Satul romanesc in UE 2016

Satul copilariei mele este un loc plin de contraste, in care drumuri asfaltate se impletesc cu drumuri de pamant, in care vile opulente rasar dintre case darapanate si campuri de gunoaie. Un loc uitat de politicieni…

Asa arata , cred eu, multe locuri din Romania.

Voi stiti asemenea locuri? Va plac cum arata?

4 comentarii la „Satul romanesc in UE 2016”

  1. E un contrast al celor doua Romanii mult mai puternic vizibil la sate. Din pacate, dezvoltarea rurala este si va ramane mereu o problema, cauze fiind multe.

    Răspunde
  2. Radule nu stiu cum faci dar de multe ori pui in discutie probleme care si pe mine ma macina.
    Eu traiesc de multi ani intr-o cumuna, o zona cu loturi concesionate, cu oameni veniti de prin oras, cu oarece resurse fata de locuitori nativi ai comunei si de aici diferente ca cele descrise de tine. Cateodata imi e jena, ma pun in locul celor din sat care trec pe langa casa mea, gardul meu si trec cam toti cand merg la orase, oare gandesc ca am muncit cinstit, ca sunt un parvenit care am venit sa ma „sparg” in satul lor, ma simt vinovat cu toate ca nu sunt si incerc sa suplinesc asta de ani de zile fiind amabil, ajutand pe cine pot, cu ce pot, cu cunostintele mele, cu sfaturi si punand mana efectiv. Intradevar sunt diferente mari, uneori insa diferenta o fac oameni, „omul sfinteste locul” spune o veche vorba romaneasca. Multi se complac in a-si plange de mila, ca salariu, ca statul, ca au copii multi, adevarat…dar daca vrei poti sa schimbi multe, doar daca vrei si ai curaj sa te schimbi sa te ridici peste greutati si necazuri, stiu pare un discurs motivational tipic insa eu am plecat de la un apartament de 78 mp, confortabil si linistit, la un maidan de 3000 mp la care am muncit 10 ani! Desigur multi o sa zica ca am avut bani, resurse… da am avut salarii bune si eu si sotia, dar cati si-ar fi „ingropat” banii in 3000 mp de pamant, asta e diferenta intre „vile opulente rasar dintre case darapanate si campuri de gunoaie”, faptul ca inca nu stim sa ne folosim resursele, nu avem educatia necesara sa ne dezvoltam si asteptam mai mereu pe cineva sa ne dea, sa ne duca „de mana”, asteptam un Mesia, am mai scris pe aici, exista oameni care se zbat, care muncesc, incearca se evolueze si oameni care se plang de politicieni, de stat, de orice doar ca sa justifice esecul lor.
    Politicieni intradevar uita pentru ca si unii dintre noi au uitat sa mearga la vot, ne reprezinta prea putin si asta nu e vina lor, e tot a noastra a celor care nu vrem sa evoluam sa cunoastem ce se intampla in jur 😉

    Răspunde
  3. Satul românesc e satul românesc.. de acolo ne tragem cu bune și cu rele.. credeți că gunoiul nemțesc miroase mai frumos, de exemplu? Atâta ca nu-i la vedere.. s-a învățat mai multa carte în România la lumina lămpilor cu gaz decât se învață azi la lumina de led-uri in marile orase.. asta ca un fapt divers..

    Răspunde
  4. Cola – apoteotic final!!!

    „.. s-a învățat mai multa carte în România la lumina lămpilor cu gaz decât se învață azi la lumina de led-uri in marile orase.. ”

    Superb! Imi pare rau ca nu mai am zabaricii ailalti ca te umpleam de apaluze! laugh

    @Vasile – eu traiesc intr’un oras municipiu si mai ciudat ca un sat/comuna pentru ca e un soi de nici una, nici alta dar de toate in rest! M’am mutat intr’o zona despre care unii ar zice ca periferica, alti care mai stiu si despre ce se mananca e zona istorica a orasului, zona de case unde candva au fost coloniile muncitoresti care sunt la 5 minute de centrul civic al orasului. Tot pe aici am locuit o viata, dar in zona cea mai buna, acum de vreo 10 ani m’am mutat mai la margine ca aici am gasit loc de casa sa o fac cum vreau eu si cu cati bani am. Sa nu care cumva sa crezi ca a fost mai ok pe aici inca de cand m’am apucat de lucru la casa si dupa ce in sfasit m’am si mutat in acea casa mica-micuta dar cat s’a putut de cocheta si confortabila pentru mine. Toti ma priveau cel putin ciudat, vorba ta ca pe un soi de parvenit si pe unu care a muncit si economisit fiecare leu amartat care l’am investit acolo. A durat ceva vreme sa fiu acceptat „pe strada” ca om normal dupa ce s’au prins ca imi vad de treaba mea si s’au saturat sa fie ignorati ca am avut si grija sa imi mut toate geamurile in curte, curtea o am in spatele casei incojurata de gard de 2,3m iar in fata o poarta de 2,5m prin care nu zareste nimeni nimic. laugh In rest „salut-salut” si cam aia e, fara subiecte prea multe de barfa, in schimb cand a fost nevoie sa ma implic in ceva comunitar m’am implicat fara discutie si de aici cumva mi’am castigat respectul la care e posbil sa fi contribuit si sabia aia de cavaler de 1,5m care o tin sub pat si cu care odata am iesit pana la gard sa ii explic vecinului ca muzica lui pe langa ca e naspa e si foarte tare. 😆 😆 😆 😆

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura