si noi aliante, dupa intalnirea dezastruoasa Putin-Biden din Elvetia, despre care a vorbit toata lumea la superlativ,  desi a fost un insucces diplomatic major, a urmat intalnirea prin teleconferinta a lui Vladimir Putin cu presedintele Chinei, Xi Jinping, de la sfarsitul lunii iunie, care s’a incheiat cu semnarea unui nou tratat denumit: „Tratatul de bună vecinătate, prietenie şi cooperare, un concept de prietenie transmis din generaţie în generaţie, care corespunde intereselor fundamentale ale ambelor ţări.”

Desi toti lingaii americanilor de pe la noi sau habarnistii vor face tot posibilul de a minimiza aceste doua evenimente, cei cu ceva mai multa dare de minte si care nu sunt nici lingaii vreunei puteri straine, inteleg ca acest pas facut de Rusia in aceasta directie deschide calea inspre unui nou tip de razboi cibernetic in care Rusia devine un jucator extrem de periculos, lucru ce probabil ca va fi destul de curand observat prin intensificarea acestor atacuri asupra a tot mai multe tari, printre cele mai importante din ultimele luni numarandu’se cel care a vizat conducta de petrol de pe coast de Est a SUA, in urma caruia a fost pusa in cap productia de petrol pe mai multe zile, si recentul atac asupra serverelor Microsoft, care a dus la piratarea masiva a serverelor mesageriei Exchange ce apartine grupului Microsoft. In consecinta, dincolo de unicorni roz si cai verzi pe pereti, daca UE nu schimba prioritatile si ii da inainte cu teme false, s’ar putea sa ne trezim oricand in ograda cu ocupantul rus, care ieri i’a prezentat tarului Putin si un nou avion de lupta invizibil de ultima generatie, Suhoi SU75 „SahMat”ca raspuns la F-35’ul american!

Un comentariu la „Rusia a testat cu succes RuNet, Internetul Suveran Rus, prin deconectarea de la internetul global”

  1. Mai misto e ca USA poate opri internetul in orice moment, au si un protocol de prin 2010(facut public de ochii lumii), daca-mi amintesc bine… SOP303. Ei zic ca e doar pentru teritoriul lor national, da cine-i mai crede…. cand ICANN&Co e in curtea lor!!
    Asa ca RuNet-ul e ceva normal si un raspuns corect, fara a fi o conspiratie.
    Exista si in Romania un asemenea plan de separare in caz de probleme, nu stiu daca s-a finalizat si oricum (nu) ne dadea #mUE (voie)!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura